Na hřbitově, tam to žije

recenze

Kamarádi ze záhrobí (2019) 4 z 5 / a.k
Kamarádi ze záhrobí

Na malinovském hřbitově to žije a je veselo. Za denního světla nejsou zdejší obyvatelé skoro vidět. To až v noci, za měsíčního svitu. To se spolu scházejí, povídají si a probírají, co přes den zaslechli nového od zdejších návštěvníků.

Příběh začíná srocením obyvatel nad náhrobní deskou. Čekají, až se z ní vynoří nově příchozí, aby ji uvítali mezi sebou. Nekonečně dlouho tu bude paní Vilímková trávit čas s ostatními. A bude jí tu dobře. Vždyť je tady fajn a bude mezi samými slušnými lidmi.

Knížka je členěná do osmi kapitol a každá se věnuje jednomu obyvateli zdejšího hřbitůvku. S každou postavou tak prožijeme jeho dobrodružství. Vyřešíme problémy, které zdejší obyvatelé trápí. Jako například jak se zbavit burácení Jawy 350, bez které zdejší frajer a hrdý majitel Martin Liška nedá ani ránu. Dostaneme odpověď na otázku, proč běhá cukrář Vocásek nešťastně s mísou po hřbitově nebo jak lze vyřešit věčné hašteření velkotovárníka Burzy se starostou Koblasou. A to nikdo ani netuší, že je čeká nejlepší událost za posledních sto let.

Postav v knize není mnoho a i tak se stále něco děje. Všech osm kapitol na sebe navazuje a utváří tak celek. Nad vším důstojně bdí socha archanděla Michaela.

Co na knize zaujme na první pohled je excelentní grafické zpracování. Text doplňuje velké množství barevných, rozpustilých ilustrací od pana Josefa Pospíchala. Každou dolní část strany zároveň zdobí silueta s panoramatem nezbedného hřbitůvku, kde také naleznete na jedné z náhrobních desek důmyslně umístěné číslo strany.

V textu lze narazit na místa s didaktickým potenciálem. Někdy zcela přirozeně splývají s dějem, ale najde se i informace, která vyznívá v kontextu trochu šroubovaně a ne zcela přirozeně.

Na co kladu důraz v dětské knize (a především určené malým čtenářům), je gramatika a bezchybný text. I když jsem se při čtení přímo na toto nezaměřila, tak na mě přesto něco malého, ojedinělého vyskočilo. Jinak nebyl problém.

I přes prostředí, ve kterém se celá kniha odehrává, vyznívá příběh pozitivně, hravě a vesele. Určitě nečekejte žádné zombie příšery a hororové scény. Ani smutek není pro obyvatele typický. Chovají se zcela přirozeně a radují se z každého nového dobrodružství. Specifická je i skutečnost, že zde neplatí běžné fyzikální zákony.

Kniha má větší písmena a je vhodná pro malé čtenáře. Vzhledem k některým trochu složitějším slovům a didaktickému obsahu se bude líbit a dobře číst dětem zhruba od 8 let. Dobrodružství zde ukrytá spolu s krásnými ilustracemi budou určitě důvodem, proč se budou čtenáři ke knize rádi vracet.

Komentáře (0)

Přidat komentář