Noční požár

recenze

Labyrint tajností (2021) 5 z 5 / a.k
Labyrint tajností

Kate Burkholderová je policejní náčelnicí v městečku Painters Mill. Oblast je známá významnou amišskou komunitou, ve které v dětství vyrůstala i sama Kate.

Noční telefonát vyburcuje náčelnici k aktivitě. Nedaleko Painters Millu je v plamenech stodola amišské rodiny Gingerichových. Jako by takové neštěstí nestačilo samo o sobě, ještě se ke všemu pohřešuje osmnáctiletý syn Daniel. Nejčernější obavy o synův život se naplní při nálezu ohořelého lidského těla po uhašení požáru. Pozdější identifikace a zjištění, že požár někdo úmyslně založil, je impulsem pro Kate k zahájení vyšetřování tohoto ohavného zločinu. Vůbec ale není jednoduché najít jakýkoliv směr pátrání. Kdo mohl chtít Daniela zavraždit, když šlo o bezproblémového, oblíbeného mladíka, který byl známý svou vstřícností, pracovitostí a měl celý svůj krásný život ještě před sebou.

Samotné pátrání provází spousta otazníků. Z rozhovorů s Danielovými blízkými se line zvláštní napětí, pod povrchem se skrývá řada tajemství. Kate má složitý úkol, zorientovat se v napovrch vyplouvajících zjištěních. V tomto případu se totiž točí spousta různých motivů, spousta emocí, vztek, zahanbení. Vyšetřování jitří i v samotné Kate nehezké vzpomínky na své dospívání, kdy byla ještě součástí amišské komunity.

Oporou pro Kate zůstává životní partner agent John Tomasetti, jejichž vztah stále tají nejen před spolupracovníky z policejního sboru. Kolegové jsou pro Kate jednou velkou rodinnou, která jí nahrazuje tu amišskou, které se vzdala v dospělosti. Bez Skida, Gurčáka, Glocka, T. J., už si nedovede život ani představit. Ve sboru stále zůstává i mladičká, vždy nápomocná Mona, která touží po policejní kariéře. I když si doplnila kvalifikaci získáním bakalářského titulu z trestního práva, tuhle velkou policejní rodinu nechce opustit a vykonává stále jen dispečerskou práci.

Desátá epizoda detektivní amišské série s Kate Burkholderovou se drží osvědčené šablony. Jednoduchá krimi zápletka, která se velmi dobře čte a sympatické postavy, které si dokáží získat čtenářovu pozornost. Neohrožená Kate již v předešlých epizodách ukázala, že se dokáže dostat z kdejaké šlamastyky. Ani tentokrát to nebude mít jednoduché. Má totiž vzácnou vlastnost dostat se do situací, kdy jí jde o život. Čtenář by řekl, že autorka už nevymyslí nic více neřešitelného, než ukázala doposud. Omyl. Tentokrát nastane okamžik, který zkrátka nemá řešení.

Napětí čeká i jinde. Připravte se na smrt v přímém přenosu a sdílení pocitů obětí. Rostoucí počet podezřelých a motivů, u kterých jen těžko odhadujete, který může být ten stěžejní. Této detektivce není co vytknout. Opět parádní čtení, které moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář