Vinnetou - nesmrtelný filmový kult

recenze

Vinnetou - 50 let ve filmu (2017) 4 z 5 / MortRainey
Vinnetou - 50 let ve filmu

"Až bude měsíc jako rybí oko, sejdeme se v pevnosti Niobara, můj bratře..." Narychlo přečteno, a hlavně několikrát prohlédnuto (jedná se o fotografickou publikaci) před předáním jako narozeninový dárek tatínkovi-pamětníkovi původních československých premiér a zároveň velkému fanouškovi.

Z doby, kdy jsem chtěl být Old Shatterhandem (nebo Hanem Solem či Indianou Jonesem) jsem sice už trochu odrostl, ale stále se k těmto filmovým mayovkám, čas od času, rád, hlavně díky televiznímu vysílání, vracím. Ani ne tak z nostagie, jako spíš kvůli diváckému dojmu už v dospělejším věku. Někdy opravdu stačí jen část filmu. Některé, dnes už legendární, hlášky vytanou na mysli, ještě před vyřknutím z hercových úst: "Kánoe Old Shatterhanda bude děravá jako ústa staré ženy."

Kniha obsahuje 177 nádherných černobílých i barevných fotografií z natáčení, stejně tak pár vzácných civilních zákulisních, a těch propagačních, které mnoho let ještě před trailerem, doplňovaly vitríny a nástěnky kin a byly tak jistým lákadlem před vstupem do ztemnělého sálu a rande s celuloidem. Všechny snímky jsou doprovázeny textem s určením filmu, roku a i místa pořízení (převážně ze současného Chorvatska). Vůbec zajímavá je textová část knihy v jejím závěru, která obsahuje medailonky všech postav (včetně režiséra) a jejich civilní osudy, od přátel Vinnetoua po zloduchy proti kterým bojoval, i jeho vraha Rollinse. Následuje chronologie a popis všech 11(!) filmů s Vinnetouem + data jejich premiér, informace o jejich (ne)úspěších, sklouzávání k rychlokvašnosti a čím dál tím většímu kýči.

Úplný závěr patří našim končinám formou dodatku o úspěchu nám známé zkrácené sérii filmů o Vinnetouovi, které se v československých kinech promítaly s dvěma přestávkami neuvěřitelných 30 let! Poklad na stříbrném jezeře vidělo během prvního roku (1964) uvedení 6 miliónů diváků a třeba Vinnetou - Poslední výstřel byl vůbec prvním zahraničním filmem se slovenským dabingem (Michal Dočolomanský jako Vinnetou). Zbývající filmy této série dostaly při svých televizních premiérách v 90. letech díky rychlodabingu pořádně na frak, a to i přes účast (v té době už přestárlých) hlasů Stanislava Fišera a Vladimíra Ráže.

Západoněmecký filmový kult s francouzsko-americkým duem v hlavní roli a scenérií tehdejší Jugoslávie včetně jejích obyvatel coby komparzistů indiánů, v době tzv. zlatých šedesátých, nemá prostě obdoby. Vinnetou byl ve své době, (nejen) v západní Evropě, takřka stejně populární jako členové Beatles, které pravidelně střídal na obálce tehdejšího bravíčka! Kniha je tak úctyhodným holdem a bezesporu vhodným fanouškovským dárkem. Howgh!

Komentáře (4)

Přidat komentář

MortRainey
07.08.2018

Naprosto s Vámi souhlasím! I když jsou některým čtenářům a divákům, už v dospělosti, morální hodnoty mayovek spíše k smíchu, pořád jsou to aspekty, které přetrvávají a přetrvávat budou! Ať už na stránkách knih nebo televizních obrazovkách. Není to jen pohádka (pro dospělé), ale dobrodružné poselství s podstatou - příběhem o dobru a zlu...

Koka
07.08.2018

Díky za připomenutí hodnot, které přetrvaly! I když je kniha věnovaná filmovému stvárnění, jistě bude motivovat zas další (kolikátou už?) generaci i k seznámení s literárními předlohami.


MortRainey
07.08.2018

Pro mne také ne, jak sama můžete číst, stále se k němu vracím a souhlasím s Vámi, že ta místa natáčení jsou úchvatná..:-)

intelektuálka
23.07.2018

Pro mne Vinnetou nezemřel - žije v mé knihovně a filmové reprízy taky shlédnu...
A ta místa,kde probíhalo natáčení, jsem navštívila - krásné scenérie...