Minimalistický dům. Maximální teror

recenze

Ta přede mnou (2017) / Babouš (638 views)
Minimalistický dům. Maximální teror
Kdo v poslední době hledal pronájem v Praze za přijatelnou cenu, může mi potvrdit, že tohle téma by vydalo na thriller samo o sobě. V psychothrilleru Ta přede mnou tím všechno ale jenom začíná…

Nutno tedy ještě dodat, že se nepohybujeme v Praze, nýbrž v Londýně, kde je realitní trh možná ještě drsnější. Hlavní hrdinky Emma a Jane – jsou zde totiž dvě a nevědí o sobě, respektive alespoň na začátku knihy ne – hledají bydlení za přijatelnou cenu.

Jedna se vzpamatovává z porodu mrtvého dítěte, druhá nedávno zažila fyzické napadení. Ani jedna není úplně v top psychickém stavu. Když proto uvidí minimalistický, čistý dům s moderním zabezpečením, pro obě to je jako jasné znamení.

Ústředním tématem tohoto psychothrilleru je kontrola. Tajemný architekt chce kontrolovat nájemnici, nájemnice se snaží kontrolovat sama sebe, protože udržet řád v tom krásném, ale sterilním domě, je čím dál tím těžší s tím, jak se její duševní stav mění k horšímu. Místo bezpečí a klidu totiž za bílými zdmi číhá teror.

Děj je vyprávěný střídavě a vzhledem k tomu, že obě vypravěčky si jsou podobné jak příběhem, tak vzhledem (pochopíte proč), je to někdy trochu matoucí a je škoda, že autor víc nepropracoval charaktery obou žen, ale díky jasně odděleným kapitolám TEĎ a TEHDY se v tom snadno zorientujete.

Autorka měla v rukávu pár překvapení a zvratů, konec rozhodně neuhádnete (je to fakt psycho!). Jedinou výtku mám k překladu, protože pokud jedna z hrdinek během dovádění s pořádkumilovným architektem vykřikne „Oh, daddy!“, v angličtině to zní ještě jakž takž přijatelně, ale „Ach, taťko!“ je prostě úchylné.

Oproti dalším thrillerům, které jsem letos přečetl (např. Manželé odvedle, Poslední nebo Dívky z trajektu) mi tohle nepřišlo tak originální. V podstatě to je další román o ženě v nesnázích, na jejíž vyprávění se nemůžete vždy stoprocentně spolehnout, ale oceňuju čtivý styl vyprávění a šokující vysvětlení.

Komentáře (10)

kniha Ta přede mnou recenze

Lenka.Vílka
17.09.2017

Zboznuju-knihy: to je dobře, lepší než vyskakující úchyl v parku :), ale za tuhle zamotanici může ten, kdo vkládal anotaci. U knihy jsem jí změnila (na tu co je na Kosmasu), teď už záleží jenom na rychlosti moderátorů a jestli to předělají...
(Snad to předtím nevyznělo z mé strany hrubě, to jsem neměla v úmyslu, ale způsobila to ta anotace, ne autor recenze a to mě lehce rozohňilo.)

zbožňuju_knihy
17.09.2017

Lenka.Vílka: to víte, občas na mě někde něco vyskočí, tak to prostě přečtu :-D

Lenka.Vílka
17.09.2017

Zboznuju-knihy: jenže v anotaci je napsáno, že tam někdo umře. To je ten hlavní problém. Že tady na DK není celá anotace je věc jiná. Autor recenze jel skutečně podle anotace.

https://m.kosmas.cz/knihy/233411/ta-prede-mnou/?gclid=CjwKCAjwuvjNBRBPEiwApYq0zvOTbXiN4UqYxJN4NHSqS2imhpczbHUIW4nIQQdr6NZla24rfxV_mBoCwsYQAvD_BwE

Kdo vkládal knihu, sem nedal celou anotaci (viz můj předchozí příspěvek). Ano, od toho debata je. Na názory. Ale pokud by tady byla správně vložena anotace, nedošlo by vůbec k téhle debatě.
Občas je vyhlášena soutěž o knihy. Kdo má nejvíc bodů v daném časovém úseku, vyhraje je. A je tady dost "závislých uživatelů na bodech", občas to podle vkládánych knih tak působí.

A nikdo se do vás nepustil. Jenom je třeba si zjistit víc informací, než se vy pustíte do někoho jiného. Třeba do autora recenze...

Ale pokud píšete, že si o knihách vyhledáváte informace a preferuje určitý typ výběru knih v knihkupectví, nechápu, proč jste vůbec zabrousila sem do recenzí, když je to proti vašemu systému. Protože tohle je standardní recenze...

zbožňuju_knihy
17.09.2017

:-) už ji mám koupenou, o knihách si nic moc nevyhledávám, ráda chodím po knihkupectvích a čekám, která kniha mne osloví.
Tady mi to tedy přišlo hodně přiblížené a popsané do detailu.
Pobavilo mne, jak se do mě hned všichni pustili, ale když si jdu koupit knihu, nechci vědět nic z děje, stačí mi jen náznaky, aby bylo jasné, jestli je to romantika/detektivka/atd. Knihu otevřu, koukám na styl psaní a potom koupím/nekoupím-
Že jedna zemře se chci dočíst až v průběhu děje a být překvapená! Teď už to vím a kazí mi to počtení...
Mimochodem, jen jsem vyjádřila svůj názor, od toho snad komentáře jsou...?
Honba za body - to jako vážně za ty body něco je, nebo jak je to? :-D

Lenka.Vílka
16.09.2017

Babouš: to je problém dnešní doby. Lepší je nejdřív křičet, než si ověřit jestli je důvod ke křiku. Mimochodem, ustřihlá verze anotace tady na DK nedává moc smysl (asi by to bylo moc dlouhé, ale značí to slepou vkládací honbu za body, místo přemýšlení při vkládání knihy), takže i chápu, že si někdo mohl myslet něco o spoilerech. Ale brát DK jako jedinou možnou studnu informací? A přitom stačilo zadat do vyhledávače název knihy (jako jsem to udělala já) a žádný problém by nebyl.

Babouš
16.09.2017

Děkuji všem za připomínky. Ačkoliv si stojím za tím, že v oficiální anotaci to je (díky, Lenko.Vílko!), tu inkriminovanou větu jsem z recenze odstranil. Omlouvám se všem, koho jsem případně odradil od čtení, mrzí mě to, protože kromě pár nedostatků je Ta přede mnou fakt výborné čtení.

Lenka.Vílka
16.09.2017

Ten, kdo vkládal anotaci sem ji zkrátil. Na stránkách Kosmasu je taky zmíněný mord. Takže ano, drží se to anotace, ale ne zdejší. Na knihu se teprve chystám, ale fakt mi to nevzalo touhu číst, protože to není spoiler, když čtěte i jiné zdroje.

krtecek_1
16.09.2017

Je zajímavé, jak je dnešní člověk negativní. Místo toho, aby pozitivně ohodnotil dílo někoho, kdo se mu snaží přiblížit knihu z trochu jiného úhlu než je psáno v anotaci, tak mu sype popel na hlavu. Autor si s tím dal jistě práci a nikdo vás nenutil tuhle recenzi číst.

1