Láska, které nebylo souzeno

recenze

Hvězdy nad Berlínem (2018) / MilenneWaver
Hvězdy nad Berlínem

Život je náhoda, to platí i o setkání Lili a Maxe, kdy je k sobě doslova svedl osud. Ale stejně rychle je od sebe také oddělil. Znovu se setkají až v průběhu druhé světové války, kdy by jejich životy nemohli být rozdílnější. Zatímco Max je členem Hitlerjugend, Lili je cikánkou, což v té době bylo samo o sobě dost na to, aby se musela bát o vlastní život. Podaří se oběma přežít kruté časy a zůstat spolu?

Odlišnější charaktery asi autorka vybrat nemohla, což byla první věc, která mě na knize zaujala. Max je neobyčejně chytrý a vytrvalý hrdina s velkým srdcem, který se nebojí bojovat pro ty, které miluje. A to i před všechno, co by mu za to hrozilo.
Lili je na druhou stranu tvrdohlavá a do všeho se řítí přímo po hlavě. Obě postavy jsou skutečně do detailu promyšlené a zle na tom nejsou ani vedlejší postavy, kterých se v knize vystřídá pěkná řada.

Po přečtení anotace by jeden čekal, že na něj čeká skutečně hodně romantický, smutný a napínavý příběh. Se smutným a napínavým mohu jen souhlasit, nicméně, co se týče romantiky, autorka přestřelila o velký kus vedle. Max a Lili jsou do sebe pobláznění už při prvním setkání a i když se poté vidí až za několik let, okamžitě se do sebe zamilují. Což není ideální, v ději to působí poněkud urychleně, takže by vůbec neuškodilo, kdyby jim autorka přidala ještě několik scén navíc.

Na zápletku jako takovou si stěžovat zkrátka nemohu. Druhá světová válka je silné téma samo o sobě, takže není divu, že když mu autorka přidá nádech "zakázané lásky", brzy budete plní všemožných emocí. Moc se mi líbí také to, že se kniha neodehrává jen v minulosti, ale zasahuje částmi i do roku 2013, kde se dozvíte mnoho drobností o Maxovi i Lile.

Autorčin styl mi opravdu vyhovoval, vypráví svěže a plynule, v knize nejsou žádné zbytečně rozepsané scénky, spíš je to naopak. Knize by jenom prospělo, kdyby určité části byly rozepsané trochu víc a ne tak zbytečně uříznuté.

Hvězdy nad Berlínem bych ráda doporučila těm čtenářům, kteří hledají trochu smutnější četbu o lásce, boji a naději. Pokud budete romantickou zápletku brát trochu s nadhledem, myslím, že vás kniha nezklame.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář