Nečekaný odkaz

recenze

Sama v černém lese (2018) 3 z 5 / MilenneWaver
Sama v černém lese

I když je léto a většina čtenářů se snaží zaměřit na jiný žánr knih, nikdy není pozdě na to, si vychutnat nějakou tu děsivější četbu jako je třeba Sama v černém lese.

I když se Neve vždycky snažila o to, aby byl její život lepší, osud jí neustále kladl do cesty překážky. Ať už se jednalo o smrt jejích rodičů, rozchod s jejím přítelem anebo ztrátu bydliště. Ale jedna z nich byla mnohem děsivější, než se na první pohled mohlo dát. Při náhodné cestě Londýnem, narazí Neve na ženu - Isabelle, která před jejíma očima spáchá sebevraždu - skočí do Temže. Jenže to je pouhý začátek celého dění. O několik týdnů později, Neve zjistí, že jí tajemná žena odkázala dům daleko od Londýna a rozhodne se téhle šance využít.

Neve není úplně hlavní hrdinka, kterou byste si nějak zvlášť zamilovali nebo jí neměli rádi. Je chytrá, drzá a sprostá, přesto má i svojí hodnou stránku. A ta jí nedá spát, dokud záhadu Isabelle a její smrti nevyřeší.
Co se týče vedlejších postav, není to žádná sláva. Sice jich je tu poměrně dost, ale žádná z nich není pro příběh natolik důležitá, aby jejich charaktery byly nějak detailnější.

Kniha je psaná v er formě a točí se kolem událostí, které Neve potkávají. Líbí se mi, že to skvěle pasuje i k přítomnému času, který děj oživuje.
Třešničkou na dortu jsou i dopisy, které se občas v knize objeví, psané v ich formě, z pohledu Isabelle. A obsahují skutečně podstatné informace o ději, proto doporučuji je nepřeskakovat.

Asi nejvíce rozporuplnou věcí na knize je zápletka. Ze začátku je naprosto úžasná, trnete hrůzou a tajíte dech při každé děsivější scéně, ale bohužel, to na konci pomine. Vyřešení celé záhady vás nepřekvapí ani nevyděsí stejně jako zbytek knihy. Osobně mě to zklamalo, protože jsem čekala víc.

Prostředí knihy je rozmanité, občas trochu detailnější, občas i méně, to záleží na situaci. Ale můžete se těšit nejen na rušné části Londýna nebo na tichá a odlehlá zákoutí Británie.

Autorčin styl byl k mému překvapení skutečně dobrý. Sice jí někdy trochu ujela ruka s klišé nápady, ale přesto se dostanete úplně ke všemu - nechybí zde zpočátku ani vtipnější scénka, nebo naopak i skutečně děsivá pasáž ve chvíli, kdy se věci začnou přiostřovat. Umí čtenáře ke čtení připoutat a co víc - budete si to užívat!

Shrnuto a podtrženo, nebýt několika chyb, kniha by byla úžasná. A musím přiznat, že nejvíce u mě kniha klesla právě kvůli slabému konci. Pokud teda hledáte lehce nadprůměrnou četbu, kde se po většinu čtení budete bát, myslím, že jste tu pravou knihu našli.

3,5/5*

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a nakladatelství Ikar.

Komentáře (0)

Přidat komentář