Nutné lži

recenze

Nutné lži (2019) 5 z 5 / ilosek
Nutné lži

Diane Chamberlain je spisovatelka s velkým s a její nejnovější kniha Nutné lži je fantastické dílo, na které může být opravdu hrdá.Láska, smutek, intriky, zlo, odhodlání, lži, radost i zklamání. To vše najdeme v jedinečném příběhu, který u nás nemá obdoby.

Rok 1960 a malé městečko Grace Country, které je rozdělené na dva pomyslné tábory. Na jedné straně stojí bohatá společnost, kde ženušky nemusí chodit do práce, jen pořádat večírky a na druhé tabáková farma, kde mají lidé sotva co jíst a vše si musí poctivě vydřít. A ne jen tvrdou prací na poli. A někde mezi stojí sociální pracovnici, kteří by se měli snažit pomáhat chudým. O to se pokusí i Jane Forresterová, která má srdce na pravém místě a nutkavou potřebu pomáhat lidem, kteří neměli tolik štěstí. Svoji touhou pomoct však porušuje nespočet pravidel sociálních pracovníků, které ji přijdou neetické a nemorální. A to hlavně v případě rodiny Hartových, kde se citově angažuje. Snaží se najít cestu pro rodinu, kde babička je nemocná, Mary Ella, je sedmnáct a vychovává dvouletého synka a Ivy je 15, má slabou epilepsii, musí se postarat o celou rodinu a neví, že má jít na sterilizaci, která ji znemožní mít děti, které si tak přeje. Jane bude stát před spoustou překážet, které téměř nejdou překonat. Bude muset začít hru intrik a lží s nejistým výsledkem.

Odzbrojující příběh, který budete číst jedním dechem. Autorka dostala do příběhu vše, co musí kvalitní kniha obsahovat a ještě víc. Ani na minutku si neoddychnete, neustále vás udržuje ve střehu a nikdy netušíte, jaký zvrat opět nastane. A věřte mi, že vás každý zlom zasáhne, jako kdyby jste vy sami byli hlavními postavami.

Na druhou stranu nám autorka nechává spoustu prostoru na přemýšlení, a že je opravdu o čem přemýšlet. Nejen o samotné době 60 let a sterilizaci, kterou by nikdy nikdo neměl takhle zneužívat, ale i o obyčejnějších věcech jako je manželství, postavení ženy ve společnosti, což je momentálně velmi diskutované téma, a v neposlední řadě o morálce, která hraje v tomto příběhu velkou roli. Sama si nedokážu představit, jak bych se zachovala na místě Jane, nebo i Ivy.

Při zmínce o hlavních hrdinkách s radosti konstatuji, že to nejsou jen ploché nevýrazné osoby, ale opravdové osobnosti s mnoha povahovými rysy, které se v průběhu děje vyvíjí a formují. Taky si postupně uvědomíte, že vše není jen černé a bíle a stejně tak nejsou jen hodní nebo zlí lidé. Krásným příkladem byla jedna sociální pracovnice, která dovážela lidem spoustu jídla, pomáhala jim jak jen mohla, ale na druhou stranu posílala mladé lidí na sterilizaci, aby se už nemohli rozmnožovat. Na jednu stranu to myslela dobře, na druhou stranu je to zlé, necitelné a nelidské. A podobných protikladů zde najdeme mnohem víc, až nám to samotným občas zamotá hlavu.

Ať už jste čtenáři jakéhokoliv žánru, Nutné lži by jste si měli přečíst. Takhle kapitola naší historie, ze které se můžeme poučit, je bohužel opomíjena a jsem ráda, že se do toho autorka pustila s takovou grácii. Muselo to být pro ni velmi těžké, ale zvládla to na jedničku s hvězdičkou a její knihy budu doporučovat na každém kroku.

Komentáře (1)

VasnivaCtenarka
VasnivaCtenarka
09.12.2019

Nutné lži - naprosto krásná kniha. Spisovatelka odvedla mistrovskou práci. Eugenický program jsem si nikdy nespojila s USA. Neměla jsem vůbec tušení, jaké zlo tam bylo pácháno. Kniha mi zase otevřela oči. A tak to má u knih být. Kniha stojí za přečtení. Rozhodně ano.