Má Zaslíbená ambice překonat Selekci? Spíše ne…

recenze

Zaslíbená (2020) 2 z 5 / simona8126
Zaslíbená

Nakladatelství CooBoo vydalo 11. května 2020 první díl nové série od Kiery Cass, autorky bestselleru Selekce. Většina těch, kteří už četli Selekci, prohlašuje, že novinka Zaslíbená jejích kvalit zdaleka nedosahuje. Kdo sáhl nejdříve po Zaslíbené, ten bude možná dlouho zvažovat, zda má smysl dávat šanci jakémukoli dalšímu románu z pera Kiery Cass…

Děj Zaslíbené se odehrává v nepříliš podrobně popsaném království, jemuž vládne mladý a charismatický Jameson. Jeho srdce se snaží získat řada šlechtických dcer. Jednoho dne si král mezi nimi vybere lady Hollis. Ta je nenadálým štěstím zprvu nadšená, ale brzy si uvědomí, že úloha královny s sebou nese více záporů než kladů. Když potká sympatického Silase s podmanivýma očima, pochopí, že ve skutečnosti touží po něčem úplně jiném, než je pozlátko hradu Keresken a budoucnost po boku panovníka. Není však na změnu příliš pozdě?

Neoriginální příběh se rozjíždí vcelku slibně – seznamujeme se s Hollis, společně s ní se pokoušíme odhadnout úmysly okouzlujícího krále a s jistým napětím čekáme, zda jí vyjeví své city. Žádných velkých zvratů a akčních scén se v této fázi, která naneštěstí vyplňuje většinu knihy, nedočkáme, ale děj plyne poklidně a je poměrně čtivý. Od dívčího románu tohoto druhu se zřejmě nedá očekávat nic slibnějšího, jedině to, že by mohl být milý, hřejivý, vtipný a zkrátka chytne za srdce. To se bohužel nestane ani s příchodem cizince Silase, jenž Hollis od prvního setkání záhadně přitahuje.

Na romantické lince všechno stojí, respektive padá. Není totiž ani trochu uspokojivá. Kiera Cass v Zaslíbené nezvládla „lásku na první pohled“ podat přesvědčivě. Silas obrátí život Hollis vzhůru nohama a stane se jejím vyvoleným, přitom se v celé knize vyskytne jen párkrát a pokaždé krátce. Promluví spolu sotva pár vět, ale najednou se bezmezně milují a plánují budoucnost způsobem, který by člověk očekával po několikaletém vztahu a množství společných prožitků, nikoli po pár týdnech od rozpačitého seznámení. Žádná zvláštní chemie se mezi nimi nevznáší, jiskření není patrné z jediného dialogu… Je to škoda, protože Silas působí mile, inteligentně a jistě by čtenářkám dokázal přirůst k srdci, kdyby mu Kiera Cass poskytla větší prostor. Takhle posledních cca 60 stran, které měly podle všeho přinést nečekaný zvrat, spoustu akce a nalákání na druhý díl, působí ve skutečnosti vlažně a uspěchaně, ne-li hloupě. Vedou k nevěřícnému povzdechu a rozpačitým úsměvům. Při závěrečném loučení Hollis s minulostí a vším, co milovala, pak nezbývá než jen fascinovaně a odmítavě kroutit hlavou.

Nejen Silas, ale prakticky všechny postavy jsou nevýrazné a nepropracované. Jejich jednání mnohdy postrádá smysl a charaktery se uprostřed knížky drasticky mění. Za příklad poslouží Hollisina nejbližší přítelkyně Delia Grace. Zprvu vystupuje jako tichá, věrná a chápavá společnice, vždy ochotná pomoci. Později se zničehonic promění v závistivou soupeřku, která nešetří výčitkami a prahne po králově pozornosti. Veškeré předchozí sympatie k ní rázem mizí jako pára nad hrncem.

Popis krásných plesových šatů, účesů a šperků, úryvky z historie království, to všechno je hezké, ale osobně bych ocenila, kdyby se autorka zaměřila na prohloubení vztahů mezi postavami a přinesla více veselých či emotivních scén. Prvních 200 stran působí jako úvod delší ságy. Ano, hodily by se daleko lépe pro propracovanější román o několika stech stran, jenže po něm následuje pouze podivných 72 stran. Proč autorka nevěnovala událostem na oněch 72 stranách stejnou péči a prostor jako těm mnohem méně zajímavým na předchozích 200 stranách? Ty se točí jen kolem snahy Hollis obstát v roli budoucí královny, okolo politických otázek a nejrůznějších problémů, s nimiž se nezkušená králova favoritka musí potýkat. Tam se Kiera Cass opravdu rozepsala, ale když pak došlo na něco, co mělo konečně ambice překvapit a upoutat, rychle to odbila. Navíc si ve svém světě vytvořila pravidla, která posléze sama porušovala.

Zaslíbená je bohužel dokonalým dokladem toho, že knihu by člověk neměl soudit podle obalu. Nádherná zlatavá obálka přitáhne zájem, ale obsah přinese studenou sprchu. Příběh má být především o lásce, ale podává ji jako něco prostého, co se dá snadno získat a stejně snadno odhodit. Kiera Cass tady lásku zlehčuje, což je dle mého jeden z největších problémů knihy. Sečteno a podtrženo: Zaslíbená nabízí neoriginální a nezajímavou zápletku, ploché postavy s nelogickým jednáním, nepřesvědčivou a urychlenou milostnou linku a nepropracovaný svět s pravidly, která se ne vždy dodržují. Přistoupíte-li k ní bez jakéhokoli očekávání, možná si ji přece jen užijete. Hledáte-li však příběh, jenž vás skutečně osloví, zalomcuje vašimi emocemi, pobaví vás nebo rozesmutní a zanechá hlubokou stopu, pak raději hledejte dál.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář