Ledový vrah

recenze

Vražda v ledu (2021) 5 z 5 / a.k
Vražda v ledu

Kolín nad Rýnem je v sevření chladu. Právě mráz je ideální podmínkou k řádění ledového vraha.

Na břehu zamrzlého jezera se objeví ledová socha ozářená reflektory. Dílo je stejně tak úchvatné svou ledovou krásou jako šokující tím, co v sobě ukrývá. Umělec do masivu zmrzlé vody umístil mladou půvabnou ženu v bílých šatech. Vyšetřování případu se ujímá kriminální komisař Florian Kessler. Nejdříve si ale bude muset počkat na závěry z pitvy, kterou žádný patolog není schopen udělat dřív, než led roztaje.

Julia Schwarzová je soudní patoložka a pracovala s Florianem i na předchozích případech. Je inteligentní, pragmatická a nejlepší ve svém oboru. Jen co to bude možné, vrhne se svou novou kolegyní na pitvu, aby pomohla policii se svými závěry. Ledový umělec zatím na nic nečeká. Dává o sobě znovu vědět. V ohrožení mohou být další a další krásky. Tady se hraje o čas.

Třetí případ série s Julií Schwarzovou a Florianem Kesslerem se moc dobře čte, nabízí krátké kapitoly, rychlý sled událostí a pohled na aktuální dění hned z několika perspektiv. Čtenář tak má možnost prožít děsivé okamžiky s obětí, která v sevření chladu jde vstříc svému konci, nebo třeba nahlédnout do těžko čitelného uvažování vraha. Jeho motiv nám stále uniká. Na scénu se dostává i talentovaná studentka baletní školy Annabell, která prožívá tvrdý konkurenční boj o titulní roli v školním baletním vystoupení.

Velký prostor dostává samozřejmě Julia a Florian, kteří mají k sobě blízko nejen v práci, ale i v soukromí, i když to stále žádný z nich nebere jako oficiální partnerský vztah. Julia teď neřeší jen aktuální policejní případ, svůj postoj k nové finské kolegyni Lenje, ale i personální zemětřesení na pracovišti.

Krimi zápletka není složitá, ale na první pohled ani zcela průhledná. Rozhodně nečekejte, že si budete schopni vybudovat nějakou logickou vlastní teorii. Ve hře přibývá celá řada podezřelých i obětí, motiv zůstává záhadou. K pachateli je třeba se pročíst, tak jak to ostatně bývá v této sérii již pravidlem.

Rozluštění celé zápletky je stejně tak překvapivé jako bizarní. Detektivka je psaná v přímé časové lince, nezadrhává na zbytečnostech a při pátrání dostává hodně prostoru Julia, která často rychleji jedná, než by čekala na svého policejního kolegu. Při čtení si asi nebudete napětím okusovat nehty, i tak vám ale pátrání nedá spát, dokud se nedoberete vyřešení celého případu.

Kniha je ideálních oddychovým čtením pro každého, kdo hledá jednoduchou detektivku s nekomplikovaným příběhem, jasným směrem pátrání a sympatickou vyšetřovací dvojicí.

Komentáře (0)

Přidat komentář