Napětí ve Výmarské republice

recenze

Goldstein (2019) / klarabooks
Goldstein

Goldstein je třetím dílem příběhů kriminálního komisaře Gereona Ratha a jeho kolegů. Tento díl mě utvrdil v tom, že jsem opravdovou fanynkou této řady, poněvadž přečíst 640 stran to je už docela výzva. Díky tomu, že je kniha „tlustá“, jsem měla pocit, že jsem přímo vtažena do místa a času dění příběhu; to vylíčení atmosféry, kterou bych označila výrazem „hustá“, je bravurní a barvité popisy mohu za sebe jenom upřímně velebit. Míním tedy, že velký rozsah knihy jenom přidal na kvalitě.
Vlastně už teď si přeji, aby příběhy komisaře Ratha nadále a hlavně co nejdéle pokračovaly a dočkaly se stejně kvalitních překladů do češtiny jako dosavadní tři díly; jsem totiž zdravě zvědavá, kam se postava komisaře posune, jak se bude vyvíjet a zda nás Volker Kutscher v něčem překvapí …
Ve stručnosti řečeno spojuje Volker Kutscher v tomto díle několik dějových linií v napínavý kriminální příběh na pozadí takzvané Výmarské republiky a ocitáme se na počátku třicátých let dvacátého století. Samotná hospodářská krize, která k té době patřila, vytváří určité sociální napětí. Ostatně z těchto okolností autor čerpá – v knize totiž narazíme i na životní podmínky malých obyčejných lidí a s tím související sociální a politické otázky, třeba postavení žen vykonávajících mužské profese. Násilí je prezentováno třeba v oblasti střetů mezi Rudou armádou a SA anebo na poli bojů berlínských gangů.
Z dějových linií se dostává do popředí ta, kdy americký gangster a nájemný vrah Abraham Goldstein přichází do Berlína a komisař Rath je nasazen, aby Goldsteina hlídal, aby se nemohl dopustit vraždy. Jak to Rath zvládne? Dokáže gangstera uhlídat? To už prozrazovat nebudu, to si musíte přečíst sami, avšak vás mohu ujistit, že je to opravdu napínavé čtení.
V příběhu jsou dobře zpracovány názory a postoje tehdejší doby, vyvolává to skutečně dojem věrohodnosti.
Akorát mě poněkud zaskočilo, že policisté působí na některých místech jako hloupí, poněvadž jim utíkají podezřelí i svědci a mívají problém dospět k jasným závěrům – toto ale známe i z dnešní doby. Otevřené konce má v knize taky několik postav čelících osobním problémům, což ovšem pokládám za možný záměr autora, neboť se jedná o sérii, mohou otevřené konce fungovat jako motivace pro četbu následujících dílů.
Souhrnně vzato, "Goldstein" je kvalitní detektivka, která velmi dobře přibližuje dobu svého dění a současně nabízí vzrušující případ.

Komentáře (0)

Přidat komentář