Mezi slepými jednooký králem

recenze

Slepé okno (2018) / Ivuska.09
Slepé okno

Pokud máte rádi edici Původních českých detektivek, rozhodně doporučuji novinku nakladatelství MOBA Slepé okno. Budete mít čest seznámit se v ní s exkomisařem Karlem Houdkem, bývalým šéfem pražské mordparty, který své povolání ještě rozhodně nepověsil na hřebík. Bohužel trpí degenerací oční sítnici. Kvůli tomu dostává pravidelně injekce v Oftalmologickém centru Makala. Tyto zákroky jsou však zpoplatněny. Vzhledem k tomu, že jde o soukromé zdravotnictví, není to nijak překvapivé. Na druhou stranu vás nejspíš nepřekvapí, že právě v soukromém zdravotnictví je spousta prostoru pro nějaký ten podvůdek. A na to má Karel ten správný čuch. A v okamžiku, kdy po malém chirurgickém zákroku zkolabuje a nakonec zemře dlouholetý investigativní reportér České televize, čerstvý šedesátník Josef Hlína, rozhodne se, že nastal čas si více prověřit pana doktora Tučka, kterému centrum patří. A tak se exkomisař dostává k velmi zajímavých zjištěním... Na co všechno přijde a jaké události svým slíděním rozpoutá?

Jsem opravdu příjemně překvapená, jak moc byla knížka čtivá. Hlavní postava ekomisaře Houdka mě bavila, líbil se mi jeho břitký a sarkastický humor i básnické střevo, které se v příběhu velmi často projevuje. Nad některými řádky se díky tomu opravdu pobavíte. A i když Karel chvílemi působí jako takový všeználek (vše rozlouskne, vyřeší, na vše bez větších problémů přijde), tak mě příběh bavil. Navíc se ukáže, že ani on neví všechno...

Autor do svého vyprávění vložil dvě intermezza, ve kterých se hlavní hrdina dostává k dalším kriminálním případům. Záměrem je poskytnout čtenáři krátký oddech a inspiraci pro řešení hlavního případu. Na jednu stranu to může působit jako zbytečné natahování díla, na druhou stranu obě intermezza do příběhu jednoduše zapadají, takže pokud by na to autor přímo neupozornil, vůbec bych nezaznamenala, že jde o něco navíc - tak dobře navazují na předchozí kapitoly.

Moc chválím námět celé knihy. Myslím, že je opravdu originální, navíc v dnešní době i aktuální. Sám autor své čtenáře upozorňuje, že vychází ze skutečnosti. Právě proto mě dílo zaujalo a rozhodně nelituji, že jsem u něj strávila pár hodin svého času. Čte se velmi dobře.

Komentáře (0)

Přidat komentář