Lovecká sezóna

recenze

Ve víru (2020) / Maru.Maruska
Ve víru

Konečně jsem se dočkala dalšího (již třetího) pokračování mé oblíbené série Na dně od Rachel Caine. Tentokrát nese název Ve víru. Pokud máte rádi thrillery, tak jsem si téměř jistá, že už jste o těchto knihách slyšeli. První díl, jenž nese podle celé série název Na dně, byl totiž naprosto dokonalý a autorka zvolila tak otevřený závěr, jenž vás rozhodně nenechá spát a nutně budete potřebovat pokračování. Druhý díl s názvem Proti proudu si udržoval úroveň prvního. Hlavní hrdinka byla opět na útěku před svým manželem a situace její rodiny se neustále komplikovala. Takový příběh je velmi těžké odložit. Nicméně v závěru tohoto příběhu jsme se dočkali rozuzlení, takže já jsem si říkala, jak se bude vše vyvíjet v dalším pokračování, když už by vlastně mohl zůstat příběh uzavřený?

Opět se setkáme s Gwen Proctorovou a jejími dětmi Lanny a Connorem. Jen připomenu, že celá tato rodinka si prožila noční můru, když se ukázalo, že Gwenin manžel a otec jejích dětí je odporným sériovým vrahem. Vše se navíc odehrávalo pod střechou společného domu, takže je jen těžko uvěřitelné, že Gwen o ničem nevěděla a není spolupachatelkou. Z předchozích dvou vyprávění víte, jak se musela Gwen vypořádat s odsouzením od lidí, kteří ji pronásledovali... Nejen oni, ale i její exmanžel, který byl zavřený ve vězení. A i když se může zdát, že tohle je vyřešeno, zášť některých nebere konce. Pověst manželky sériového vraha ji neustále provází na každém kroku. Hlavně trollové z internetu mají dnes obrovskou moc a spoustu prostředků, jak Gwen vyděsit, aniž by jim hrozilo potrestání, protože se pohybují pod neurčitou clonou webu. Většinou jde o lidi, kteří jsou bojovníky jen za klávesnicí. Ale co když je to tentokrát jinak? Gwen však chce jediné: ochránit své děti. V dobré víře souhlasí s účastí v jedné televizní show. Domnívá se, že bude moci ostatním vyprávět svůj příběh a očistit tak sebe i své děti. Jenže to netuší, že v tom samém studiu usedne i příbuzná jedné z obětí, která opět hodlá rozpoutat lov na Gweninu rodinu!

Jednoho dne dostaneš, co ti patří. Možná ne ode mě. Ale od jednoho z těch, kterým věříš... to bude úžasné.

To ale pořád není vše: autorka se totiž rozhodla, že do jednoho příběhu vloží další. A tak se Gwen ozve žena, která se bojí nejen o svůj život, ale i o život své dcery. Pochází z odlehlého městečka, ve kterém se děje něco hrozného. Neřekne však, o co jde... A nebyla by to Gwen, kdyby se nakonec nesebrala a nejela situaci prověřit sama. Žena, která ji oslovila, už ale nežije. Čemu bude Gwen čelit tentokrát?

Oceňuji to, jak nenásilně autorka připomíná, co se v předchozích dvou dílech stalo. Nejen z pozice Gwen, ale i z pozice dalších postav. Zároveň doporučuji číst jednotlivé díly postupně, protože jinak si zbytečně vyzradíte pointu těch předchozích. Autorka se dokáže pěkně vyřádit v manipulování s lidmi - hlavně prostřednictvím Melvina, který miluje hraní her. A to i tehdy, když už je vše vyřešeno a uzavřeno. Jediný způsob, jak nad ním vyhrát, je ignorace. Jenže to některé z postav prostě neumí... Díky tomu je příběh čtivý a okamžitě se do něho ponoříte.

Mám však ke knize i drobnou výtku. Název opravdu odpovídá tomu, co se hlavní hrdince děje: Ve víru. Gwen se neustále a pořád dokola nachází ve stejné situaci, ve víru stejných událostí. Je pronásledovaná a utíká - před Melvinem, před jeho komplici, před trolly z internetu a tak trochu i sama před sebou... A já mám pocit, že už je příběh jen uměle natahován, protože tohle všechno už tu bylo v předchozích dílech. Rachel Caine se snažila do vyprávění "přilepit" další příběh s novou zápletkou - ovšem s využitím oblíbených hrdinům, se kterými sklízí obrovský úspěch (nutno podotknout, že v případně knihy Na dně a Proti proudu zcela oprávněně, protože to jsou jedny z nejlepších thrillerů, které jsem četla). Nejsem si úplně jistá, zda byla dobrá volba tímto způsobem pokračovat v sérii. Já bych byla raději, kdyby autorka zůstala jen u duologie a pak se pustila do dalšího samostatného příběhu, protože umí psát a má v sobě obrovský potenciál. Jen už bych opustila Gwen a její děti. Těším se, až autorka sepíše další samostatný příběh, ten si určitě nenechám ujít!

Komentáře (0)

Přidat komentář