Minulost, přítomnost a budoucnost jednoho deviantního chlapíka (Audiokniha)

recenze

Náš manžel (2019) 3 z 5 / knihomolka_elka
Náš manžel

Prostřednictvím této knihy se setkáváme s Imogen, Ruby a Naomi, ženami propojenými jejich společným osudem. Ty v knize představují manželku z minulosti, přítomnosti a budoucnosti, stojíc vstříc muži, kterého všechny tři v určitý okamžik svého života milovaly. Ze své lásky však byly vytrhnuty krutými ranami reality, a tak se rozvíjí spletitý příběh boje za osobní svobodu, práva, děti, či vlastní identitu. V knize máme možnost sledovat lehký nástin psychologie žen v různých životních etapách i situacích. Setkáváme se s příběhem ženy, jež nemohla otěhotnět, ale i ženy, která přišla o své ještě nenarozené dítě. Nechybí zde ani tématika rozvodového řízení a tahanic o dítě, či pátrání ve vlastní minulosti. Přičemž zajímavých témat, kterým se tato kniha věnuje, je mnohem více. Hlavní dějovou linku pak tvoří tématika domácího násilí a problematika úniku z tohoto začarovaného kruhu.

Skvělý námět, který mě okamžitě zaujal a nadchl, však vystřídalo prozření. Ve skutečnosti je hlavní téma knihy podáno tak nějak plytce. Neproniká hlouběji do problematiky ani do nitra postav. Prostě čtete, či v případě audioknihy posloucháte příběh, který tak nějak plyne, ač měl v počátku velký potenciál. Slzička neukápne, zuby nedrkotají. Prostě nic. Jen si nejednou položíte otázku -„Proč autorka svůj příběh vlastně tolik překombinovává?“

Jak zřejmě tušíte původní zajímavost knihy a tedy kombinace různých důležitých témat z osudů těchto žen, se stává nemalým problémem této knihy. V tak krátkém rozsahu totiž není zhola možné tyto problematiky pevně uchopit a tak se prostřednictvím knihy setkáváme pouze s jakýmsi nástinem. Věřím, že byla-li by každá jednotlivá tématika podrobněji rozpracována, mohly bychom zde mluvit o perfektní a kvalitní četbě. To se bohužel této knize nepodařilo a tak se zde setkáváme pouze s průměrným ženským „psychothrillerem“ u kterého prostě v zádech tak nějak nemrazí. A to nejen díky nešťastné volbě autorky, kdy hlavní vyvrcholení knihy a tedy pohřeb, umístila hned na začátek celého příběhu.

Mohu-li hodnotit čistě po poslechu audioknihy, soudím, že je audioverze tohoto příběhu lepší než samotný psaný text. Děj knihy totiž tak nějak plyne, a ač se autorka sebe víc snaží navodit tajemnou, čtivou tématiku, příliš se jí to nedaří. Snažíc se o originalitu za každou cenu, tak vytváří ve finále spíše nudný příběh podivně jednajících postav. Proto soudím, že číst tohle by mě nejspíš opravdu moc nebavilo, avšak poslouchat předčítání Kateřiny Horáčkové Mendlové, to už je něco zcela jiného. Má nádhernou barvu hlasu a skvěle se svým darem pracuje. Nádherně intonuje, předčítá bez přeřeků. Jednotlivým postavám pak propůjčuje charakteristické tóny hlasu. Prostě vše, co bychom od skvělé audioknihy očekávali. Nicméně ať předčítačka udělala pro knihu maximum, výsledný dojem z knihy tím tak úplně zachránit nedokázala.

Co mě na audioknize ale nemile překvapilo, je odfláknutí finálních úprav. V souboru je zmatek ve značení kapitol, jedna snad dokonce i chybí, jiná je zase z nějakého nevysvětlitelného důvodu rozdělena do dvou souborů. Můžeme říci, že jde přeci jen a pouze o detaily, avšak na výsledném hodnocení této knize mnoho nepřidaly.

Nechci zde tvrdit, že jde o zcela špatnou knihu. To vůbec ne. Avšak nejde ani o nic výjimečného. Pokud jste fanda tohoto žánru, kniha neurazí, ale ani nenadchne. Pokud po knize sáhnete čistě ze zvědavosti, budete možná i mile překvapeni. Mě osobně se audiokniha líbila, a to i přes výše uvedené výtky, avšak neřadím ji ve svém pomyslném žebříčku mezi TOP knihy. Navíc si jsem však bohužel téměř jistá, že se čtením klasické psané verze knihy bych měla trochu větší potíže. Nicméně já měla tu čet právě s audioverzí, a tak mohu klidně konstatovat, že se do ní ráda pustím znovu. Tu mohu s klidným srdcem doporučit pro pohodové dny a tedy i posluchače, kteří chtějí po náročném dni prostě vypnout. Jestli nad knihou stále váháte, zkuste právě její audioverzi a já věřím, že zklamaní nebudete.

Komentáře (0)

Přidat komentář