Návod na bestseller

recenze

Cvičebnice tvůrčího psaní (2021) 5 z 5 / Metcheque
Cvičebnice tvůrčího psaní

Zkušené lektorky tvůrčího psaní Andrea Selzerová a Alžběta Bublanová zúročily po sedmi letech zkušenosti ze svých Kurzů z obýváku a představily širší čtenářské obci Cvičebnici tvůrčího psaní. Ta může výrazně pomoct těm, kteří se rozhodli psát svou první prózu, ale neví, jak na to.

V jednotlivých kapitolách se autorky zaobírají nejrůznějšími nástrahami, které mohou začínající spisovatele potkat – od problematiky dobrého a věrohodného dialogu, přes rafinovanou zápletku a vypravěče, až k vhodnému zakončení. Každá kapitola je doplněna praktickým cvičením, která mohou čtenáři vypracovat přímo v knize. Některá cvičení nejsou vůbec lehká, třeba přeformulování dialogů, které jsou stylisticky nevhodné.

Přidanou hodnotou jsou autentické citace Mornštajnové, Viewegha a dalších zavedených spisovatelů, kteří ještě zvyšují odbornost publikace a zároveň mohou jejich citáty inspirovat k psaní.

Zároveň je však nutno přiznat, že úspěch na poli literatury dnes není podmíněn ani tak literárními kvalitami a „řemeslností“, jíž se lze naučit z Cvičebnice, jako spíše dobrými známostmi, oslovením vhodného nakladatelství, dobrou reklamou a sebeprezentací či volbou tématu, po kterém je právě společenská poptávka. Na druhou stranu, výjimka potvrzuje pravidlo. Řada spisovatelů prorazila tak, že prostě napsala rukopis, zkusila pár nakladatelství, jejich text zaujal a po komerčním úspěchu jejich knihy přišla motivace psát dál.

Komentáře (0)

Přidat komentář