Odvaha může být někdy sobecká

recenze

Odvaha (2024) / bookbug_cz
Odvaha

Za knihu děkuji Albatros Media v rámci spolupráce.

Hrůzy války zanechaly šrámy na duši nejednoho člověka židovského původu. Pokud se z koncentračních táborů někdo vrátil živý, musel dlouho bojovat s následky mučení, hladovění a nelidského zacházení. Ada se s matkou z tábora vrátily, ale jejich životy si neoddechly. Život po válce, když se k moci dostali komunisté, byl stejně trpký a lepkavý jako život s nacisty. A možná trochu horší, tak nějak jinak..

Ada touží být lékařkou, ale školu musela opustit a teď pracuje v nemocnici a vynáší bažanty. Peněz moc nemají a nepomáhá ani fakt, že Adina matka je nemocná a v domácnosti finančně moc nepomůže. Jednoho dne jí nabídne tajemný Karel dohodu - ona si ho vezme a on ji na oplátku pomůže se vrátit na školu, zaopatří je a do smrti budou mít pokoj od odporných komunistů. Patří totiž k nim.

A tady to začíná být zajímavé, protože kniha vám nabídne obě možnosti - tu, kdy Adina svolí ke sňatku, a tu, kdy si zachová kousky morální důstojnosti a odmítne. Jenže jaká cesta je ta pravá...a existuje správná cesta? Karel je o dost starší, už má jedno manželství za sebou, a Adina k němu nic necítí. Dokonce ji odpuzuje a je k němu občas dost sprostá.

Život ve spárů komunismu nebyl vůbec jednoduchý. Adina matka mě dost často rozčilovala - narodila se do přepychu, pak sice zažila nacistická zvěrstva, ale stejně se pak zas jen utápěla ve své aroganci. K Adině jsme si cestu hledala celou knihu a uznávám, že jsem ji nakonec i lidsky pochopila. Nicméně nečekejte striktně kladnou hrdinku, která dělá vše správně. Pořád je to totiž lidská bytost, která zkrátka chybuje a tím si tvoří svůj vlastní životní příběh. Jak bych se zachovala já? Podle toho, co jsem zažila v kůži Adiny, pravděpodobně bych to byla já, kdo by řekl na nabídku sňatku od komunisty své ano. Morálně bych umřela? To jistě. Ale zajistila bych sobě a své rodině důstojnou budoucnost.

Smekám, protože mi autorka naservírovala něco, u čeho jsem si chvílemi rvala vlasy, kroutila hlavou, rozčilovala se a vnitřně rezignovala. U dobré knížky tohle totiž potřebuju.


Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář