Poslední léto

Poslední léto https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410518/bmid_posledni-leto-qL3-410518.jpg 4 54 23

Píše se rok 1914, začátek nádherného zlatého léta – a konec jedné éry. Na víkendovém večírku se Clarissa seznámí s Tomem Cuthbertem, studentem univerzity, který je na prázdninách u své matky, hospodyně Deyning Parku, a je jím naprosto okouzlená. Tom je pohledný a uhrančivý, ale taky ambiciózní, chytrý, rozhodnutý pro kariéru právníka, bystrý pozorovatel a muž, který dobře ví, co chce. A teď právě je tím, co chce, Clarissa. Zatímco se přátelství mezi oběma mladými lidmi prohlubuje, svět a politika kolem nich se mění. A zanedlouho světem – a vším, co znají – otřese válka, která jim navždy změní život.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Last Summer , 2012


více info...

Přidat komentář

Holly.W
07.02.2023 4 z 5

Docela příjemné překvapení. I když začátek se dost vlekl. Ale stojí za to dát knize šanci. Hlavní hrdinka Clarissa, sedmnáctiletá dívka se zamiluje do Toma, osud jim však nepřeje, protože Tom musí do války. Navíc - ona je bohatá a on je chudý. Jejich cesty se však neustále kříží. A tak sledujeme jejich ne příliš šťastné životy a ubíhající léta.
Kniha celkem, až na prvních 100 stran, svižně ubíhá a čte se dobře. Konec byl pro mne uspokojivý.
Jediné, co se mi nelíbilo, byla hlavní hrdinka. Hodná ovečka, která skáče jak ostatní pískají a nevzmůže se na sebemenší odpor, čímž si svůj život dost komplikuje.

petrulkaa
02.02.2023 5 z 5

Krásný, čtivý romantický příběh. Oddechovka, od které jsem se nemohla odpoutat. I když se část děje odehrává ve smutném období války a osudy hrdinů jsou někdy velmi kruté, je to kniha velmi zajímavá, dojemná, napínavá a láskyplná. Autorka je opravdu skvělá vypravěčka.


Cheynn
28.05.2022 3 z 5

Tuhle knížku jsem dlouho odkládala, trochu mě děsila její tloušťka, ale nakonec jsem ji přelouskala za pár dní. Četla se moc dobře, obsahově mě ale trochu zklamala. Příběh barvitě popisuje místa, myšlenky, vzpomínky, ale zbytečně prodlužuje to, co jsem stejně tušila už na začátku - že se nakonec jejich cesty zase sejdou.

broskev28
23.02.2022

Pro mě docela zklamání - Issa poněkud přehrávala už jako dospívající, a ani jako dospělé jsem jí to moc nevěřila. Prostě hned od prvních kapitol jsem byla tak nějak naježená a nedůvěřivá, i když pro to nemám žádný konkrétní důvod, ale bylo to tak. Komentář Sofonisba asi nejlépe vystihuje mé pocity při čtení.
Takže raději ani nehodnotím, nechci odradit případné zájemce a přeju jim jen ty nejlepší čtenářské zážitky.

Ála1968
22.02.2022 4 z 5

Čtivá romance.Tenkrát hodně znamenali společenské rozdíly mezi smetánkou a obyčejnými lidmi.Válečné i poválečné čtení jsem si užila.

alnahu
02.01.2022 4 z 5

Čtivá milostná romance odehrávající se na pozadí válečného období.
Nikdo nezná svůj osud. Nikdo neví co skrývá budoucnost.

Bebe2004
23.07.2021 4 z 5

Nepatří to sice mezi nejlepší historické romance, jaké jsem kdy četla, ale bylo to celkem hezké. Četlo se to příjemně, postavy mi byly sympatické, příběh byl fajn, akorát mi trochu vadilo, jak se to všechno táhlo. Na jednu stranu to bylo milé, ale na druhou už mi to začínalo trochu vadit.

Atuin
28.05.2021 5 z 5

Ke knize mě nepřipoutala ani obálka, ani anotace, ale ukázka, kde jsem nabyla dojmu že je to jedna z těch dobře napsaných a pomalu vedených historických romancí, navic s dobrým překladem a to já mám dost ráda už od základní školy. Nepletla jsem tak úplně moc. Je tam silná inspirace knihou Pokání a Abby Downton tedy ne přímo tím příběhem, ale některé prvky jako by si autorka chtěla ozkoušet na vlastní kůži a na vlastním příběhu. Jména, jisté prostředí, láska mezi různými sociálními vrstvami..syn služebné...atp.
Ovšem autorka se nesnaží o velikost ale zůstává na poli žánru kterému evidentně rozumí a umí se v něm pohybovat, žánru který má svá pravidla a zákonitosti a pokud by v něm nebyly nebylo by to už ono. Kniha okouzlí každého kdo si rád zpříjemní chvíle i vyloženou romantikou, což já samozřejmě dělám bez toho aniž bych měla dojem že každá kniha musí posouvat nějaké hlubiny společnosti.
Krásné čtení. 5/5

Veronika4141
06.05.2021 5 z 5

Výborná!

Cher
29.03.2021 5 z 5

Moc pěkný příběh. Kniha se velmi dobře četla.

Sofonisba
28.03.2021 2 z 5

Anotace toho hodně slibovala, ale málo splnila. Řekla bych na téměř 450 stránek zde bylo příliš prázdných slov a málo děje. Cesta hlavních hrdinů k sobě, jejich tzv."náhodná setkání" byla chvílemi tak krkolomná, až jsem se bála, že si spíš srazí vaz. Ve druhé půlce jsem už hodně přeskakovala odstavce, ba celé stránky.

intelektuálka
22.12.2020 4 z 5

Zde mne přilákala obálka - mám ráda starou architekturu ....

Na starém panství Deyning se Clarissa poznává s Tomem - ale kromě rozdílu společenských vrstev je odloučí i válka - píše se rok 1914 a to je konec belle époque ....

A válka přinese všem ztráty a životní změny ....

" A přece jsme se my, mladí, stále živí, zdecimováni ztrátami a ochromeni žalem, tiskli k našim zašlým snům a scvrklým nadějím....
a onomu tenkému stříbrnému vláknu budoucnosti...."

Stylizace pocitů a vět tak, jak to mám ráda - hezké čtení pro tyto dny....

kika 13
25.08.2020 4 z 5

Jak mě zajímalo jak to dopadne a dopadlo.

tittanie
28.07.2020

Ze začátku jsem byla opravdu nadšená. Prakticky až do okamžiku, kdy skončila válka. Potom mi přišlo, že postavy tápou a nemůžou se najít. Kniha by snesla zkrácení.

knihovnička007
26.05.2020 5 z 5

Kniha mi první půlku připomínala hodně Sbohem Piccadilly. Podobný děj, podobné postavy... Ale pak podobnost skončila.
Clarissa je jediná dcera bohatých rodičů a žije na panství Deyning. Je jí téměř 17 a na první pohled se zamiluje do Toma Cuthberta. Bohužel je to syn jejich hospodyně. Tají svůj vztah, ale nedokáží přestat. Bohužel je léto roku 1914 a politika se mění... Všichni přátelé Clarissy i Toma včetně jeho s radostí nastupují do armády-bojovat za vlast. A jdou bojovat s nadšením a nadějí, že do Vánoc je po válce...
Zhruba v polovině mi Clarissa začala strašně lézt na nervy. Měla toho na zádech hodně a podle tehdejšího mínění je žena dobrá tak akorát jako manželka a v lepším případě matka jeho dětí a pečovatelka. Nutnost se vdát a být "za větrem", aby lidé nepomlouvali...
Válka končí, ale její láska k Tomovi ne...
Kniha o lásce na pozadí Velké války. Škoda, že války tam není více, stejně jako španělské chřipky, která v té době válčila. Stejně jako další informace o Issy, která byla popsána jen málo. 300 stran jen zoufala a stále potkávala Toma...
Hodně se mi líbilo asi prvních 200 stran a konec. To romantické áchání není nic pro mne, pořád jsem čekala, až se to rozjede. Ale kniha se četla hodně dobře. Určitě doporučuji ke čtení.

JessieEx
25.02.2020 5 z 5

4,5*
Kniha mě zmátla obálkou, čekala jsem další román ve stylu "austenovských romancí", ale tohle byl podstatně hlubší příběh. Už kvůli tomu, že se odehrává převážně během "Velké války" a taky proto, že si osud s hlavními hrdiny zahrával opravdu nepěkně. Místy jsem až měla pocit, že už to autorka přehání s tím, jak Clarisse a Tomovi hází klacky pod nohy a nedopřeje jim trochu toho štěstí :)
Clarissu jsem sice měla ráda, ale to jak se několikrát zachovala a že nedodržela dvakrát daný slib, mě štvalo a nedokázala jsem pro ni najít pochopení.
Jinak se knížka četla perfektně a i když jsem půlku probulela, přečetla jsem ji v rekordním čase :)
Více můžete najít v mé recenzi - zde v záložkách nebo na mém blogu Bookaholic Jessie. Budu ráda, když si ji přečtete!

Kniha splňuje bod ČV: Kniha, která je na Databázi knih v době čtení méně než 20x v Přečtených (zatím :))

lapagerie
25.02.2020 3 z 5

Takový milý historický román. Některé scény mi připomínaly seriál Panství Downton, u jiných jsem měla pocit, že už jsem je někde četla. Což je dost pravděpodobné, ono se toho asi moc nového vymyslet ani nedá. Ocenila bych více děje z válečného období, ale tady jde spíš jen o pomíjivou kulisu k příběhu hlavní hrdinky.
Celkem vzato se kniha hezky četla, ovšem název jsem musela dohledávat, protože po týdnu od přečtení mi zcela vypadl z hlavy.

LiKa00
04.02.2020 5 z 5

Ach jo. Já nevím, co psát. Jsem z toho ještě pořád tak omámená. Nádherná kniha, která se četla jedna báseň. Nemohla jsem se od ní odtrhnout, a když ano, byť jen na maličký okamžik, už jsem potřebovala zase číst, abych konečně věděla, jak to skončí. Ta jejich láska byla ohromná i přes všechna ta léta. A jsem nesmírně ráda, že nakonec spolu skončili, protože to tak být mělo. Ale co fakt nemám ráda, je ten zbytečně promarněný čas, který spolu nebyli a chodili kolem sebe, jak okolo horké kaše. Ano chápu, v těch dobách to takhle ti výše postavení měli, stejně jako v dobách královských, nemohli si brát někoho z lásky, ale sakra.. stejně mě to štve. Takže to mi vadilo a vadí i v normálním životě, ale mělo to tak být. Kniha byla opravdu skvělá.

bábuška
24.01.2020 3 z 5

Chvíli mi to trvalo, než jsem se začetla, očekávala jsem více o popisu průběhu války. Děj knihy se více zaobíral životem v movitých rodinách, o lpění na rodinné minulosti, postavení ve společnosti a majetku. Proto musí jíti stranou náklonnost Clarissy k Tomovi, protože on je pouze synem hospodyně. Uplyne mnoho roků než jejich láska dojde k naplnění. Druhá polovina knihy mi připadala dost sladká, ale četlo se to pěkně.

mariva
30.12.2019 4 z 5

Knížka se sice dobře četla, ale působila na mě hodně smutným dojmem a ten pocit přetrval i po přečtení knihy. Myslím, že generace narozená na přelomu 19. a 20. století měla hodně smutný osud - dospívali v období 1. světové války, která poznamenala jejich život i v případě, že ji přežili (a to ještě netušili, že je před nimi 2. světová válka). Z knihy právě hodně dýchá ta atmosféra války, po jejímž skončení už byly životy lidí úplně jiné než před ní.

Štítky knihy

20. století historické romance

Autorovy další knížky

2018  79%Ozvěna soumraku
2019  85%Poslední léto

Kniha Poslední léto je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce105x
Chystám se číst80x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x