Láska mezi stíny

recenze

Lov stínu (2018) / MilenneWaver
Lov stínu

Velký kolaps byla událost, která změnila mnoho světů a galaxií. Přesto, po mnoha letech poté, se nabízí možnost, kdy by důsledky kolapsu byly vymazány a vesmír by se vrátil do původní podoby. Otázkou je, co proto budou muset lidé obětovat.
Qole je nejmladší kapitánkou vesmírné lodi, která většinu svého života zasvětila právě lovu stínů – nebezpečným bytostem, které žijí ve vesmíru. Lidé je využívají téměř na vše od tepla až po světlo. Jenže lov stínů si vybírá daň.
Nev je nejnovějším přírůstkem posádky na lodi Qole, ale jeho úmysly rozhodně nejsou čisté, stejně jako jeho minulost. Na lodi je kvůli jedinému úkolu, který má v plánu splnit jakýmkoliv způsobem. Jenže netuší, že celá situace není zdaleka tak jednoduchá, jak se zdá.

Hlavními hrdiny, jak už snadno lze poznat z anotace, jsou Qole a Nev, jejichž pohledy si oba autoři rozdělili. A tahle volba je skvělá, protože pohledy obou postav jsou jedinečné a jejich charaktery skvěle propracované.
Qole si nejsnadněji vryjete do hlavy skrze její tvrdohlavost a vytrvalost. V jejím životě nikdy nebyl čas na vtípky a zábavu, což z ní vytváří neskutečně silnou hrdinku, která je ochotná jít i přes mrtvoly, jen aby ochránila ty, které miluje. Je velmi snadné si jí oblíbit, a ještě snazší se do jejího pohledu vžít.
Nev je doslova pravým opakem mladé kapitánky. Pochází z královské rodiny, jeho život byl možná tvrdý a plný obětavosti vůči národu, kterému přísahal svou věrnost, ale přesto si žil jednodušeji než většina lidí v galaxii. Na pohledech ze strany Neva si naopak můžete zamilovat jiné věci než u Qole. Jeho mírně zvrácený smysl pro humor, který okoření i tu sebenudnější scénu a roztomilá odhodlanost, když se snaží bojovat za to, co je správné.
Mimo hlavních postav se ale nabízí i škála dalších vedlejších postav, která je velmi rozmanitá a potěšila mě. Musím přiznat, že postavy jsou jedna z nejlepších částí knihy.

Kde naopak kniha upadá, je zápletka. Jakkoliv se kniha může ze začátku zdát slibná, postupem času zjistíte, že se zápletka neustále točí okolo jedné a té samé věci – boje proti nepřátelům. A je natolik předvídatelná, že knihu nemusíte ani dočítat, abyste se trefili, jak to dopadne. Což mi přijde jako velká škoda, protože kniha má skvělý námět, ale odfláknutý. Autoři se drží jasně určené cesty a nesejde jim na jakémkoliv ozvláštnění děje. To z Lovu stínu bohužel vytvořilo naprosto tuctové sci-fi.

Dalším mínusem jsou klišé, které se zde objevují především jako součást romantické zápletky. Ta je nereálná a stereotypní, stejně jako v hromadě jiných romantických knih, které si můžete půjčit. Jediný rozdíl mezi knihami bude v tom, že se Lov stínu odehrává ve vesmíru.

Ale vraťme se zpátky k tomu pozitivnímu! Sem pro mě mimo postav patří i styl, jakým je kniha napsaná. Nachází se zde hodně vtipných scén, dokonce i dobře popsané bojové scény, při jejichž čtení vám v hlavě skutečně hraje film toho, jak to vypadá. Takže i když vás neohromí děj, můžete si být jistí, že se u čtení nezaseknete a bez problémů budete číst dál.

Pro mě byl Lov stínu zklamáním. Čekala jsem od něj mnohem více, obzvlášť po přečtení pár pozitivních recenzí jiných blogerů, ale u téhle knihy jsem se toho nedočkala. Možná je to jenom můj názor, ale myslím si, že je více lepších sci-fi knih, než je Lov stínu, který řadím mezi průměrné. Ale těžko říct, třeba nás autoři druhým dílem překvapí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a Albatros media

Komentáře (0)

Přidat komentář