Thrillerové uštknutí arizonským hadem

recenze

Byly tady, a už nejsou (2017) 5 z 5 / MortRainey
Byly tady, a už nejsou

Je to jako když si pustíte film. Doslova. Čekáte napětí i kýžené leknutí, které stále nepřichází. Pak přijde šok. Jste newyorská matka na útěku, in the middle of nowhere v Arizoně, všude samá poušť a vás uštknul had. Obrazně. Kdo vám pomůže? Nemáte se na koho obrátit, a děti, které jste měla na cestě za lepším životem sebou, s vámi nejsou a "nikdy nebyli". Hadí jed vás začíná dusit, pouštní slunce vás peče zaživa a thrillerová jízda pouští se mění ve zběsilou honičku.

Dvě poznámky na úvod. Přirovnání četby Byly tady, a už nejsou k sledování filmu není od věci. Téma únosu nebo ztráty dítěte, kdy rodič bojuje s okolím o pravdu, a svůj zdravý rozum, bylo poměrně dobře zpracováno ve filmu Tajemný let s Jodie Fosterovou, na který jsem si během čtení několikrát vzpomněl. I díky urputnosti a nebojácnosti obou matek hrdinek, které "jen" hledají svoje dítě a zlí lidé jim stojí v cestě, a ještě z nich dělají blázny.

Druhá poznámka patří televiznímu hitu Sex ve městě a předobrazu hlavní hrdinky Audry. Ta je stejně jako Charlotta Yorková, kterou ztvárnila Kristin Davisová, galerijní kurátorkou. Nejen. Audra Kinneyová (navrhuji Rachel McAdamsovou), ještě jako mladé a nezkušené děvče, původem z amerického zapadákova, se při jedné z vernisáží setká s o 10 let starším panem Dokonalým. Ten ji do několika týdnů od první schůzky požádá o ruku. Jenže. Audřin, stejně jako Charlottin manžel Trey MacDougal (Kyle MacLachlan), z high society manhattanských a pseudoaristokratických kruhů, má jednu vadu - je absolutně pod vlivem své maminky, která mluví do všeho a jen ona ví, co je pro koho nejlepší. Jenže Trey je oproti Patrickovi Kinneyovi impotentní zlatíčko.

Charlotta se rozvedla, Audra utíká. Do San Diega za jed(i)nou kamarádkou, která ji alespoň na pár dní pomůže překlenout honbu jejího exmanžela, který není jediný "mužský miláček" příběhu, s neúprosnou tchýní. Její desetiletý syn Sean a šestiletá dcera Louise utíkají s ní. Jenže. Uprostřed Arizony ji zastaví místní šerif a běžná silniční kontrola se stává noční můrou. Mávnutím pomyslných křídel se Audra stává nejen vězenkyní za vymyšlený přestupek, ale je ještě obviněna z možné vraždy svých dětí. Nikdo neví, kde jsou. Audra se brání, ale je sama proti všem. Dokud se neobjeví Danny Lee (toho by mohl hrát Keanu Reeves) ze San Francisca. Danny Lee totiž zažil před 5 lety podobný příběh se svojí manželkou, která se sama vydala na cestu s jejich malou dcerou, a chce zabránit krutému konci.

Z kolotoče událostí roztočeného profesionalitou vyšetřovatelů z FBI kontra státní policie podporující místního šerifa a zároveň válečného hrdinu se Zálivu, všudypřítomných médiích, které svorně odsuzují Audru jako psychicky labilní osobnost a špatnou matku, a samozvanou spravedlností Dannyho Lee, jde čtenářovi hlava kolem. Ale v řádu promyšlených detailů a pořádné dávky napětí. Každou chvilku jinak, od myšlenkových pochodů všech zúčastněných, přes neustálé zdokonalovaní vykreslování charakteristik postav zápletky, až po opravdu neúprosnou gradaci napětí. Už dlouho jsem při četbě neudělal to, co se prostě nedělá - koukal jsem knize pod sukni. I když už praskly všechny sirky v očích únavou, tak jsem knihu neodložil, dokud jsem se zaraženým dechem nezjistil, co bude dál. Úplně jinak, než jsem se domníval.

Celkový dojem za pět hvězdiček si ryzí thriller z pera severoirského Haylena Becka alias Stuarta Nevilla zaslouží. Doporučuji všem, kteří tento žánr vyhledávají, s ohledem na čtenářovo dýchací ústrojí a tepovou frekvenci, si opravdu pošmáknou. Jen citlivějším povahám, a plně je chápu, by mohlo vadit téma ohrožených dětí. Taktéž věřím, že z knihy by mohl být pěkný filmový blockbuster (navržené obsazení viz výše). Co dodat? Snad jen slova jednoho z mistrů žánru Lee Childa z přebalu knihy: "Fantastický thriller! Osamělá žena, příběh jako ztělesnění nejčernějších představ, bravurně vygradovaný závěr. Lépe se podle mě thriller napsat nedá."

Komentáře (4)

Přidat komentář

MortRainey
14.09.2018

intelektuálka, ano, vždy jsem jí tam viděl.. a Vaše slova o opoře mohu jen a jen potvrdit a podepsat!;-)

intelektuálka
14.09.2018

A já doufám, že jste ji našel... opora v rodičích je pro děti v životě velmi důležitá - : )


MortRainey
14.09.2018

intelektuálka, děkuji za pochvalu recenze, a věřte, že vím, že pro matky je boj o jejich děti prioritní. Ani to nijak v recenzi nepopírám;-) Naopak, vyzdvihuji to.. lvice bezesporu jsou! Jako malý jsem vždy u své maminky hledal, kde má tedy tu hřívu...

intelektuálka
13.09.2018

Přečetli a nevyjádřili se ...

Já se vyjádřím - pro matku boj o děti prioritní...

Pěkně napsaná recenze - ale víte, že matky jsou lvice ?