Skříň plná Diora

Skříň plná Diora https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452258/bmid_skrin-plna-diora-EH5-452258.jpg 5 466 161

Skříň plná šatů od Diora, pětašedesát let staré tajemství a tři ženy, jejichž osudy spojila válka... Módní restaurátorka Kat Jourdanová v domě milované babičky nachází schovaný šatník plný neocenitelných Diorových šatů. Pátrání po jejich původu odhaluje události staré více než šedesát pět let. Dotýká se nejen osudů pilotky, která v roce 1939 narukovala ke Královskému letectvu, ale i samotného návrháře Christiana Diora, který po válce v Paříži představil svou první extravagantní kolekci stylu New Look.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Paris Secret , 2020


více info...

Přidat komentář

SilviiM
31.03.2024 4 z 5

Nechtěla jsem už číst knihy o druhé světové válce, ale tato se mi hodila do výzvy. A jsem ráda, že se mi dostal do rukou, protože byla moc fajn. Bylo v ní vesměs vše. Trocha historie, láska, přátelství, napětí a smutek. Všechno do sebe zapadalo a každý dílek skládačky se postupně přidával.

VladkaBU
18.03.2024 5 z 5

... hned zpočátku jsem váhala, zda mám pokračovat nebo knihu odložit. Jestli mě nezlákal název. Nechtělo se mi číst o letectvu. V momentě, kdy se objevilo to samé jméno znovu, jsem zpozorněla, a začala mě příběh bavit. Jsem ráda, že jsem dočetla do konce. Krásné to bylo


nycol
15.03.2024 5 z 5

Neuvěřitelný a skvělý příběh. Přečteno za 3 večery a to jsem jsem si původně myslela, že jde o nějakou pitomou romantiku a chtěla jí vyřadit bez přečtení. Báječný skok od fantazy, kterou běžně vyhledávám.

jana1874
25.02.2024 5 z 5

Upřímně jsem nevěděla, co od téhle knihy čekat, zda se mi bude líbit, jak se mi bude číst. Hlavně kvůli tomu, že knihy z období války nečtu, tak jsem sama na ni byla zvědavá a víte co? Bylo to skvělé čtení. 

Děj je rozdělen do dvou časových linek. První v minulosti v období druhé světové války, kdy je příběh o pilotce Sky a několika jejích přátelích a druhý v současnosti, kde je hlavní hrdinkou Kat, která zjistí, že její babička má v Anglii dům, o kterém ani nevěděla, a co víc, ve skříni v tom domě najde 65 šatů od slavného návrháře a neumí si představit důvod, proč jí o tom babička nikdy nic neřekla. Mají tyhle dvě linky spolu něco společného? A pokud ano, tak co? Na tyhle otázky a spoustu dalších se odpovědi čtenář dozví v knize.

Zezačátku mě víc bavila linka o Sky, ale později se mi už líbily obě dvě. Tyto linky se po pár kapitolách střídají a většinou každá odhalí něco, na co pak druhá linka, která ji vystřídá, naváže.

Příběh o obětavosti, silných přátelstvích, neuvěřitelné lásce, předsudkách a bojování proti nim a spoustu dalšího - to vše lze najít na těchto stránkách.

Katka2382
24.02.2024 1 z 5

Nemůžu si pomoct,ale na mě to bylo děsně přeslazený,přeromantizovaný a překombinovaný.
Jediné co za něco stálo,byl boj žen pilotek za svá práva a místo mezi muži.

Rind
24.02.2024 3 z 5

Maličko Diora, trocha historie (díky za to), velká spousta červené knihovny.
Pro milovnice tohoto stylu super. Zařadila jsem kvůli Výzvě 2024.

Kory98
15.02.2024 5 z 5

Fiktivní příběh, který vychází z reálných skutečností a některých reálných postav. Velmi silný prožitek. Nemám ráda knihy o válce a přesto je čtu... Vždycky mě rozesmutní a některé pasáže mám problém vůbec přečíst. Ale vytrvám, protože já to jenom čtu, ale oni to museli prožívat. Nikdo si nedovedeme představit statečnost tehdejších lidí, ani jejich strach. I s vidinou toho, že nepřežijí, neváhali dávat v sázku své životy a všichni do jednoho se těšili na jediné - na obyčejný život až válka skončí. Moc hezky napsané.

intelektuálka
10.02.2024 4 z 5

Láska - válka - smrt .... ale také touha přežít ....

To jsou osudy žen ve válce - zde představené v postavě Skye - jejíž jméno jako by ji předurčilo k létání ...

Příběh začíná v klidné zátoce v Corwallu,. kde vzniká dětské přátelství Skye a Nicholase - a tato linka se vine celou knihou ....
Ovšem je narušena rozdělením - a válkou ....

Zajímavé jsou informace o rodině Diora - a jejich zapojení do odboje ...

Až po letech vnučka Kat přijíždí do starého domu na cornwallském pobřeží, aby se dozvídala o osudech své rodiny ....

Pěkné a zajímavé čtení - i s závěrečným setkáním ....

veronika4937
13.01.2024 5 z 5

Knížka mě pohltila už od prvních kapitol. Autorka píše poutavě a udržuje vás v napětí. Moc se mi líbí, že celý příběh je založený na reálných postavách i událostech, na samotném konci se dočtete, co je pravda a co fikce. I když knížky z tohoto období čtu ráda, dozvěděla jsem se spoustu věcí, o kterých jsem ještě neslyšela. Věděli jste třeba, že modelky Christiana Diora v této době musely mít v pase 50 cm?

Skříň plná Diora je jedna z knížek, které mi zůstanou v paměti ještě hodně dlouho a budu ji doporučovat dál.

Zuzunda
10.01.2024 5 z 5

Úžasné čtení. Autorka mě tak zaujala, že o některých historických událostech a místech zmíněných v knize jsem si dohledávala více informací. A to se mi fakt stává málokdy. Rozhodně knížku doporučuji i další knihy od autorky.

mirinda973
22.11.2023 5 z 5

Knížka se odehrává na pozadí minulosti a současnosti.
Dějová linka minulosti byla mnohem lepší. Příběh vypráví o ženách - pilotkách za 2. světové války. O jejich nelehkém postavení a snižování jejich kvalit, přitom jejich odvaha a dovednosti se mužům vyrovnaly.
Druhá linka knihy - současnost se nesla v duchu odtajňování. To bylo velmi zajímavé a napínavé. Ale dojem mi lehce pokazil vztah Kat a Elliota...vztah mezi nimi byl místy až absurdní a těžko uvěřitelný.
Hodnotím 4,5* a doporučuji

1v8na
17.11.2023 5 z 5

Kniha je velmi čtivá.
Odehrává se v současnosti a v minulosti. Ta linka minulá mi přijde zajímavější a poutavejsi.
V té současné mi přijde po vztahové stránce trochu ujetá a přitažená za vlasy.
Je až s podivem s čím vším se lidé museli vyrovnat a jak byli silné osobnosti.
Co je pro mě taky novinkou je to, že parfém Miss sporty je pocta pro sestru Christiana Diora.

vladenask
24.10.2023 5 z 5

Krásná kniha se zajímavými příběhy, které se odehrávají ve dvou časových rovinách.

adida
19.10.2023 5 z 5

Velmi krásný leč zranitelný historický příběh

lisell
22.08.2023 5 z 5

Paráda. Krásně napsaný příběh, kdy sledujeme dvě časové linky. O 2.světové válce jsem toho přečetla hodně a jsem strašně ráda, když se z knížek dozvím něco nového, což se mi tady povedlo. Neznala jsem příběh britských pilotek a jejich speciální jednotky a už vůbec jsem neměla tušení, že můj oblíbený parfém Miss Dior je věnován sestře Christiana Diora, která si za války také prošla svým. Jediné co mi kazilo dojem z knížky byl její přebal. Ale to byla jediná vada na kráse.

Formicka93
13.07.2023 4 z 5

Že začátku mi trvalo než jsem se začetla. Bavila mě víc linie z války než ta že současnosti.

simca9342
08.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Přečtená před lety.

Několik měst, skoro celé století.
r.1928- 1944 : Mladá pilotka Skye, její přítel Nicholas, její sestra Liberty a Carherine s Margoux- odbojářky. Na mnoha stranách se odvíjí pěkný zamilovaný příběh za válečné éry, ale jak víme válka není o lásce ve vzduchu a na zemi, ale také o jídle na příděly, bojích a ztrátách na životě.
Současnost , 2012= Kate přijíždí do starého babiččina domu, aby v něm uklidila. Při prohlídce ve skříni najde obnošené, ale velmi cenné oblečení. Podepsané Dior. Tím slovem začíná záhadná cesta do minulosti...

A můj vyčerpávající doslov na závěr: když jsem knihu četla, přišlo mi jako bych se dívala na film. Krása, doporučuji všem.

DeniPes
16.06.2023 5 z 5

Krásná kniha, plná historických informací, což mám ráda, člověk se zase něco nového dozví, k čemuž by se jinak běžně nedostal. Příběh trochu z červené knihovny, ale tu hrůzu doby to alespoň zjemňuje. Zápletka skvělá, napínavé až do konce.

0323
28.04.2023 4 z 5

Od této knihy jsem kvůli názvu čekala tak trochu něco jiného, trochu víc Diora a světa kolem něj. Byla tam hezká romantická zápletka, zároveň pohled do koncentračního tábora. Nad mnoha detaily člověk nesměl přemýšlet, protože by mu nedávaly smysl a knihu by nesjpíš odložil. Líbilo se mi rozluštění na samotném konci - kdo byl vlastně kdo. Dočetla jsem ji, ale znova už bych ji nečetla.

Mlsnákočka
22.03.2023 3 z 5

Souhlasím s komentářem Mark26, přesně tak to cítím i já. Hodně červená knihovna, šaty desítky let ukryté ve skříni a ihned si je hlavní hrdinka obleče, atd, atd
Nesdílím všeobecně nadšení pro tuto knihu. Námět přitom velice dobrý, škoda.