Krevní msta

recenze

Pomsta synů (2018) 5 z 5 / a.k
Pomsta synů

Po nájezdu Seveřanů zůstává vesnice Teurintone vydrancovaná a zmasakrovaná. Proslulý Šedivous jarl Železný Bjørn odváží s sebou pouze kovářovu dceru Bellu a patnáctiletého Wulfa, kterého útok zastihl s oprátkou na krku. Sasíci ho chtěli pověsit. On ale umí řeč Šedovouse, mohl by se hodit. Vypálení vesnice nařídil Ivar Beznohý, bratr Bjørna a syn slavného Ragnara. Ivar rozhodne o dalším osudu chlapce. Mladíkova kuráž Ivara přesvědčí, že by mohl být pro Seveřany užitečný, dává chlapci nové jméno Rolf Troufalec a nechá ho sloužit u Bjørna.

Píše se rok 866. Nejslavnější Dán Ragnar Lodbrok opustil tento svět. Stalo se to v zajetí těsně před jeho vydáním. Synové si ho měli vyzvednout u krále Ælly. Pomstít smrt Ragnara je otázkou cti a možností, jak se stát legendou. Ragnarův syn Ivar pověří Rolfa, aby svou výřečností přesvědčil bojovníky o Ragnarově vraždě. Pokud se mu to podaří, přestane být otrokem a stane se svobodným. Nemusí sloužit jako překladatel, může se stát součástí jejich vojska, stát se jedním z nich.

Okolo osoby Wulfa/Rolfa je od začátku příběhu mnoho tajemství. K rozpletení záhady, proč měl být pověšený, je třeba vrátit se do minulosti. Vyprávění proto prolíná ještě jedna dějová linka, ve které se posouváme o pět let nazpět. Wulf je synem vědmy, se kterou žije v lesní chatrči. Své dětství prožil ve vlčí smečce a to až do okamžiku, kdy musel les opustit. Přestože s matkou uctívají dávné Bohy, své vědomosti získává v klášteře, kde se musí podřídit praktikám Bílého Krista.

Román zachycuje období let 866 až 867. Se Seveřany tak prožijeme bitvu o Eoforwic i povstání Gaelů v Dyflinu. Smrt Ragnara poznamenává i chování jeho mnoha synů. Rolf bystře naslouchá a snaží se získat informace o celém propletenci rodinné historie synů i samotného Ragnara. Nechybí zde ani vyprávění mistrů vypravěčů-skaldů o mytologii Seveřanů a dávných skutcích předků. Rolfův důvtip a bystrý úsudek dopomůže k odhalení nejedné lsti.

V románu vystupuje velké množství postav. Figury jsou výborně vykreslené a nestalo se mi, že bych se v nich ztratila (a to i přesto, že například u Ragnarových manželek/milenek dochází ke změnám původního jména nebo statusů). Pro lepší orientaci je v knize k dispozici jmenný seznam hrdinů, na předsádce potom mapy míst a měst.

Kniha „Vikingové - pomsta synů“ není jen zdařilým plnohodnotným historickým románem, ale i promyšlenou detektivkou, kde do poslední chvíle netušíte, kdo je za smrt slavného Vikinga zodpovědný. Autor pro svůj fiktivní román využil reálné historické události i osobnosti.

Kniha je neskutečně čtivá a od začátku jsem jí zcela podlehla. Barvité popisy drancujících divokých Seveřanů, lstivé praktiky a pletichy při vyjednávání a bojích. Záhada okolo Rolfa, který je vypravěčem celé knihy a chvíli trvá, než si dokážete jeho chování někam zařadit a zaujmout k němu osobní vztah. Propadla jsem kouzlu tohoto vyprávění a budu s nedočkavostí vyhlížet, jak se bude osud mladého Rolfa dále vyvíjet v knihách, které budou následovat.





Děkuji nakladatelství Fobos za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář