Má láska mezi čarodějnicí a lovcem nějakou šanci?

recenze

Holubice a had (2020) 5 z 5 / simona8126
Holubice a had

První díl napínavé fantasy trilogie Holubice a had uvádí čtenáře do světa plného nebezpečí a magie. Může mezi drzou čarodějkou a rezervovaným lovcem čarodějnic vzniknout pouto dostatečně pevné, aby překonalo odvěkou nenávist?

Román Holubice a had spisovatelky Shelby Mahurinové vyšel v nakladatelství CooBoo koncem dubna 2020 a nyní se již připravuje jeho dotisk. Není divu, od chvíle, kdy se objevil, získal řadu kladných ocenění a pozitivních ohlasů. Čtenářům poskytuje nejen množství napínavých momentů, ale i vtipné a romantické scény.

Příběh je vyprávěn v ich-formě, ne zcela důsledně střídavě z pohledu dvou hlavních hrdinů. Mladá čarodějnice Louise le Blancová se skrývá v ulicích šedivého království Cesarine. Magii před časem zavrhla a přežívá díky krádežím a všelijakým neplechám. Musí být obezřetná, protože takové jako ona lidé loví a upalují.

Reid Diggory zaslíbil duši církvi jakožto chasseur – lovec čarodějnic. Jeho cesta se s tou Louinou nikdy neměla zkřížit, ale nešťastnou shodou okolností se oba dostanou do prekérní situace. Vyvléknout se z ní lze jediným způsobem, a sice svatbou. Může ale vztah mezi dvěma tak odlišnými lidmi fungovat? Reid je vážený, upjatý a spořádaný kapitán chasseurů, zatímco Lou je divoká, prostořeká a naprosto nezvladatelná. Paličaté děvče se smyslem pro legraci a každou špatnost si však zároveň dobře uvědomuje, že její největší nepřítel číhá jinde – a drží se jí v patách.

Základní nápad tedy není z nejoriginálnějších. O nenávisti mezi dvěma lidmi ze znepřátelených táborů, jež se postupně mění v lásku, jsme četli snad tisíckrát. Chemie mezi hlavními hrdiny ovšem skvěle funguje. Ze strany Reida bych možná zpočátku očekávala větší odstup, nepřátelství a zášť. Lou mu obrátila život vzhůru nohama a on se s tím vyrovnal poměrně rychle, jako pravý gentleman. Pravda, malé zlobivé pohance nelze upřít dobrodružnou povahu, kuráž a šarm. Málokdy si v knihách tohoto žánru skutečně upřímně oblíbím dívčí hrdinku, Lou mi ale byla od první chvíle sympatická hravou drzostí, houževnatostí a vyřídilkou. Rozhodně je to správné děvče do nepohody. Na Reidovi musím zase ocenit loajalitu, starostlivost a svatou trpělivost s nevychovanou holkou z ulice. Ti dva zkrátka představují dokonalé protiklady, které se pochopitelně silně přitahují a čtenáře náramně baví vzájemným hašteřením. Také vedlejší postavy si snadno získají čtenářovy sympatie, ať už jde o ostýchavého Ansela, okouzlující Coco nebo arogantního prince Beaua.

Autorka stvořila působivý a vzrušující svět, kde na každém rohu číhá nějaký nečekaný zvrat a kde se rozplétají netušené mezilidské vztahy. Tento svět, v němž čarodějnice usilují o svržení královské rodiny a chasseuři zase o zničení hříšné magie, rozhodně není pro choulostivé. Shelby Mahurinová se nebojí peprných výrazů, násilných až drastických scén ani smyslných erotických momentů. Nutno uznat, že do jejího příběhu to všechno krásně zapadá. Ačkoli nejsem příznivcem nadužívání vulgarismů, připouštím, že tady fungují jako perfektní koření na šťavnatém pokrmu. Každý milovník akčních, humorných a dobrodružných románů si určitě pochutná, zvlášť pokud má v oblibě téma čarodějnictví a solidně rozvinutou milostnou linku. Na samém konci nezbude než si postesknout nad tím, že není možné okamžitě sáhnout po druhém dílu.

Osobně bych knížku doporučila spíše čtenářkám starším patnácti let. Vzhledem k výše uvedenému je udivující, že nakladatelství ji žánrově řadí nejen mezi YA fantasy, ale také do kategorie „fantasy pro děti“. Jedná se nicméně o velmi osvěžující, příjemnou a rychle ubíhající četbu, která dokáže zaujmout bohatou zásobou atraktivních maličkostí a nevšedních nápadů, jako je např. způsob, jímž Lou dovede praktikovat magii. Nechci však prozrazovat více. Dejte románu Holubice a had šanci, určitě nebudete litovat. Připoutá vás k sobě zlatými vlákny a nepustí!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (1)

Přidat komentář

MollyCornelia
08.03.2022

Takhle dobře napsanou recenzi už jsem pár týdnů nečetla. Krásný sloh. Hned se půjdu do knihy pustit!