Nebezpečné tajemství sousedky

recenze

Dům na druhé straně ulice (2021) 4 z 5 / Lena91
Dům na druhé straně ulice

Dům na druhé straně ulice nemusí nikoho zajímat a může být všem naprosto lhostejné, kdo v něm žije a co se uvnitř odehrává. To však není případ mladé Katy Speedové, hlavní hrdinky nové knihy britské autorky Lesley Pearsové s názvem Dům na druhé straně ulice. Katyin výhled na dům sousedky Glorie pro ni byl každodenní rutinou, a přesto ji fascinoval. Řidička v tmavém autě dovážející pravidelně ženy, některé se zavazadly, některé s dětmi, zkrátka podivné nespočetné návštěvy, které zůstávaly i přes noc. Přes veškerou zvědavost nikdo nehledal odpovědi, ale pouze do té doby, než majitelka oblíbeného butiku Gloria i se svou dcerou zahyne při požáru svého domu.
Když je z dvojnásobné vraždy na základě zcela jistě podstrčených důkazů obviněn a zadržen otec Katy, pouští se mladá sekretářka do boje za spravedlnost, který začíná odhalením Gloriina malého tajemství. Gloria byla ženou tyrana, ženou ponižovanou a bitou, a když narazila na Ednu, ženu se stejným osudem, rozhodly se od manželů odejít a později nabízet pomoc ženám ve stejné situaci. Je tedy možné, že za tím vším může být některá z těch žen či jejich manželů?
Po pokusu o vraždu Edny už je vcelku jasné, že jejich společná aktivita je někomu trnem v oku a že jde vážně o život. Přes veškerá varování sympatického advokáta Charlese se Katy na základě informací o možném pachateli vydává pátrat na vlastní pěst. Za nedlouho přijde na to, kdo za tím vším stojí, ale než stačí podniknout nějaká opatření, on je rychlejší…. A Katy už na večírek nedorazí….
Během celého pátrání po pravém pachateli nezapomněla Pearseová provést i důkladnou sondu do Katyina života. Po dětství a mládím stráveném v nudném Bexhillu, s milujícím otcem, bratrem a protivnou a zapšklou matkou si začne budovat nový život v Londýně, který slibuje více možností a třeba i nalezení toho pravého. Hlavní hrdince autorka vepsala vlastnosti, jež vás téměř nutí si ji oblíbit. Přátelská, trpělivá a pracovitá dívka, do jejíž chytrosti a vynalézavosti vkládá rodina a přátelé veškerou naději a doufají ve šťastný konec.
Musím podotknout, že jsem ke knize přistupovala s jistým odstupem. S autorčinou tvorbou jsem se ještě nesetkala, a z obálky na mě kniha volala: „Asi tě to moc bavit nebude“. Byla jsem však celkem mile překvapena. Dům na druhé straně ulice neslibuje napětí, které by se dalo krájet, a takové to nečekané odhalení, z kterého mívám vykulené oči ještě hodinu po přečtení. Čtenář totiž pachatele zná a vlastně jen čeká, jaký osud pro Katy vymyslí….
Slibuje však čtivý a zajímavý příběh o týraných ženách, které na to doplatily životem, o ženách statečných a nezlomných, a především o dívce, jež se nebojí postavit nepříteli i v tom nejhorším okamžiku jejího života. Určitě by se dalo jít více do hloubky, ale i tak Dům na druhé straně ulice je knihou, která vám nevydrží dlouho rozečtená. Příjemná, spíše oddechová četba, která je napsána jednodušším stylem, a o to rychleji kloužou oči po stránkách. Jediné, co bych opravdu vytkla, je zbytečně „doplácaný“ konec. Vysvětlením, proč je Katyina matka taková jaká je, nás Pearseová vrací retrospektivně do minulosti a poté zase přeskočí do budoucnosti za starší Katy. Mám ráda, když je nastíněn další osud knižních hrdinů a čtenář má tak možnost zapojit fantazii při tvorbě dalších možných scénářů, ale tady mi to trochu překáželo.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Dům na druhé straně ulice Dům na druhé straně ulice Lesley Pearse

Třiadvacetiletou Katy Speedovou odjakživa fascinoval dům přes ulici. Žena, která v něm žije, Gloria, je ta nejúchvatnější sousedka v okolí a patří jí butik v městečku Bexhill-on-Sea. Ale kdo je ta žena, která téměř každou sobotu p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář