Nové začátky

recenze

Ano, můj pane (2021) 5 z 5 / a.k
Ano, můj pane

Životní osudy Ondřeje z Rohatce začínají vojenským tažením na jih pod korouhví Karla Lucemburského. Ondřej po boku s přítelem a kamarádem Haškem z Jenčova se stává velmi důležitou postavou při obléhání a dobývání tamních měst i hradů. Podíl na vítězných taženích a zásluhy v oddílu markraběte Karla jsou odměněny rytířskými ostruhami. Ondřeje však nečekají další rytířské povinnosti, vrací se zpět do Čech, aby se ujal správy nově nabytého hrádečku Jenčov mezi Křivoklátem, Nižborem a Berounem.

Hrádek Jenčov nalézá Ondřej ve zbídačeném stavu. Správa hrádku pod taktovkou purkrabího Diviše z Chyšky je tristní. Ondřej bude muset vynaložit mnoho úsilí, aby svoje nově získané postavení i hospodářství zachránil před nástrahami, které tu na něho čekají.

Román „Ano, můj pane“ se odehrává v první polovině 14. století a je prvním dílem historické série „Ondřej z Rohatce“. Autor František Niedl není nováčkem na literární scéně a jeho historické série patří k velmi vyhledávanému čtivu. Děj románu je napsaný chronologicky a ukazuje etapy života a posun Ondřeje z Rohatce od žoldnéře k úplně nové životní roli správce hrádku.

Od prvních stránek si vás získá charakter hlavního hrdiny, který je zábavný, bodrý a dokáže vymyslet a zrealizovat nejeden lstivý taktický úskok. Není zde důraz na složité líčení válečné strategie, ale na akci a vtipné, někdy až jízlivé dialogy. Jazykové prostředky při konverzaci mezi postavami dokáží navodit atmosféru odpovídající prostředí, ať už jde o obhroublost mezi žoldáky, nečekané setkání s novými postavami při přechodu přes Alpy, či taktizování při jednání se zlotřilým správcem Jenčova. Své kouzlo mají i reálné historické postavy, které patří k českým dějinám a které se vplétají do života našich fiktivních postav.

Příběh je moc dobře napsaný, výborně se čte a věřím, že Ondřej z Rohatce bude mít obdobně velký zástup fanoušků, jako mají jeho románoví kolegové z pera pana Niedla. Bude těžké čekat na pokračování. Přestože jsou zásadní dějové linky vyřešené, chci vědět, jak to bylo s Ondřejem a dalšími postavami dál.

Skvělý historický román, který moc ráda doporučuji všem nadšencům tohoto žánru.

Komentáře (0)

Přidat komentář