Nebezpečná hra

recenze

Kanibal z Nine Elms (2019) 5 z 5 / a.k
Kanibal z Nine Elms

Mladé dívky musí být na pozoru. Po patnácti letech opět útočí sériový vrah, jehož obětem zůstávají na těle stopy kousnutí.

Kate Marshallová přednáší na univerzitě kriminologii. Ve své přednášce chce ukázat na případ, který úspěšně vyřešila před 15 lety. I když tehdy byla nadějným členem vyšetřovacího týmu Metropolitní policie a dopadla sériového vraha, posloužila jako obětní beránek a policie se jí zbavila. Její vysněná kariéra u policie skončila dřív, než mohla pořádně začít. Okolnosti dopadení vraha, kterému se přezdívalo Kanibal z Nine Elms, se stalo jejím triumfem a zároveň znemožnilo, aby pokračovala ve své policejní kariéře.

Univerzitní povinnosti rozvíří mail, ve kterém se na Kate obrací manželé Murrayovi. Těm se ztratila před 20 lety šestnáctiletá dcera. Odešla na schůzku s kamarádkou a od té doby ji nikdo nespatřil. Manželé se domnívají, že mohla být jednou z obětí sériového vraha, kterého Kate v minulosti dopadla. Policie případ odložila a tak v Kate vidí poslední naději, jak nalézt dceřino tělo, aby jej mohli důstojně pohřbít a celou věc v sobě uzavřít.

Aby toho nebylo málo, kontaktuje Kate také patolog Alan Hexham. Právě se k němu dostalo tělo mladé ženy, které vykazuje rukopis tehdejšího Kanibala.

Kate nemá žádné zmocnění pro vyšetřování, přesto nezapře svůj policejní instinkt. Vrhá se do pátrání v případu právě nalezené ženy. Vyšetřování mají na starosti šéfinspektor Varia Campbellová s kolegou detektivem inspektorem Johnem Mercy. Ti však nemají pochopení pro Kateiny aktivity.
Aby se Kate dostala co nejblíže k vyšetřování, bude vystupovat jako soukromý detektiv. K ruce má svého mladinkého univerzitního asistenta Tristana, ze kterého se stává horlivý a ve všem nápomocný spojenec.

Nový detektivní případ má spád, není zatížen nepodstatnými informacemi a při vyšetřování se objevují stále nové podněty. Hned na začátku nahlédneme do minulosti, ve které jsme přímými účastníky Kateina život ohrožujícího setkání s vrahem, kdy se jen zázrakem nestala jeho další obětí. Ale ani přesun v čase do současnosti není ochuzen o napětí a zvraty. Kanibal sice už 15 let pobývá v psychiatrickém ústavu, ale to, co se děje za zdmi ústavu venku, přesně odpovídá jeho dřívějším aktivitám. A i v psychiatrickém ústavu se něco chystá.

Bryndzovy detektivky mají beze sporu šmrnc a výborně se čtou. Po Erice Fosterové přichází autor s neokoukanou vyšetřovatelkou Kate, která má ve skříni své kostlivce. Svým vystupováním je mnohem zajímavější postavou než Erika, u které už v posledních dílech pokulhával nějaký zásadní vývoj. Nová krev dodává knize zcela nový náboj. Kate je inteligentní, ale komplikovaná osobnost a její temná minulost ji neustále dohání.

První epizoda série je skvěle napsaná a plná nebezpečí. Nevyhýbá se ani hodně násilným scénám a nabízí překvapující průběh vyšetřování. Tohle se autorovi opravdu moc povedlo. Snad nebudeme muset čekat dlouho na další díl.
Doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář