Na lovu aneb další Kráska a zvíře

recenze

Na lovu (2018) 3 z 5 / ZapisnikTerky
Na lovu

Jak se pozná, jestli vám v knize nesedí jen překlad nebo je to prostě styl autorova psaní?
.
Na lovu je retelling na Krásku a zvíře (ano, už zase) a já tuhle pohádku miluju. Tady jsem ale vůbec nevěděla, jak knihu hodnotit…
.
Zápory: Kniha je totiž hrozně plytká. První půlka byla až nudná. Doba, než se Kráska dostala ke zvířeti, byla děsivě dlouhá. Tady navážu na otázku u úvodu – věty byly hrozně neumělé. První půlka knihy se dost špatně četla, protože jsem se vracela a snažila se v hlavě věty poskládat jinak, srozumitelněji. Opravdu nevím, jestli je to překladem, nebo mi nesedí jazyk psaní.
Dál mi v knize chyběl popis postav – mám ráda, když mi autor ukáže, jak si sám představoval hrdiny i vedlejší postavy. Prostředí už autorka popisovala lépe. Jeva alias Kráska byla docela zajímavá, ale až v druhé půlce knihy. Do té doby byla poměrně nudná.
.
Klady: Pak ale jakoby v lese ožila a hned se četlo líp. Myslím si, že právě díky vylepšení příběhové linie se mi kniha začala zdát lepší. Je ale těžké chválit autorku za zajímavý (přestože poněkud průhledný) příběh, když se jedná o převyprávění staré pohádky. Původní pohádky se drží víc, než jinde, ale zároveň ji posouvá na drsnější notu. Navíc se ani nejedná jen o jednu, ale rovnou o dvě pohádky. Pták Ohnivák už není tak známý, ale když Kráska četla z pohádkové knihy, hned jsem si příběh vybavovala.
Moc se mi líbila postava zvířete a to, jak mezi kapitolami postupně objevujeme jeho emoce. Vývoj Zvířete a jeho spojení s pohádkami bylo příjemné sledovat.
.
Obálka a grafika: Obálka je moc krásná. Až když jsem měla knihu v ruce, všimla jsem si lesklého detailu. Ovšem uvnitř už jsem zase tak spokojená nebyla. Mezi kapitolami je prostor pro zvíře a grafika lesa byla vážně krásná. Jenže co ten font (písmo)? Chápu, že to mělo působit tak, že někdo píše. Ale přesně tak to na mě nepůsobilo. Ocenila bych psací písmo a ne něco podobného Comic Sans.
.
Verdikt: Strašně moc se mi chtělo dát jen 2,5 a tedy přesný průměr. Ale v druhé půlce mě kniha opravdu bavila a tak by to nebylo fér. Hodnotím 3/5 . Ale rereading této knihy rozhodně nečekám.


Na lovu Na lovu Meagan Spooner

Když se Kráska vydá na lov Zvířete Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Kdy... více


Komentáře (0)

Přidat komentář