Kreativita nezná mezí

recenze

Psí atlas (2019) 5 z 5 / MilenneWaver
Psí atlas

Psí atlas je jedna z novinek nakladatelství Pointa, které pomáhá začínajícím autorům v tom, aby se jim splnili jejich sny s vydáním knihy. V tomto nakladatelství se již pár podařených knih vydalo, nicméně, u žádné se dozajista nezasmějete tak moc, jako právě u Psího atlasu.

Tahle malá a útlá knížečka v sobě obsahuje několik desítek ilustrací různých psích plemen. Teoreticky bychom to mohli označit jako "před" a "potom". Před jsou ilustrace toho, jak psi skutečně vypadají. Jsou povedené, jednoduché, snadno z nich poznáte, o jakého psa ve skutečnosti jde. Potom jsou však ilustrace, které vás budou zajímat mnohem více.

Autorka propustila svou kreativitu z uzdy a ke každému plemenu vytvořila jakýsi jeho odraz, nové plemeno, které vzniklo na základě úpravy jeho starého jména. Že je to příliš složité? Ani náhodou. Z jezevčíka se stal nenízevčík, z chodského psa - záchodský a celkově by se celá tahle práce dala spíše shrnout jako geniální a jedinečná.

Samozřejmě, i jako ve všem, některé ilustrace jsou více povedené, některé méně. Liší se například i ve své propracovanosti. Zatímco některé jsou skutečně spíše jen chytře vymyšlené díky názvu, u jiných jde vidět, jak dobře si autorka jednotlivé obrázky promyslela. Třeba takový grifonek, u kterého by vás určitě nenapadlo, co z něj nakonec vzniklo.

Určitě jsem si jistá i tím, že najdete svého favorita. U mně to je například Trabantík, jehož ilustrace je skutečně naprosto úžasná a stojí za to si ji prohlédnout.

Psí atlas je knížečka pro všechny generace, ať pro mladé nebo ty staré. A určitě stojí za těch pár minut vašeho času k jejímu prohlédnutí, protože u ní si skutečně moc nepočtete. Takže je zároveň i ideálním parťákem do úmorného letního vedra. Když nic jiného, alespoň ho přetrpíte s úsměvem na tváři.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář