Mezi láskou a nenávistí je pouze tenká vrstva ledu...

recenze

S láskou, Lukov (2021) 5 z 5 / TerezaMondeková
S láskou, Lukov

,,Láska pro mě byla upřímnost, láska byla znát někoho včetně jeho dobrých i stinných stránek. Láska byla, když ve vás někdo věřil i ve chvíli, kdy jste si vy sami nevěřili. Láska vyžadovala úsilí a čas."

Kdyby měla Jasmine Santosová popsat posledních pár let svého života, tak by to byla naprostá katastrofa. Jasmine už od malička miluje krasobruslení. Je to celý její život, její vášeň, naplňuje ji to... Její jediný sen je vyhrávat. Kvůli svému snu protrpěla nespočet modřin, pohmožděnin a zlomenin. Ale jak to vypadá, tak to bylo úplně zbytečné... její sny se neplní. Je jí šestadvacet, nikdy nevyhrála a její partner ji hodil přes palubu. Přišel čas, kdy začíná uvažovat, že nastal čas pověsit brusle na hřebík... Když už se rozhodne, že je na čase posunout se dál, dělat něco jiného, vybudovat si život mimo led, tak přijde nečekaná nabídka.

,,Výzvy byly těžké jen tehdy, když jste předem čekali, že neuspějete."

Ivan Lukov je hvězda krasobruslařského světa. Všemi respektovaný a obdivovaný. Vyhrává jednu soutěž za druhou. Své medaile a poháry vystavuje na obdiv a partnerky střídá jako ponožky. Teď chce za partnerku Jasmine, ale jen na jednu sezónu.

,,Jen máločeho člověk v životě litoval víc než toho, co nikdy nezkusil."

Jasmine neví, co má dělat, co si myslet. S Ivanem se už od dětství nesnáší. Nemůžou si ani přijít na jméno, při každé možné příležitosti na sebe vrhají nenávistné pohledy. A teď by měli bít partneři? Trávit spolu čas? Jasmine nemá ve zvyku se vzdávat jenom kvůli tomu, že je něco moc těžké, proto nehodlá splnit svou poslední šanci na splnění svého snu.

,,Když vyšplháte na jisté vrcholky, nikdy již nesestoupíte, ale roztáhnete křídla a dál už poletíte."

Touha splnění svého snu je větší než nevraživost mezi Jasmine a Ivanem, proto nabídku přijme. Jenže je to těžší, než čekala... Šlo by to snáz, kdyby ji Ivan neustále neprovokoval, neprudil a neměl blbé poznámky. Postupem času s Ivanem tráví víc a víc času, začíná pomalu zjišťovat, že Ivan neví vůbec takový, jaký se prezentuje na veřejnosti. Můžou přece jen tát ledy? Jak tenká je hranice mezi láskou a nenávistí?

,,Když máte úplně všechno, co jste kdy chtěli, je snadné brát to jako samozřejmost. Ale právě když začnete brát jako samozřejmost ty nejzákladnější věci v životě, osud se rozhodne dát vám najevo, že jste nevěrný idiot."

,,Na bolest si nikdy pořádně nezvyknete. Když je pravidelná, jen se z ní rychleji oklepete."

,,Každý je prostě takový, jaký je, a buď svůj život žije tak, ze se snaží ohýbat a kroutit podle toho, co udělá šťastným lidi okolo..., nebo ne."

,,Pokud spadnete, prostě se seberete, zvedněte se a děláte, že se vůbec nic nestalo. Jen na vás záleží jak věcem budete přikládat důležitost. A pokud vstane a s úsměvem držíte hlavu pěkně vysoko... zachováte si aspoň důstojnost."

,,Pro všechno se musí něco obětovat, jinak to nejde."

,,Lítost je horší než strach."



Famózní! Nejdřív jsem se bála, jaká kniha bude, protože mi popisem připomínala film Ledové ostří nebo Na tenkém ledě. Taky jsem nebyla nějak extra velký fanoušek krasobruslení, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Autorka opět napsala úžasnou knihu.

Prostředí, které autorka v knize popsala je opravdu záživné, příjemné, originální a fascinující. Sice mi nepřišlo, že by tady byla nějaká extra velká zápletka, ale ani tentokrát to příběhu vůbec neuškodilo. Během příběhu se pořád něco řešilo, že to vůbec příběhu neuškodilo. Moc se mi líbil i epilog. Jen mě mrzí, že některé situace v knize popsány nebyly. Třeba hodiny baletu, u kterých bychom se skvěle pobavili, nebo že se jen tak přeskočilo z jednoho tématu na druhé. To mohlo být popsáno lépe, ale dá se to překousnout.

Vztah mezi hlavními hrdiny... téda! Hlavní hrdiny jsem občas nenáviděla kvůli jejich chování a občas jsem je milovala... Líbilo se mi, jaký vztah měli hlavní hrdinové. Nenávist, která přejde v přátelství a pak to přejde v lásku. Neskutečně jsem se bavila, jak se bavili, hašteřili, soutěžili spolu, hádali se, dát jsem se u toho zasmála. Líbilo se mi, jak byl v knize popsán vývoj jejich vztahu od úplného začátku. Rozhodně kniha není jenom o sexu. Nechybělo vzájemné sbližování, svěřování se, popisování svých nejistot a obav, jizev. Vlastně i poznávání toho druhého, jaký je.

Komentáře (2)

Přidat komentář

TerezaMondeková
12.06.2023

Upřímně... I mě to hodně rozpadalo jako film Ledové ostří, nebo Na tenkém ledě. To mě od čteno tak trochu odrazovalo, protože ty filmy moc nemusím. Ale měla jsem s touhle autorkou dobře zkušenosti, o recenze byly dobré, tak jsem si řekla, že to zkusím. A opravdu já se od knihy nemohla odtrhnout! Prostředí, popisy, hlavní hrdinové a navíc jsem se u knihy skvělé pobavila... Opravdu skvělá oddychovka, u které se člověk opravdu nemusí moc soustředit, jen se bavit.

medlovice
06.06.2023

Podle anotace mi taky připadlo, že to je jen tištěná verze staršího filmu Ledové ostří a čekala bych popichování typu odpich a zoubky ! proto mě tato kniha nezaujala. Po přečtení této recenze mě čtení láká , možná je to taková oddechovka nad kterou se nemusím soustředit a jen se bavit. Dik za nápad na čtení.