O zakázané lásce

recenze

Holubice a had (2020) / MilenneWaver
Holubice a had

Už před lety se Louise vzdala svojí magie a namísto toho se ukryla v ulicích Cesarine, kde jakožto zlodějka byla v mnohem větším bezpečí, než jako čarodějnice. Ty se totiž v jejím světě loví, a zabíjejí. Jenže jak už to tak bývá, nebyla by to Lou, aby se kvůli svojí prořízlé puse nedostala do velkého maléru. Tentokrát však tak velkého, že jí nezbude nic jiného, než se vdát za lovce čarodějnic Reida, a doufat, že její malé tajemství neodhalí.

Jestli vás baví příběhy o zakázané lásce, pak pro vás bude tenhle příběh čarodějnice a lovce čarodějnic, jako stvořený! Holubice a had je skvělý první díl série, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek aktuální YA literatury. V dnešní recenzi se proto podíváme, v čem spočívá kouzlo tohohle příběhu.

Lou je skvělou hlavní protagonistkou, která si se svou ohnivou a nevyzpytatelnou povahou příliš neláme hlavu. Je drzá, vyzývavá, tvrdohlavá a neskutečně vytrvalá, pokud chce něčeho dosáhnout. A právě díky tomu si ji většina čtenářů hned na začátku oblíbí. Na druhou stranu ale v průběhu děje projde i drobným vývojem charakteru, a teprve tehdy se ukáže i její velké srdce a to, jak neuvěřitelně loajální je.

Myslím, že nikoho nepřekvapí, že Reid je pravým opakem Lou. Je uzavřený, tichý a zodpovědný, jeho život se točí jen kolem plnění povinností týkajících se církve. Ale ve chvíli, kdy se střetne s Lou, se mu život převrátí vzhůru nohama. A čtenář se tak opět může těšit, na pomalý a postupný vývoj jeho charakteru, který je mnohem promyšlenější a větší než v případě Lou.

Vzhledem k tomu, jak kolik prostoru hlavní postavy mají, se v knize objevilo jen velmi málo vedlejších postav, které byly navíc zmíněné skutečně jen okrajově. A je to velká škoda, protože potenciál být dobrou postavou má i Louina kamarádka Coco.

Dějová linka je hodně jednoduchá, s výjimkou konce se zabývá jen romantickou linkou. To znamená postupným vývojem vztahu mezi Lou a Reida, který zahrnuje desítky neuvěřitelně vtipných scén, hádek, usmiřování i odhalování některých záhad, o kterých se více dozvíme v pokračování. Co se týče konce, ten nabral úplně jiný směr než předchozí části knihy. Plně vynahradil všechnu akčnost, napětí i zvraty, které ději předtím chyběly, a více než jistě navnadil čtenáře na to, aby se na pokračování Holubice a hada, opravdu moc těšil.

Autorčin styl psaní je hodně čtivý, a jednoduchý, takže o to lépe a rychleji se vám bude kniha číst. Dále je plusem i to, že je příběh vyprávěn jak z pohledu Lou, tak i Reida. Díky tomu si tak čtenář užije dostatečně obě postavy, zejména pak jejich myšlenkové pochody.

Co se týče prostředí, to je v knize opět zmíněno hlavně okrajově, a čtenář mimo Cesarine mnoho dalších oblastí nenavštíví. Na druhou stranu se však můžete těšit na jedinečnější magický systém, který se podstatně odlišuje od těch, který lze najít v jiných knihách.

Shrnuto a podtrženo, Holubice a had je perfektní kniha pro fanoušky kvalitních a pomalejších romantických linek, protože přesně na tom je i základ tohohle příběhu založen. Ovšem, ve chvíli, kdy budete čekat nějaký promyšlenější děj, budete zklamáni. Upřímně však doufám, že toho se dočkáme v druhém dílu "Krev a med", a do té doby nám nezbývá než čekat. Doporučuji!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář