Milostné vzplanutí

recenze

Poslední léto (2019) / AnickaZv
Poslední léto

Být stále mláda a přitom si užívat zasloužené penze – to je skvělá kombinace. Pro mě to umožňuje užívat si život všemi smysly a dělat věci, na které jsem neměla dříve tolik času. Díky tomu, že disponuji volným časem, se mohu ponořit do knižních příběhů a vychutnat si je společně s aktéry. To se mi podařilo i při četbě „Posledního léta“ od britské autorky Judith Kinghorn.
Jsem člověk, který šíří pokoj a lásku a miluji humanitu, opravdovou lidskost, ryzí člověčenství. Vnímala jsem tudíž velmi citlivě příběh Clarissy a Toma Cuthberta odehrávající se začátkem 20. století, kdy do lidských osudů zasáhla válka. Válka je totiž vždycky zlo, bez zřetele na to, na jaké straně jsme.
Clarissa, hlavní postava knihy, se představuje jako žena bojující proti poutům a konvencím své třídy. Ztělesňuje snahu o skutečnou nezávislost, boj, jenž je nyní stejně relevantní jako tehdy. Trochu mi to připomnělo feminismus, ale myslím, že výraz feminismus je až moc nadnesený. U Clarissy jde totiž o věci, které by měly být automaticky otázkou svobodného rozhodování. Třeba aby dívka z bohaté rodiny nemusela vstupovat do manželství s člověkem bohatým, ale mohla se řídit svým srdcem a pojmout za manžela muže z nižší společenské vrstvy.
Dále dát ženám více prostoru v oblasti vzdělávání, protože tehdy byly jiné možnosti a očekávání v závislosti na pohlaví. Zatímco chlapcům bylo dopřáno i univerzitní vzdělání, u dívek to bylo pokládáno za zbytečné, a to dokonce i u děvčat z bohatých rodin, z jaké pocházela Clarissa.

Většina lidí hledá naplnění v lásce. Zda najde Clarissa naplnění, to neprozradím, protože pro mě jako čtenářku bylo krásným zážitkem citový život Clarissy postupně odkrývat a poznávat.
Hlavně ženským čtenářkám mohu upřímně doporučit tento úžasně lidský mix složený z inteligence, zranitelnosti, porozumění a také omylnosti, jelikož je skutečným pohlazením na duši.
S vděčností vyjadřuji poděkování nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku a moc se těším na další dílo od Judith Kinghorn.

Komentáře (0)

Přidat komentář