Láska jako z filmu

recenze

Když voláš moje jméno (2023) 4 z 5 / Kikina182
Když voláš moje jméno

Adam je velkým fanouškem filmů a přesně jako ve filmu se zamiluje do Calluma na první pohled. Callum však z ničeho nic zmizí, což Adamovi zlomí srdce. Když ho konečně najde, zjišťuje, že je nevyléčitelně nemocný. Navíc se Adamova cesta zkříží s Benem, bláznem do módy. Jejich osudy tak zůstanou nenávratně propleteny.

Autorův styl psaní je hodně popisný, ale z hlediska čtivosti to nemá žádný negativní vliv. Kniha mě do příběhu sice nevtáhla tak jako jiné, ale nenudila jsem se.

LGBTQ+ literatura je už docela rozšířená, ale většinou se soustředí na současnost. Právě to, že se Když voláš moje jméno odehrává v 90. letech je jedna z věcí, která mě na knize zaujala a autor ji zpracoval skvěle. Bylo zajímavé sledovat, jak byli v tehdejší době vnímáni gayové a to jak obecně, tak u konkrétních lidí.

Stejně tak se mi moc líbilo, že se kniha věnovala AIDS. Za mě je to hodně důležité téma, o kterém by se mělo mluvit, ale kromě této knihy jsem na něj narazila v literatuře jen jednou. To je další věc, která činí knihu jedinečnou. Téma bylo krásně zapracované do příběhové linky, ale na můj vkus bylo probíráno mnohem povrchněji, než jsem předpokládala. Vzhledem k celému příběhu bych čekala o dost hlubší sondu do této problematiky.

Romantická linka nebyla vůbec špatná, objevilo se v ní i pár zajímavých a nečekaných zvratů, ale nějak mi mezi hrdiny chyběla chemie. Když jsem o nich četla, nevnímala jsem mezi nimi žádné silné emoce, které by se přenesly na mě a já jim tak celou dobu fandila, což se mi, když chemie funguje, stává.

Možná to je částečně způsobeno i tím, že byl příběh zastíněn popisy toho, co bylo pro danou dobu typické, především módy a popkulturních narážek. A musím uznat, že to byly zajímavé informace, ale v téhle knize bych si je představovala trochu omezenější, jen pro dokreslení atmosféry a příběhu, nikoli jako markantní část knihy.

Autor postavy výrazně odlišil z hlediska jejich zájmů a minulosti. Ale přestože byli všichni na první pohled tak rozdílní, tak co se týká vnitřní charakteristiky, moc velký rozdíl tam nebyl. Vlastně mi všichni přišli po psychické stránce dost podobní, což je škoda. Trochu hlubší popis postav a hned by kniha byla trochu jiná, možná by pak byla hmatatelná i emocionalita a chemie mezi hlavními hrdiny.

Kniha Když voláš moje jméno je skvělá, ale k dokonalosti jí chybí trochu hlubší náhled do problematiky AIDS a vetší emocionalita u milostné linky. Ale celkově je to zajímavý titul, který stojí za přečtení.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.


Když voláš moje jméno Když voláš moje jméno Tucker Shaw

Adamovi je sedmnáct, když ho vysoký pihovatý kluk jménem Callum pozve na první rande. Adam se do něj zamiluje téměř na první pohled, přesně jak to zná ze svých oblíbených filmů. Ale když se mu Callum svěří se svým tajemstvím, čelí... více


Komentáře (0)

Přidat komentář