Mezi dvěma světy

recenze

Jizva (2020) 4 z 5 / Lena91
Jizva

Svět potetovaných, jejichž kůže nese na sobě všechny důležité události a životní počiny a prázdných, kteří s kůží bez poskvrny stojí proti potetovaným jako dávní nepřátelé. Do tohoto světa nás již potřetí vtahuje autorka young adult knih Alice Brodway a uzavírá tak Jizvou třídílnou sérii s názvem Ink.

Hlavní hrdinka Leora, která celý svůj dosavadní život věřila v uctívání svatého a nenávist prázdných, zjišťuje, že nic není takové, jak jí od malička vštěpovali. Poté, co se dozvěděla, že její pravá matka byla prázdná a otec patřil mezi tzv. vrány, se vydala do Vranova, sídla prázdných. Zpočátku měla být špehem pro starostu Ostříže, ale mezi prázdnými našla rodinu, která ji přijala mezi sebe a Leora se tak stala jakýmsi můstkem mezi oběma komunitami, článkem, který by mohl vše změnit.

Na tomto faktu stojí v podstatě celý třetí díl. Leora si je svého postavení vědoma a náhlé objevení nového tetování dvou znepřátelených sester v objetí je jasným znamením. To obměkčí i městskou vypravěčku Mel, s kterou vyráží opět na cestu do Vranova s nadějí o smír s prázdnými. Bohužel jí stojí v cestě nejen tvrdohlaví prázdní, kterými manipuluje jejich vůdkyně Sana a schválně organizuje útoky na potetované ve snaze o udržení nepřátelství, ale především starosta Ostříž a jeho posluhovač Hanz Mřenka. Pomocí chytrých triků zfanatizovali občany a přesvědčili je o starostově nesmrtelnosti a božství. O to horší je tato situace pro Leoru, kterou starosta označil za zrádkyni a chtějí ji veřejně a zaživa stáhnout z kůže. Dojde na Ostřížova slova a z bojovnice za společný svět potetovaných a prázdných se stane brzy jen kniha vzpomínek nebo se najde ještě někdo, kdo věří v jiný konec, nebo v samotnou Leoru?

Musím se přiznat, že konec Jizvy a vlastně celé série mě moc nepřesvědčil. Ačkoliv nějakým způsobem zvítězí dobro nad zlem a podaří se nastolit kompromis, očekávala jsem stejně jako Leora něco trochu jiného. Celé je to rychlé a nepřehledné a vlastně pořádně nevím, jako to vlastně se všemi dopadne, i když to možná neví ani oni sami. Myslím, že by si končení celé série zasloužilo trochu lepší závěr.

Jizva je stejně jako předchozí díly čtivou a svižnou záležitostí především díky autorčině jednoduššímu stylu a krátkým kapitolám, a ačkoliv považuji celou sérii za povedenou a originální, nejvíce mě zaujal první díl s názvem Tajemství kůže.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář