Na křídlech odvahy

recenze

Skříň plná Diora (2020) 5 z 5 / a.k
Skříň plná Diora

Už od dětství měla Skye Penroseová možnost zamilovat se do létání, ke kterému ji vedla tak trochu bohémsky smýšlející matka. Létání bylo útěchou proti samotě bez kamarádů i neustálým zlomyslným útokům mladší sestry Liberty. Toho léta roku 1928 prolomilo její opuštěnost vznikající přátelství s poněkud neohrabaným klukem Nicholasem Crawfordem, který skončil po smrti otce u své tety právě zde v Cornwallu. Letní radovánky neměly dlouhého trvání a děti se musely na dlouhé roky rozloučit.

Láska k létání a výjimečné letecké dovednosti přivedou Skye ve válečném roce 1939 do řad Pomocné přepravní letecké služby ATA, která zajišťovala doručování zkompletovaných letounů od výrobců na letiště RAF. A právě díky svému pracovnímu angažmá se znovu setká Skye s dávným kamarádem Nicholasem po boku s jeho chladnou snoubenkou Margaux Jourdanovou.

Ve druhé dějové lince se posouváme do současnosti. Rozvedená Kat Jourdanová pracuje jako oděvní restaurátorka v Sydney. Nečekaný objev kolekce šatů světového módního návrháře Diora v opuštěném cornwallském domku vlastní babičky ji naprosto vezme dech. Ve staré zaprášené skříni objeví ty nejúžasnější modely Diora zhotovené od roku 1947 až dosud. Pozdější konfrontace babičky s nálezem však vyvolá jen vyděšený výraz a strach ve tváři stařenky. Kat začíná dlouhá cesta ke zjištění tajemství vzácné sbírky šatů i historie života babičky, která je zřejmě daleko složitější a temnější, než Kat předpokládala.

Působivě napsaný vícevrstevný příběh, který dokáže pohltit čtenáře od prvních stránek, nabízí celou řadu lukrativních témat. Jsou zde romantické zápletky v obou časových linkách se svízelnými situacemi, které musí hrdinky řešit. Hlavně historická linka nabízí velmi silné příběhy z válečného období, ukazuje postavení žen v leteckých jednotkách, jejich pokořující začleňování do profesí, které byly prioritně vnímány jako mužské. Představuje čtenářům, jakou roli měly ženy v boji proti nepříteli za 2. světové války a jak přispěly ke svobodě potlačovaného národa třeba zapojením do špionáže pro SOE. Autorka využívá v příběhu řadu skutečných historických postav a událostí. Poznáme tak i praktiky věznění žen v koncentračním táboře Ravensbrück či nechvalně proslulý pochod smrti.

Přestože název i přebal knihy evokuje příběh ze světa módy, daleko výrazněji zde vystupuje právě ta válečná část. Ale i když tady hraje letectvo prim před šaty, stále jde o příběh bližší romanticky smýšlejícímu čtenáři. Válečné hrůzy, špionáž a nakonec i koncentrační tematika klouže pouze po povrchu a autorka jich neužívá ke drastickým obrazům. Jde spíše o potravu pro charaktery a překonávání úskalí našimi hrdiny.

Autorku lze pochválit za určitě důslednou přípravu k zachycení historických souvislostí. Poutavě pojatá kniha je výborně napsaná. Kdo četl předešlý román Pařížská švadlena, objeví podobnou šablonu, podle které jsou obě knihy koncipované. Nádherný příběh rodinné ságy se silnými hrdinkami, kde nechybí láska, zklamání, strach i odvaha a především rozpletení jednoho velkého dávného tajemství. Toto je přesně ten typ knihy, u které zapomenete na svět okolo sebe.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
26.03.2021

Díky za recenzi, určitě knihu vyhledám a už teď se na ni těším, jakož i na vaše další recenze. S jarem přeju další zajímavé knihy a hlavně čas na jejich čtení!