Naděje umírá poslední

recenze

V klubíčku štěstí (2019) 5 z 5 / eva3695
V klubíčku štěstí

Maisie Beanová je velmi statečná žena, se kterou se život nemazlil. Manžel tyran, matka trpí stařeckou demencí a před dvaceti lety přišla o svého syna Jeremyho. Nyní stojí na pódiu před studenty univerzity, a chystá se jim vyprávět Jeremyho příběh. "Ocitá se zpět v roce 1995, je prvního ledna - den, kdy jedno nedorozumění spustilo řetězec událostí, které ji navždy změnili život..."
Vše začalo, když si vzala za manžela muže tyrana, se kterým otěhotněla a měla dvě děti – Jeremyho a Valerii. Svou zlost si vybíjel „naštěstí“ pouze na Maisie. A když ji jednou skoro zabil a omylem zlomil Jeremymu ruku, byla to pro ni poslední kapka. Jakmile se zotavila, vzala děti a utekla ke své matce.
Později se u její matky Birdie rozvinula stařecká demence a bylo to s ní jako na houpačce. Měla dobré a špatné dny, kdy nepoznávala svou dceru. V té době převzal roli hlavy rodiny Jeremy. Svou úlohu bral velmi zodpovědně, ale nikdo nevěděl, co ho trápí. Skrýval tajemství se kterým si sám neuměl moc dobře poradit a tak potlačoval, kým ve skutečnosti je.
A najednou 1. ledna 1995 Jeremy beze slova zmizel. Nikomu nic neřekl, vyplížil se z domu a už se nevrátil. Nikdo neví, proč nebo kde by mohl být. Jediné, co je jasné, že zmizel se svým nejlepším kamarádem z dětství, s Ravem.
Co se Jeremymu stalo? A proč právě on musel zemřít?



V klubíčku štěstí je jedním slovem úžasná kniha. Chytne Vás za srdce, roztrhá ho na kousky a Vy budete dlouho zničení. Uplynulo několik dní po přečtení a já jsem pořád zničená. Je to tak dokonalá kniha, která ukazuje život ve svých pravých barvách. Nic není přikrášleno a Vás to nutí se nad tím zamyslet. Kolik bolesti je člověk schopen snést?
Příběh Jeremyho, ale i Maisie, mě totálně dostal na kolena. Ale vlastně všechny postavy byly skvělé. Nikdo mi nelezl na nervy a oblíbila jsem si je od prvních stránek. Každá tato postava si zaslouží tu být zmíněna: Jeremy, Maisie, Valerie, Birdie, Fred a Rave. Všechny miluju stejně, ale smekám klobouk před Maisie, která se s tím životem opravdu poprala.
Já této knize nemám co vytknout, protože je opravdu skvělá. Myslela jsem si, že předchozí kniha nasadila laťku hodně vysoko, a že ji nejde přeskočit. Jenže opak se stal pravdou. Tento příběh ji hravě překonal.
Jediné, co mě mrzí je, že o této knize nikdo moc neví. Přijde mi, že ani autorka není moc známá. A to už napsala srdceryvnou knihu Poslední dny Rabbit Haysové. Budu moc ráda, když se o této autorce bude vědět, protože její příběhy jsou opravdu ze života, které nijak nepřikrášluje.
Abych to nějak shrnula. V tomto příběhu se řeší nepochopení společnosti, netolerance a zranitelnost mladých lidí, pro které to může mít tragické následky. Ale nejen to. Je plný lásky, tajemství, napětí, emocí a pocitu zoufalství. Nebojte se, nebudete jen brečet. Rozhodně se u knihy i zasmějete. Prostě vše, co si od skvělého románu přejete.
Za mě jedna z knih, která se mi zaryla pod kůži a hluboko do srdce. A navždy tam bude mít svoje místo.

Knihu si můžete například zakoupit na Megaknihy.cz, kteří mi ji rádi poskytli.

Komentáře (0)

Přidat komentář