Smrt je jediná věc v životě, které se nejde vyhnout.

recenze

Život jedna báseň (2014) 5 z 5 / TerezaMondeková
Život jedna báseň

„Smrt. Jediná věc v životě, které se nejde vyhnout. Lidé o ni neradi mluví, protože v nich probouzí smutek. Nechtějí si představovat, jak život bude pokračovat. Bez nich. Všichni, které milovali, budou krátce truchlit, ale dál budou dýchat. Nechtějí si představovat, jak bude život pokračovat. Bez nich.“

Osmnáctileté Layken a jejímu devítiletému bratrovi Kelovi nečekaně zemře otec. Musí se i s mámou přestěhovat z Texasu do Michiganu do nového domu. Její život se od základu změní. Nový přátelé, nová škola, nové město, nové prostředí. A taky nový krásný soused.

„Buďte vstřícní. Přijímejte rozdíly mezi lidmi, jejich společné rysy, jejich rozhodnutí, jejich povahy. Dobrá sbírka si vyžaduje rozmanitost, a totéž platí pro lidi, kterými se obklopujete.“

Hned jak se přestěhovali, tak ji překvapil atraktivní, jednadvacetiletý nový soused od vedle s fascinující vášní pro recitaci poezie a jedinečným smyslem pro humor. Will Cooper přišel o oba rodiče při autonehodě, takže se sám stará o svého mladšího sourozence.

„Není podstatné, co si o vašich textech myslí někdo jiný. Když se postavíte na jeviště, chcete se podělit o část své duše. To se nedá hodnotit.“

Během několika dní vzájemného oťukávání si Will a Layken vybudují intenzivní emocionální spojení, které v Layken probudí novou naději. Naději, že bude moct žít znovu normálně a přestane v sobě nést tíhu minulosti. Ale pak přijde tvrdý návrat do reality.

„Nikdy nesuďte druhé. Oba moc dobře víte, jak nečekané události člověka změní. Nezapomínejte na to. Nikdy nevíte, co ti druzí zrovna prožívají.“



Layken jsem si hned oblíbila. Dokázala jsem se do ní hned od začátku vcítit a prožívat příběh s ní. Je mi líto, že přišla o rodiče. Obdivuji její odvahu a charakter. To, že se nesesypala a postarala se o svého mladšího sourozence. Jejího brášku jsem si hned zamilovala.

Willa jsem si zamilovala. Bylo mi ho líto, protože měl skoro stejný osud jako Lake. Oba přišli o lidi, který celým svým srdcem milovali. Jeho bráška se mi hned líbil. Jejich vztahu jsem od začátku fandila.


Kniha mě zaujala svým nádherným obalem, nádherným názvem a úžasným popisem. Kniha je nádherná. Opravdu mě chytla za srdce. Láska, smrt, překvapení, zvrat a přátelství. U téhle knihy jsem se smála, brečela, byla šťastná, smutná, zvědavá... Opravdu spoustu pocitů. Líbí se mi, že jsou v knize opravdu problémy běžného života. Žádná zkreslená pohádka. To, jak se oba hlavní hrdinové vyrovnali se ztrátou těch nejdůležitějších lidí, kteří by měli být ve vašem životě... Respekt. Jediný, co mě mrzí je, že je příběh tak krátký.

Hrozně se mi líbí, že autorka přidala do knihy poezii. Já sama poezii miluju. A ty verše, co tam dala jsou nádherné! Moje nejoblíbenější je "smrt". Je sice smutná, ale je upřímná, nádherná a pravdivá.

Komentáře (0)

Přidat komentář