Byly tady, a už nejsou

Byly tady, a už nejsou https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347656/bmid_byly-tady-a-uz-nejsou-56h-347656.jpg 4 510 165

Audra v sobě konečně našla dost odvahy, aby utekla od násilnického manžela. Teď sedí v autě, na zadních sedačkách jsou připoutány její malé děti, a společně jedou vstříc své šanci na nový, lepší život. Volí trasu po okresních silnicích, aby se vyhnuli nežádoucí pozornosti. A právě když projíždí po pusté cestě kdesi v Arizoně, už velmi daleko od bývalého domova, postřehne ve zpětném zrcátku jakýsi pohyb. Pozornější pohled jí ukáže policejní vůz, který je sleduje se zapnutým majákem. Audra zastaví u krajnice. Je si až bolestně vědoma faktu, na jak odlehlém místě se ona a její děti nachází. Vystoupí z auta – a tím okamžikem se její šťastný útěk mění na nejhorší noční můru, která vysoce předčí veškeré představitelné obavy: netuší, proč ji místní šerif zatkl. Ví jen to, že když se v jeho doprovodu dostala na stanici, policisté jí tvrdí, že v autě žádné děti nebyly...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

Here and Gone , 2017


více info...

Tereza0107
Tereza0107
13.03.2024 3 z 5

Ani mi to nepřišlo tolik jako thriller, nějaká napínavá atmosféra mě tedy nezasáhla. Nejspíš to bylo tím, že se autorka rozhodla, že čtenáři naservíruje, co se s dětmi stalo, hned od začátku a na stříbrném podnose. Začátek se rozjížděl slibně, pak přišla celkem dlouhá, nezáživná část a konec se pak zase rozjel. Ale na víc jak tři hvězdičky to za mě bohužel není.

hannina
hannina
02.02.2024 3 z 5

Audra se vysekala ze závislostí, dokázala navázat láskyplný vztah se svými dětmi, odstěhovat se s nimi od manžela - psychopata a pak se pro jistotu s nimi vydat nazdařbůh, co nejdál od něj. A pak je kdesi v Zapadákově zastaví šerif a najednou děti nejsou..... A podezřelý je kdo?? No přece matka. A zachází se s ní strašně. Federální policie ji sice vyslýchá, ale nevěří ji a jediné jejich doporučení zní, přiznejte se a řekněte, kde ty děti jsou..... Tento příběh dopadl dobře, spravedlnosti bylo učiněno za dost. Přečetla jsem, ale nemám dál potřebu vyhledávat další autorovy knihy. Mé následné přemýšlení se ubíralo cestou kolik nebohých, navždy ztracených dětí bylo v reále uneseno za podobným účelem.... a tak celkově o lidské zrůdnosti ....


Bee240
Bee240
25.01.2024

Velmi silný psychothriller.

Události které v této knize zažívá hlavní postava Audra jsou bezesporu děsivé, a ne každý by je zvládl. Jenže jak se mi Audra ze zažátku nezamlouvala a nedokázala jsem s ní soucítit...projevila nakonec neskutečnou sílu...mateřskou sílu.
Chvílemi to tak nemuselo vypadat, ale tahle ženská by vydržela asi všechno.

A o čem je vlastně příběh který nám autor předal?

O zoufalství, beznaději, lidské odpornosti, a tom jak peníze dokážou z člověka udělat zrůdu. A to nemluvím o bandě pedofilů a zvrácených chlapů kteří naštěstí nedostali v knize moc prostoru.

Na druhé straně tu máme matku které někdo sebral děti. Její síla a odhodlání je najít byla neuvěřitelná. Hlavně po všech událostech které předcházeli jejímu útěku od manžela. Čekala jsem že se složí, že ten nátlak ze všech stran nevydrží....ale mohu říct že tato žena zvládla neskutečné množství sr*ček.

Ale ne jen Audri příběh byl silný.
Nesmím zapomenout na Dannyho Lee... zlomeného člověka, kterého poháněla chuť po spravedlnosti a pomstě.

Na závěr mohu říci, že se jedná o jeden z těch lepších psychothrillerů bez velkého množství krve a nějakého násilí. Je to hodně o jednotlivcích v příběhu... a o jejich psychice.

Každý má nějaké hranice....a ne všechny hradby co si člověk vybuduje v hlavě vydrží.

limruska
limruska
20.07.2023 5 z 5

Psychologický thriller, který se dobře četl, proto všech pět.

Dandy1
Dandy1
19.04.2023 4 z 5

Až děsí, že by se to mohlo opravdu stát. Americký šerif ze zapadákova versus matka, bývalá feťačka. Je to sonda, jak fungují předsudky a média. Jednou jsi něco posr.., tak už nemáš šanci i kdyby ses snažil sebevíc.

SimonaP
SimonaP
23.01.2023 3 z 5

No myslela jsem si, že budu řešit záhadu, tvrzení proti tvrzení, zda v autě byly děti. Tady není co k řešení. Anotace mi slibovala něco jiného. Čekala jsem něco ala Fitzek. Ale ve finále to nebylo nejhorší.

Komaeda
Komaeda
02.11.2022 odpad!

Nedočteno, nemělo to žádnou záhadu k rozluštění. Čekala jsem něco jiného, ale tohle je thriller s ničím výjimečným.

Šebestová3
Šebestová3
16.08.2022 5 z 5

Ani druhá kniha, kterou jsem od Haylen Becka zatím četla, absolutně nezklamala. Výborně vygradovaný svižný děj, thriller jak má být.

Klamm
Klamm
20.05.2022 3 z 5

Oddychovka s dobrým námětem. Co více o knize napsat... Byla tady, a už není

LenkaGonn
LenkaGonn
11.02.2022 4 z 5

Po dlouhé době jsem byla nadšená z trilleru. Mám problém většinou s tím, že autor pro mě nepíše dost přesvědčivě a v momentě kdy tomu nevěřím se mi kniha tolik nelíbí. Tento Triller byl skvěle napsaný. Od začátku jste věřili tomu, že se to takhle stát mohlo. Díky popsaným emocím to gradovalo a člověk chtěl číst dál a dál, aby se dozvěděl jak to dopadne. I konec byl super a já jsem opravdu spokojená.

Pivísek
Pivísek
03.01.2022 4 z 5

Silný příběh o unesených dětech mě jako matku dost zasáhl, knihu jsem přečetla jedním dechem za tři večery, protože jsem prostě musela číst dál! Konec byl předvídatelný a myslím, že potenciál příběhu by se dal možná o kapku lépe využít, proto ubírám hvězdičku, ale jinak opravdu palec nahoru! :-)

hokaca
hokaca
02.01.2022 4 z 5

Tento typ knih nutí člověka číst pořád dál a dál. Takže jsem ji dala za dva večery. A myslím, že víckrát ji číst nechci. Téma vůbec nebylo veselé a i když pochybuji nad některými postupy, situaci bych rozhodně zažít nechtěla. V knižní podobě určitě stačilo....

martina2540
martina2540
29.11.2021 5 z 5

Velmi čtivá knížka, doporučuji ji, i když konec jsem takhle očekávala.

kaktus.p.
kaktus.p.
05.11.2021 5 z 5

Vzhledem k tomu, že sama mám děti jsem tuto knihu nemohla odložit. Čtivé, napínavé. Hodně silný příběh.

Madi
Madi
28.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Hodně průměrný thriller, což je škoda, dalo se z toho vytřískat daleko víc. Námět totiž potenciál má.
O děcka jsem se vůbec nebála a bylo jasný, že Danny všem natrhne řiť. Policajti zaujatí, ani jednoho nenapadlo, že Audra mluví pravdu.
Docela se mi líbila postava Collinsové, její postava měla aspoň trošku hloubku.

alva1
alva1
26.08.2021 5 z 5

Byla jsem na vážkách, číst či nečíst. Zmizelé děti, o tom nečtu úplně ráda. Ale tento thriller jsem slupla jako malinu a byla to lahůdka. Děkuji autorovi

Arwen777
Arwen777
27.07.2021 4 z 5

Thrillery nejsou v mém hlavním čtenářském záběru, protože na můj vkus kloužou příliš po hladině, nemají hloubku a charaktery nejsou dostatečně zachycené. Samozřejmě chápu, že by to bylo na úkor čtivosti a strhujícímu ději. Ale prostě z tohoto důvodu je primárně nevyhledávám.
Tato kniha mě zaujala dobrým hodnocením a když se vyskytla v knihovně, tak proč to nezkusit. A určitě to nebyla chyba, naopak. Po pro mě trochu nejistém úvodu (nejistota na mé straně, styl psaní se mi zdál příliš jednoduchý, zápletka triviální a konec průhledný) mě ale tento thriller lapil a nepustil. Nakonec musím uznat, že čtení byla zábava, člověk nemusel přemýšlet a jen se nechal nést zrychlujícím se proudem.
Trochu jsem se bála ústředního tématu, únos dětí nemají rády žádné matky, ale v centru byl více Audřin boj s mašinerií a všehoschopnými zástupci zákona, tak se to dalo zvládnou. A ač bych byla ráda, aby byl konec více uzavřený a neponechával nejistotu, tak celkově se mi kniha opravdu líbila. Doporučuji.

Lucc93
Lucc93
21.07.2021 4 z 5

Líbilo. Čtyři hvězdy dávám jen proto, že jsem od začátku věděla, jak to dopadne a nebylo to pro mě tudíž žádné překvapení. Každopádně doporučuji. Určitě stojí za přečtení.

Pavlína197
Pavlína197
12.07.2021 5 z 5

K této knížce mě přilákal název a obálka. Vybavila se mi písnička H. Vondráčkové Dvě malá křídla tu nejsou, a aniž bych četla anotaci, tak nějak jsem předpokládala, že v příběhu půjde o děti. A nespletla jsem se. Takovou bezmoc a zoufalství jako hlavní hrdinka bych opravdu zažít nechtěla. Typický americký thriller, napínavý od začátku do konce, lehce předvídatelný, ale uspokojivý.

Twinny
Twinny
21.06.2021 4 z 5

Začátek se mi líbil velmi, ale postupně to šlo trošku z kopce. Nakonec spíš překombinované. Možná by bylo lepší, kdybychom od začátku nevěděli, jak to bylo doopravdy.

Štítky knihy

thrillery rodina domácí násilí únosy dětí zmizení lidí Arizona

Autorovy další knížky

Haylen Beck (p)
americká, 1972
2017  85%Byly tady, a už nejsou
2021  79%Najdu tě
2022  83%Dům pod jasany

Kniha Byly tady, a už nejsou je v

Právě čtených4x
Přečtených627x
Čtenářské výzvě37x
Doporučených38x
Knihotéce306x
Chystám se číst306x
Chci si koupit45x
dalších seznamech8x