Medvědím drápem do čtenářova srdce

recenze

Medvědín (2017) 5 z 5 / MortRainey
Medvědín

Znáte tu slavnou filmovou scénu z filmu Revenant, kde oscarový Leonardo DiCaprio zápasí s medvědem, který ho takřka rozdrápe zaživa? Tato sekvence, ve více než dvouhodinovém filmu, trvá asi 10 minut. Medvědín čtete déle než koukáte na film, a věřte, že i když vám, jako Leonardovi, nejde o život, ten pomyslný dráp medvěda na své kůži cítíte, jak se pomalu, ale jistě do vás zarývá...

"Proč se lidé zajímají o sport? Protože sport vypráví příběhy?" Str. ~ 42

Když mi kolegyně doporučovala a předávala Medvědín se slovy, že pro ni byl příběh daleko silnější než Hana Aleny Mornštajnové, kterou přečetla hned poté, byl jsem vůči četbě knihy skeptický. Přece nelze srovnávat příběh o holocaustu se švédskou současností a nebetyčnou láskou k hokeji. Ale stejně jako Hana není knihou o holocaustu, tak Medvědín není hokejovým příběhem.

Ještě v půlce knihy jsem měl pocit, že se brodím mezi vztahovou literární seznamkou á la Děti z Bullerbynu pro dospělé, sem tam prošpikovanou seriálem Beverly Hills 90210 nebo jiným americkým výkřikem, jaké to je být privilegovaným sporťákem frajerem na střední škole, který si může dělat co chce. V mrazivých skandinávských kulisách.

Momenty pomyslné plytkosti, originálních autorových zamyšlení, které načínají každou z padesáti kapitol knihy jako samostatné citáty o životě, především o rodičích a dětech. Stejně tak dávky ironie, sarkasmu a humoru: "Jednou od někoho slyšel, že nejlepší způsob mentální přípravy na rodičovství je postavit si stan na rockovém festivalu a bydlet v něm obklopený partou kamarádů, co kouří hašiš. To pak pobíháte kolem s neustálým spánkovým deficitem a s tričkem se skvrnami od jídla, které jste jen zřídkakdy jedli vy sami, máte šelest v uších, nemůžete projít kolem bazénu, aby se do něj někdo s hihňáním nevrhl, nemůžete jít na záchod, aniž by vám někdo bušil zvenčí na dveře, zaručeně vás někdo probudí uprostřed noci, protože ho "právě něco strašně důležitýho napadlo", a ráno vás hned na uvítanou někdo další počůrá."
Str. ~ 223-224

Jenže přesně v půli pomyslného zápasu čtenáře s autorem k něčemu dojde a výše nakousnutá síla příběhu se ukáže v celé své kráse, ošklivosti a momentu překvapení jako vyrovnávací gól v poslední vteřině třetí třetiny "prohraného" zápasu. Kniha vám totiž, jak to umí jen literatura, a ačkoliv to může znít pateticky, nastaví zrcadlo.

Najednou už nejde o zdánlivou pohádku, bylo nebylo, za sedmero řekami, sedmero horami a sedmero lesy ležel Medvědín, kde hokej znamená víc než klub, město a jeho obyvatelé. Cítíte všechny aspekty lidského chování v jeho největší kráse i krutosti, totální zatvrzelosti a zabedněnosti, nespravedlnosti i hlouposti. Zvláště pak ve vztahu mezi rodiči a rodiči, dětmi a dětmi, a všemi navzájem. Jak píše jeden ze švédských deníků na přebalu knihy: "Medvědín ukazuje, jak daleko jsou rodiče schopni zajít, aby ochránili své děti - bez ohledu na to, jestli je jejich dítě obětí, nebo pachatelem."

Medvědín prostě nemá chybu! Nemůžu si pomoci, ale tam nahoře na severu Evropy jim to prostě jde - hokej, detektivní thriller i (sociální) drama. Perfektně vystavěný příběh o zarputilosti hokejového okresního přeboru s touhou být lepší než větší města, co v tom jejich uprostřed lesů (ne)chybí. Promyšlenost detailu - třeba ten, kdo se zápletkou souvisí jen okrajově nebo není medvědínský nemá v bear story jméno, je "jen" kolegyní, sponzorem nebo ředitelem. A ta gradace! Skoro jak infarktový zápas play-off na mistrovství světa v ledním hokeji.

Šlo o moje první knižní pivo s Fredrikem Backmanem a nemůžu se dočkat až zajdu na další, nejen na chystané volné medvědínské pokračování My proti vám nebo jeho bestseller Muž jménem Ove. Doporučuji všem, dětem i rodičům, zvláště pak těm, kteří dali svoje talentované ratolesti na sport a dávají do toho všechno, až moc... tak moc jako je Medvědín opravdu silným příběhem.


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Co se může stát, když si na bedra naložíme tíhu snů ostatních lidí. Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno. Takové vítězství by totiž ... více


Komentáře (12)

Přidat komentář

MortRainey
03.03.2019

3nitka, moc Vám děkuji:-)

3nitka
18.02.2019

Výborne napísané :)


MortRainey
10.01.2019

Sorrow, moc děkuji, Hanko;-)

Sorrow
02.01.2019

Výborná recenze!!!

MortRainey
05.12.2018

Evaho73, moc Vám děkuji! Ani nevíte, jak jste mě Vaší zpětnou vazbou a hodnocením potěšila. Moc si toho vážím, díky!

Evaho73
30.11.2018

Hm, podľa mňa málo ľudí vie napísať dobrú recenziu a MortRainey má určite medzi nimi svoje miesto.
Skvelé !!!

MortRainey
14.09.2018

hledaseniki, děkuji moc, zase se červenám:-)

hledaseniki
14.09.2018

Skvělá recenze :-)

MortRainey
03.09.2018

Já děkuji, za přečtení a pochvalu!;-)

saez
03.09.2018

Pěkná recenze. Díky.

MortRainey
07.08.2018

Děkuji, červenám se a jsem potěšen, že se Vám líbí:-)

Aracely
06.08.2018

Krásná recenze! Těším se na Váš další kousek :-).