Láska není slabina, ale ta největší moc!

recenze

Ve stínu popela (2023) 5 z 5 / bookbug_cz
Ve stínu popela

Číst Armentroutovou je jako prolistovat časopis v čekárně u zubaře. Ani nemrknete a už jste u konce. Že má každá její kniha okolo 600 stran? Žádný problém. Jak s ní začnete, za dva až tři večery máte hotovo.

Její předchozí série, která u nás rovněž vychází, zaznamenala opravdu velký úspěch. A to především pro svou čtivost a emoce. Ve stínu popela se do světa série Z krve a popela sice vrací, ale ukazuje nám jeho úplný začátek. Smutný, vzrušující a elektrizující příběh první Panny, která je předurčena obětovat se prvotnímu bohu smrti. Serafena je nebojácná, sebevědomá a uvnitř duše zlomená mladá dívka, která byla od svého narození vychovávána k tomu, aby svým sňatkem s prvotním bohem smrti zemi osvobodila od hniloby, která sužuje půdu a hospodářství tisíců rolníků a farmářů. Když nadejde ten správný čas a Serafena je připravena svou úlohu přijmout, stane se něco, co nikdo z účastněných nečekal ani v těch nejděsivějších snech. Prvotní bůh smrti ji odmítne.

Serafenina důstojnost je pokopána, lidé se od ní odvrací a rodina prakticky zapomíná, že existuje. Začne tak žít nebezpečný, ale zároveň svobodný život vlčice samotářky a tu a tam někoho zlého propíchne svou dýkou ze stínového kamene. Uplynou dlouhé roky, než se dívka s prvotním opět setká, ale nevyřčené výčitky jsou znát při každém úsměvu či sarkastickém úšklebku. Nyktos je ale jiný, než čekala. Svému jménu je samozřejmě hoden, ale přesto se chová spravedlivě, čestně a prapodivně galantně.

Příběh ale není jen o těch dvou zamilovaných bláznech, ale autorka podrobně vykresluje tamní fantasy svět, jeho krutosti i vlídnosti, a to mě hodně bavilo. Vzbudila ve mně lítost nad místními obyvateli, ale i znechucení při určitých krutých scénách, kterými autorka rozhodně nešetří.

Je to kruté, vášnivé a naprosto úchvatné. Jsem asi jedna z mála těch, co miluje všechny autorčiny knihy, a to bez výjimky.
...
Knihu jsem četla v rámci spolupráce s Humbook.

Komentáře (0)

Přidat komentář