Máme se dobře

recenze

Nezapomeň na mě (2019) / Jarin.zvon
Nezapomeň na mě

Na titul s názvem „Nezapomeň na mě“ od jedné z nejoblíbenějších britských autorek Lesley Pearse v souladu s názvem knihy určitě nezapomenu.
Tento fascinující, pozoruhodný, skutečný, silný příběh plný napětí se začíná odvíjet před 234 lety v roce 1786, kdy hlavní hrdinka Mary Broadová, dcera rybáře z Cornwallu, je za drobnou krádež klobouku odsouzena k smrti oběšením, což je z našeho pohledu jednoznačně trest nespravedlivý, nepochopitelný a nehumánní. Toto kruté rozhodnutí je ale následně změněno a místo oprátky čeká Mary deportace do Austrálie s jednou z prvních skupin trestanců. Je to sice lepší varianta než smrt oběšením, ale už hrůzostrašné podmínky na lodi naznačují, že život v kolonii nebude rozhodně žádná procházka růžovou zahradou.
Úděl si pro Mary v drsné zemi připravil vedle strastí i chvíle radosti, běžné rutinní činnosti a neočekávaná dobrodružství.
Třebaže Mary svůj rodný domov opustila zcela dobrovolně, nyní je jejím velkým přáním, aby se do svého milovaného Cornwallu zase vrátila. Jako většina žen také Mary čeká na svoji lásku.
Podaří se tedy Mary najít opravdovou lásku? Přežije a vrátí se do svého rodného domova? Opravňují těžké životní okolnosti páchání zločinů?
Třebaže nejsem žádná měkkota, nemohl jsem od této knihy odejít, neboť o tak těžkém boji o přežití v těch nejhorších podmínkách jsem četl poprvé. Kniha mi zůstává na mysli a myslím, že se si to budu pamatovat navždy.
Příběh si už čte moje žena a podobně jako já je zděšena z hrozných podmínek ve vězení. Kniha totiž ukazuje krutost, kterou zažívají odsouzení na lodích a nikdy předtím bych si to nedokázal představit ani v nejhorším snu. Cítím to interně tak, že tento příběh se dotkl mého vnitřního jádra.
Mary má vlastnosti, které se mi líbí. Je silná, statečná, má dobrého ducha.
Uvědomil jsem, že naše každodenní problémy jsou nicotné ve srovnání s touto situací, do níž se Mary dostala. Srdcervoucí vylíčené okamžiky mi doslova vháněly slzy do očí.
Jako čtenář jsem se do děje ponořil tak, že jsem se cítil, jako bych to prožíval s Mary.
„Nezapomeň na mě“ je jedna z nejlepších knih, které jsem vloni přečetl a určitě se k ní ještě vrátím a všem, koho znám, ji doporučuji.


Nezapomeň na mě Nezapomeň na mě Lesley Pearse

Píše se rok 1786. Mary Broadová, dcera rybáře z Cornwallu, je za pošetilou krádež klobouku odsouzena k smrti oběšením. Nakonec je však ortel změněn a Mary je deportována do Austrálie s jednou z prvních várek trestanců. Už jen sam... více


Komentáře (0)

Přidat komentář