Nenáročná kniha o dětské lásce

recenze

Romeo & ... Jak se ta holka jmenuje? (2018) 3 z 5 / simi28
Romeo & ... Jak se ta holka jmenuje?

Autor : Shani Petroff
Rok vydání : 2018
Nakladatelství : Fragment
Počet stran : 208
Originální název : Romeo a What's Her Name




Od této autorky jsem před několika lety měla tu možnost přečíst celou sérii s názvem Počertěná. I když nebyla jedna z nejlepších, dokázala mě pobavit, donutit soucítit s hlavní hrdinkou a bleskurychle mě vtáhnout do samotného děje. Proto jsem bez nějakého přemýšlení ihned sáhla po její nové knize.

Celý příběh je vyprávěn z pohledu první osoby a dějem nás provází středoškolačka Emily. Již od dětství je zamilována do svého kamaráda Tima, ale nikdy nenašla odvahu, aby mu to pověděla.

Tim se k jejímu štěstí přihlásil do konkurzu o roli Romea ve školním představení, a tak má Emily konečně šanci. Co jiného by je přeci mohlo sblížit více než hrát mu po boku v nejmilostnější hře všech dob.
Avšak její dokonalý plán ji překazí sokyně Amanda, která roli Julie získala a navíc pořád za Timem dolézá.

Emily přesvědčí svoji nejlepší kamarádku Jill jakožto režisérku, aby mohla být Amandinou náhradnicí. Nic od toho neočekává, ale alespoň by mohla být blízko Tima, když bude na zkouškách jen přihlížet.
Sama se ani neobtěžuje naučit text, protože Amanda ji dala jasně najevo, že si roli Julie nenechá za žádnou cenu ujít.
Co čert nechtěl, Amanda náhle skončí v nemocnici a Emily musí ještě ten večer vystoupit na pódiu, aniž by uměla říci zpaměti pouhý verš.


Tato kniha byla napsána lehce, svižně a nezdržovala se moc popisy ani zbytečnými detaily. V textu převládají výhradně přímé řeči a pocity samotné vypravěčky. Proto není divu, že jsem ji během jediného dne dočetla.

Emily se mi jevila jako velmi průměrná postava a ještě k tomu byla ztělesněním všech klišé vlastností.
Ve společnosti je šedou myškou, nesnáší ji "královna školy", ale i tak se ji dvoří nejpopulárnější a nejhezčí kluk jakého kdy poznala.
Její trapasy byly na můj vkus až moc násilně vnucené a skoro jsem až cítila, jak se autorka snaží, abychom ji měli rádi a soucítili s ní.
Na druhou stranu, některé její ponižující situace byly hezky vykreslené a lidské.

Koho jsem ale naopak už vůbec nemusela, byl Tim. Ano, ten kluk, kterého ona celou dobu miluje a popisuje jako boha, mě vůbec nebral. Jeho charakteristické rysy se mi zdály nepříjemně strojené a hrané.
Jejich vztah jsem jim zas až tak nepřála a bylo mi vcelku jedno, jestli se dají dohromady. Nevím, možná to bylo tím, že těch dvě stě stránek nestačí, abych si je dokázala nějak oblíbit. Ale to už se dostáváme k hlavnímu problému celé této knihy.

Děj se mi zdál neskutečně uspěchaný, zbrklý a nedotažený. Odehrává se tu pouze hlavní dějová linka, které se autorka drží zuby nehty. Nevytváří tu prakticky žádné propojení vedlejších postav s těmi hlavními. Proto je skoro každá vedlejší postava zbytečná, nezajímavá, bez temperamentu a jediný její účel je ten, aby tam prostě byla a zakryla tak plytký klišé příběh.
Za mé jediné oblíbené postavy by se daly považovat Emily, Kayla a Jill.


Rozhodně nečekejte, že se zde objeví nějaký překvapivý zvrat, nebo snad dokonce napínavá scéna plná akce. Když jsem dočetla poslední stránku, neměla jsem potřebu o Emily a Timovi nadále přemýšlet. Naopak jsem knihu zaklapla, vrátila zpátky do knihovny a rozhodně se mi do paměti nezaryla. Řadí se k těm knihám, co jsem dočetla a užila si je, ale neohromily mě dostatečně na to, abych se chtěla do toho příběhu vrátit zpátky.
Neříkám ale, že je to byla nějaká katastrofa, nebo že jsem byla zklamána. To vůbec ne.

Jedná se o typickou knihu "neurazí, nenadchne". Dále bych ji popsala slovy jako milá, roztomilá, vtipná, nenáročná, letní oddechovka.

Nesmíte nad ní moc přemýšlet. Pokud ji zhltnete během pár hodin bez nějakého dumání o jejím smyslu a originalitě, snadno přehlédnete její chyby a užijete si ji jako takovou malou jednohubku.
Rozesměje vás, nebo vám alespoň vytvoří úsměv na tváři a vy si při jejím čtení odpočinete.


Doporučuji.

Závěrečné hodnocení : 58%

Komentáře (0)

Přidat komentář