Nový začátek na akademii

recenze

Čarodějova nevěsta 10 (2020) 4 z 5 / simona8126
Čarodějova nevěsta 10

V desátém díle Čarodějovy nevěsty nastupuje Čise na kouzelnickou univerzitu, kde se seznamuje s novými a mnohdy záhadnými lidmi. Co dalšího na ni čeká a jak využije vědomosti, které získala v roli čarodějovy učednice?

Čarodějova nevěsta, populární manga série ze světa nadpřirozených bytostí od Koré Yamazaki, se začátkem února rozrostla o desátý díl, jenž zároveň představuje začátek druhé série a zcela nového dobrodružství. Jedná se tak vlastně spíše o seznamující díl, jakýsi odpočinkový náhled do života na magické akademii, kam se čarodějova učednice v devátém díle rozhodla nastoupit. Čise postupně poznává jednotlivé školní budovy a učebny, setkává se s profesory i budoucími spolužáky a musí si – stejně jako čtenář – zapamatovat celou řadu nových jmen. Není pochyb o tom, že do vydání dalšího dílu si je budeme muset znovu připomenout, protože je jich skutečně mnoho.

Plejáda nových postav navíc neslouží k tomu, aby nahradila staré a okoukané, ačkoli se může zdát, že prostředí kolejí k tomu přímo vybízí. Čise na školu doprovází i její přítel a ochránce Ruth. Některé lekce má dívka společné s Alicí, kamarádkou z předchozích knih. V příběhu se mihne také dívenka Stella, dobromyslný kněz Simon, ochránce draků Lindel a další známí z minulosti.

Většina knihy nepřináší žádné vysloveně napínavé situace, spíše několik podivuhodných, které vyvolávají otázky a zájem o pokračování. Čise se teď dozvídá hlavně to, kde bude studovat, s kým bude bydlet na pokoji, kam bude moci chodit na obědy a také, kde na ní budou zkušení pracovníci akademie provádět testy. Vzhledem k tomu, že je stižena hned dvěma kletbami najednou, představuje velmi atraktivní objekt zkoumání. Aby na ni mohl Elias dohlížet, rozhodne se na škole začít vyučovat. Pro tyto účely používá iluzi, aby skryl svou pravou podobu a nevyvolával rozruch. Ne vždy se mu to však podaří, a právě jeho způsob výuky přináší osvěžující vtipné momenty.

Čise se výjimečně nevrhá do nebezpečí a Elias s Ruthem ji nemusejí neustále zachraňovat. Místo toho sledujeme, jak Čise využívá znalosti bylin a pomáhá svému okolí, aniž by nasazovala vlastní krk. Kromě toho také pěstuje dýně, což vede k zajímavým postřehům o Halloweenu a podobných svátcích. Jednou z mých oblíbených věcí na Čarodějově nevěstě je ostatně to, že čtenáře čas od času seznamuje s působivými fakty o nejrůznějších zvyklostech a tradicích ve světě (hlavně v Japonsku, odkud Čise pochází, a v Anglii, kde žije s Eliasem). Oceňuji rovněž alespoň občasné číslování stránek, i když bych se nezlobila, kdyby byly očíslované všechny.

Vztah mezi Eliasem a Čise přestál v minulém díle těžkou zkoušku. Nyní se dále rozvíjí poklidným tempem, a přestože se opět nedočkáme žádného opravdu zásadního pokroku, užíváme si spolu s nimi příjemná odpoledne v přírodě a nerušené koukání do nebe. Teprve několik posledních stran přináší napínavé situace a čtenář by rád zjistil, jak se s nimi hrdinové vypořádají, ale nezbývá než počkat na vydání jedenáctého dílu. Ten vyjde pravděpodobně v květnu 2020 a má se v něm objevit mimo jiné tajuplná čarodějka Rahab, která cestuje časem. Vyhlídky se tedy zdají být slibné.

Desátá Čarodějova nevěsta jistě není nejakčnějším a nejnapínavějším dílem série, ale přináší dosud neprobádané líbivé prostředí a svěží vzduch, zajímavé postavy a nové otázky. Opět se jedná o příjemné čtení, které člověku ukrátí dlouhou chvíli nebo zvedne náladu po náročném dni. V zájmu zachování alespoň minimální orientace v ději by však bylo záhodno omezit další příval postav a soustředit se raději na vztah Čise a Eliase, který by touto dobou zasloužil už pořádný posun. Série koneckonců nese název Čarodějova nevěsta, ale o nevěstě v pravém slova smyslu ještě stále nemůže být řeč.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Crew.

Komentáře (0)

Přidat komentář