Máme se bát pandemie?

recenze

Horečka (2018) / AnickaZv
Horečka

Máme se bát pandemie nebo ne? To je otázka, která mi přichází na mysl poté, co jsem si přečetla román Horečka od Deona Meyera. Je hrůzostrašná představa světa, kdy devadesát procent populace zemřelo následkem viru. Když si takovou situaci ve své mysli zinscenuji, obávám se, že bych to po psychické stránce nedala žít ve světě, kde přežilo jenom deset procent lidí. Myslím, že nejsem tak silný jedinec. Ovšem hlavní protagonisté knihy jsou zdá se silnější než já.
Za této nepříznivé situace se totiž otec Willem Storm a jeho syn Nico nevzdávají, nýbrž hledají východisko. Oba projíždí v autě zemí a shromažďují to, co ještě mohou najít z potravin pro jejich přežití. Mnohé z toho, co lidská civilizace vytvořila, bohužel zmizelo. Už nejsou žádné obchody, žádný proud. Zemědělství a výroba neexistují.
Nico s otcem hledají místo, kde mohou bezpečně přežít a také místo, kde mohou vybudovat nové společenství. Nachází místo, obklopené horami, kde je voda. Voda jako základní podmínka pro přežití. Na tomto místě oceňuji altruismus – to že myslí Nico a jeho táta na druhé. Nedá se divit tomu, že ostatní lidé se rychle přidávají. I tito chtějí vybudovat nový svět. A jak všichni víme, když se setkají lidé – vlastně stačí jen dva lidé, dochází také ke konfliktům. Nejinak je tomu i zde. A jak konflikty probíhají? Jaká řešení se nabízí? To už prozrazovat nebudu, protože mě samotnou tato část knihy zaujala a překvapila.
I když se jedná o fikci, Horečka rozhodně není čistou science fiction. Líbí se mi emoční vyprávění o vztahu mezi otcem a synem, což já mohu posuzovat toliko z pohledu ženy – matky pěti synů. V knize se vyskytují rozmanité charaktery hlavních i vedlejších postav.
Zatímco Willem sní o mírovém a demokratickém novém společenství, Nico se už na účely obrany cvičí na vojáka. Ale taky ostatní protagonisté jsou zajímaví a četba Horečky je napětí od začátku do konce. O tom se můžete přesvědčit sami.
Za mě jednoznačně plný počet bodů a poděkování nakladatelství MOBA za vydání kvalitního titulu a poskytnutí recenzního výtisku.


Horečka Horečka Deon Meyer

Syn a otec, Nico a Willem Stormovi, přežili epidemii smrtelného viru, který zasáhl celý svět. Ač je Nico ještě kluk, díky svému vynikajícímu střeleckému umu a rozvážné povaze se stává ochráncem svého otce. Willem totiž není bojovn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář