(Ne)ukradená sůl

recenze

Případ ukradené soli (2022) 3 z 5 / Lena91
Případ ukradené soli

Případ ukradené soli
Detektivku nebo raději historickou prózu? Český autor Stanislav Češka nabízí čtenářům oba žánry v jednom ve své sérii historických detektivek s názvem Zločiny na Velké Moravě. Patnáctou a zároveň uzavírající celou sérii je kniha nesoucí název Případ ukradené soli.
Po otevření knihy se díky barvitým popisům míst, osob, staveb a použitím mnoha detailů okamžitě ocitáme na Velké Moravě za raného středověku, v roce 902, tedy nedlouho po příchodu Konstantina a Metoděje. Do časů, kdy v Moravském království vládl Mojmír II. a snažil se uchránit mírovou dohodu s Východofranckou říší. Proti tomu se však bouřili Maďaři, a jejich nelibost na sebe nenechala dlouho čekat.
Hlavními hrdiny celé série jsou kníže Slavomír a jeho věrný druh vladyka viking Erik. Zde si autor dal také velmi záležet na vykreslení charakterů obou mužů, více však Slavomíra, a tak je celkem nasnadě, že si za chvíli tohoto vzdělaného a diplomatického muže zamilujete stejně jako já. Nejen pro jeho úctyhodný věk, ale i chytrost a taktiku v boji, kdy nesčetněkrát zachránil svou zemi, je k Slavomírovi vzhlíženo snad více jak ke králi. Své postavení umocňuje jedinečnou schopností vyřešit za pomoci přítele Erika jakýkoliv zločin a dopadnout pachatele. Jak už název napovídá, dalším případem, kterého se tato dvojice ujímá, jsou záhadné vraždy bavorských kupců převážející sůl a jiné koření. Na místě je vždy rozházen římský kmín ničící pachové stopy, mrtvý kupec a pomocníci s proříznutými hrdly a chybějící váček s penězi. Proč ale nezmizí i převážené zboží a komu můžou být na obtíž zrovna bavorští kupci?
Češka krásně popisuje způsoby, jimiž se Slavomír a Erik krůček po krůčku přibližují k dopadení pachatele, a je obdivuhodné, jak si dokážou poradit bez jakékoliv techniky dnešní doby. Za pomoci malíře, strážců a přeživšímu svědkovi se pomalu dostávají k rozuzlení celého případu a údajným pěti pachatelům. Proč je však nedlouho poté jeden z vrahů nalezen mrtvý?
Nová kniha pana Češky pro mě byla, se musím přiznat, tak trochu výzvou. Měla jsem obavy z toho, zda se tou kupou historie dokážu prokousat a dočtu to. Když totiž nalistuje první stránky, jakoby na vás vybafla učebnice dějepisu. Poznámky pod čarou vysvětlující nejrůznější okolnosti to jen podtrhují. Králové, knížata, mírové dohody, války, bitvy, krveprolití toho roku atd. Jenže jak se dostanete přes tento úvod, jehož funkci vpravit čtenáře do doby, plně chápu, najednou se z dějepisného úvodu stává chytlavá detektivka, jejíž pointu a vraha samozřejmě chcete znát. Nakonec jsem tak přehodnotila svůj názor na knihu a musím říct, že můj první zážitek s autorem a celkově s tímto žánrem hodnotím pozitivně. Jakožto čtenáře soudobých detektivek mě překvapil a docela i bavil ten odlišný přístup, ty jednoduché a na logice postavené způsoby pátrání a neobyčejně obyčejní „detektivové“.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář