Láska s barvou vinylu

recenze

Obchodník s hudbou (2019) 4 z 5 / a.k
Obchodník s hudbou

Kouzelnou atmosféru starých časů nabízí Frankův malý krámek s vinylovými nosiči, kde lidé nachází řešení svých problémů. Frank ví, co lidé potřebují slyšet za hudbu, i když dokonce ani oni samotní o tom nevědí. Přitom je to právě hudba, která jim pomůže překonat jakékoliv nesnáze.

Čtyřicátník Frank provozuje malý obchůdek s gramodeskami na zapadlé ulici Unity Street. Má zvláštní dar. Stačí, aby se na zákazníka pozorně zadíval, a už slyší melodii, která z něho vychází. Díky tomuto daru Frank pomáhá lidem překlenout těžkou nemoc, zármutek, ztrátu sebedůvěry i zaměstnání.

Píše se rok 1988. Konkurence šlape Frankovi na paty. Dokonce i obchodní zástupci mu hází klacky pod nohy, pokud nebude prodávat jejich CD nosiče, může se rozloučit s budoucností. Jeho krámek půjde ke dnu. Frank zůstává věrný svým zásadám, pro něho je pouze přenos z gramofonu tím skutečným hudebním zážitkem a vinylové desky tím nejdůležitějším. Běžné starosti okolo skomírajícího obchodu naruší neznámá kráska, která se objeví znenadání před jeho výlohou a omdlí. Když Frank spatří po procitnutí její černé oči barvy vinylu a s údivem zjistí, že z dívky nevychází žádná melodie, jen ticho, je v ten moment ztracený. Dívka zmizí v ulicích města a Frank by moc rád přišel na tajemství této okouzlující cizinky.

Příběhem se line specifická atmosféra zapadlé a chátrající uličky Unity Street, kterou ale mají v hledáčku developeři. Ti hájí své zájmy a snaží se vystrnadit starousedlíky. Provozovatelé těch pár obchůdků, co tu ještě živoří, vytváří silnou a uzavřenou přátelskou komunitu. I Franka přijali před dvanácti lety bez výhrad mezi sebe, pomohli mu vybudovat krámek, který je teď středobodem Frankova života. Ani Frankovi není osud okolí lhostejný. Přijal jako pomocníka mladého Kita ze sousedství. Přestože mu obchod neprosperuje, nenechá přece Kita, aby skončil v místní továrně. Plachý Kit je neohrabaný, až příliš horlivý a tak trochu prostoduchý. Kam šlápne, sto let tráva neroste. Pro chod obchodu je pohromou.

V románu se kromě stěžejní dějové linky z roku 1988 podíváme i do Frankovy minulosti. Retrospektivní pohled do jeho dětství odhaluje vztah s „matkou“. Přál si, aby mu vyprávěla pohádky, aby ji mohl říkat maminko, aby mu uvařila a hrála si s ním. Musel jí však oslovovat Peg, podřídit se jejímu bohémskému způsobu života a starat se o ni. Odměnou mu poté byly okamžiky, kdy spolu poslouchali hudbu a povídala mu o ní.

Kniha je psaná přívětivým jazykem, dějově bohatá a čte se moc dobře. Bohužel mě ale zklamal závěr, který jako by napsal jiný autor. Autorka vsadila na pompézní vyvrcholení v hollywoodském stylu a to bylo v úplném rozporu s přívětivým tempem celého vyprávění a narušilo kouzlo celého příběhu. Škoda. Knihou ale vůbec nejsem zklamaná. Bavila mě postava Franka, jeho postoje při prosazování zásad, jeho zasvěcené vyprávění o hudbě i jeho tak trochu komplikovaně vystavěný vztah s neznámou ženou s vinylovýma očima.

Čtenářům, kteří hledají hezký příběh s milými postavami a romantickou zápletkou, mohu knihu doporučit. Příběh se vám určitě bude líbit, a aniž byste to zaznamenali, jako bonus se dozvíte i řadu perliček z hudebního světa.

Komentáře (0)

Přidat komentář