Nebezpečné tajemství sousedky

recenze

Dům na druhé straně ulice (2021) 4 z 5 / Lena91
Dům na druhé straně ulice

Dům na druhé straně ulice nemusí nikoho zajímat a může být všem naprosto lhostejné, kdo v něm žije a co se uvnitř odehrává. To však není případ mladé Katy Speedové, hlavní hrdinky nové knihy britské autorky Lesley Pearsové s názvem Dům na druhé straně ulice. Katyin výhled na dům sousedky Glorie pro ni byl každodenní rutinou, a přesto ji fascinoval. Řidička v tmavém autě dovážející pravidelně ženy, některé se zavazadly, některé s dětmi, zkrátka podivné nespočetné návštěvy, které zůstávaly i přes noc. Přes veškerou zvědavost nikdo nehledal odpovědi, ale pouze do té doby, než majitelka oblíbeného butiku Gloria i se svou dcerou zahyne při požáru svého domu.
Když je z dvojnásobné vraždy na základě zcela jistě podstrčených důkazů obviněn a zadržen otec Katy, pouští se mladá sekretářka do boje za spravedlnost, který začíná odhalením Gloriina malého tajemství. Gloria byla ženou tyrana, ženou ponižovanou a bitou, a když narazila na Ednu, ženu se stejným osudem, rozhodly se od manželů odejít a později nabízet pomoc ženám ve stejné situaci. Je tedy možné, že za tím vším může být některá z těch žen či jejich manželů?
Po pokusu o vraždu Edny už je vcelku jasné, že jejich společná aktivita je někomu trnem v oku a že jde vážně o život. Přes veškerá varování sympatického advokáta Charlese se Katy na základě informací o možném pachateli vydává pátrat na vlastní pěst. Za nedlouho přijde na to, kdo za tím vším stojí, ale než stačí podniknout nějaká opatření, on je rychlejší…. A Katy už na večírek nedorazí….
Během celého pátrání po pravém pachateli nezapomněla Pearseová provést i důkladnou sondu do Katyina života. Po dětství a mládím stráveném v nudném Bexhillu, s milujícím otcem, bratrem a protivnou a zapšklou matkou si začne budovat nový život v Londýně, který slibuje více možností a třeba i nalezení toho pravého. Hlavní hrdince autorka vepsala vlastnosti, jež vás téměř nutí si ji oblíbit. Přátelská, trpělivá a pracovitá dívka, do jejíž chytrosti a vynalézavosti vkládá rodina a přátelé veškerou naději a doufají ve šťastný konec.
Musím podotknout, že jsem ke knize přistupovala s jistým odstupem. S autorčinou tvorbou jsem se ještě nesetkala, a z obálky na mě kniha volala: „Asi tě to moc bavit nebude“. Byla jsem však celkem mile překvapena. Dům na druhé straně ulice neslibuje napětí, které by se dalo krájet, a takové to nečekané odhalení, z kterého mívám vykulené oči ještě hodinu po přečtení. Čtenář totiž pachatele zná a vlastně jen čeká, jaký osud pro Katy vymyslí….
Slibuje však čtivý a zajímavý příběh o týraných ženách, které na to doplatily životem, o ženách statečných a nezlomných, a především o dívce, jež se nebojí postavit nepříteli i v tom nejhorším okamžiku jejího života. Určitě by se dalo jít více do hloubky, ale i tak Dům na druhé straně ulice je knihou, která vám nevydrží dlouho rozečtená. Příjemná, spíše oddechová četba, která je napsána jednodušším stylem, a o to rychleji kloužou oči po stránkách. Jediné, co bych opravdu vytkla, je zbytečně „doplácaný“ konec. Vysvětlením, proč je Katyina matka taková jaká je, nás Pearseová vrací retrospektivně do minulosti a poté zase přeskočí do budoucnosti za starší Katy. Mám ráda, když je nastíněn další osud knižních hrdinů a čtenář má tak možnost zapojit fantazii při tvorbě dalších možných scénářů, ale tady mi to trochu překáželo.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář