Kořeny konfliktu mezi bratrstvy, skryté pod nánosy písku

recenze

Pouštní přísaha (2018) 3 z 5 / nikolthestrange
Pouštní přísaha

Anton Gill pod pseudonymem Oliver Bowden publikoval na motivy slavné herní série Assassin's Creed již devět románů, přičemž v nejnovějším počinu uplatňuje svou fascinaci Egyptem. Pouštní přísahu napsal coby oficiální prequel ke hře Assassin's Creed: Origins, tzn. titul neslouží jako knižní adaptace hry, nýbrž popisuje události odehrávající se před jejím začátkem. Obě díla nicméně sdílí velice specifický quest: přenést fanoušky na počátek toho všeho - do doby, kdy neexistovaly pojmy jako asasíni nebo templáři. Pouze lidé, kteří ve svých srdcích nosili zárodky těchto ideálů…

Prostřednictvím příběhu zavítáme do Ptolemaiovského Egypta v roce sedmdesát před naším letopočtem. Nájemný vrah Bion křižuje krajem a na příkaz vysoce postaveného muže Řádu systematicky likviduje všechny příslušníky Medžajské rodové linie. Mezitím si Bayek užívá bezstarostného mládí v oáze Síwě jakožto syn tamního ochránce. Jenže jeho otec najednou mizí a Bayek se ho ve své chlapecké zbrklosti vydává hledat. Než ho však nalezne, objeví i tajemství o svém původu a dozví se více o přísaze, k níž se jeho předkové zavázali. Cesty zabijáka a strážce se nevyhnutelně blíží kolizi!


Kniha čítá na tři části o několika svižných, kratších kapitolách. Nejprve se seznamujeme s důležitými postavami a chodem světa, poté se vracíme o pár měsíců nazpět a rozkrýváme motivaci či plány nepřítele. Poslední dva úseky dělí časový skok několik let - z chlapce vyrůstá muž a osudy všech zúčastněných se před finálním rozuzlením ještě pěkně zamotají. Jako zvláštní vnímám aspekt, že je Bayekova linka vyprávěna v ich-formě, zatímco ostatní kapitoly zaměřující se na Biona, Ayu atd. jsou v er-formě (přičemž se nejedná o náhodná intermezza, prostor se mezi obě formy dělí celkem rovnoměrně).

Autor navzdory pomalejšímu rozjezdu píše poutavě, umí si hrát s detaily a perfektně popisovat prostředí, takže děj působí uvěřitelně a má skvělou atmosféru. Maximálně mi občas nějaký dialog připadal krapet strojený, jako by se Bayek postavy ptal na různé věci z nabídky herní tabulky bez výraznější návaznosti a tázaný ihned vychrlil svůj předpřipravený monolog. Nechybí akční pasáže – tréninky, souboje, pátrací a záchranné mise, mučení, intriky, pasti, zrady a zvraty (jak moc jsou předvídatelné záleží na sečtělosti a pozornosti čtenáře).

Hlavní charaktery hodnotím jako zajímavé, s Bayekem se zajisté dovede ztozožnit nejeden dospívající, neboť řeší vztahy v rodině, hledá vlastní identitu a rozvíjí své schopnosti. Bion zase bojuje se zraněnou pýchou, poprvé zakusí neúspěšný lov, avšak z chyb se dovede poučit a přetvořit je ve svou zbraň. Aya je sympatická a statečná dívka, tak trochu rebelka, která má svůj sen a nepodřídí se ani muži, kterého miluje. Pár povedených vedlejších postav také stojí za zmínku, třebas drobný zlodějíček Tuta, jenž se uvolí dělat naší družince průvodce; nebo Bayekův otec Sabu, který svádí vnitřní boj ve snaze syna uchránit nebezpečí, ačkoliv by ho na něj měl spíše připravovat.

Osobně jsem doposud žádnou AC hru nevyzkoušela, ale o univerzu mám alespoň základní povědomí z komixů /zde nemohu neodkázat na komixovou adaptaci Anthony Del Cola s "nečekaným" názvem Assassin's Creed: Origins z dílny nakladatelství Crew, jež je naopak sequelem ke hře a hrdinkou se stává pro změnu Aya/. Mým úmyslem, proč jsem po knize sáhla, byla především zvědavost, zdali příběh obstojí i samostatně. A opravdu - jestli máte chuť na pořádné pouštní dobrodružství, nemusíte se bát, že byste čemukoliv neporozuměli. Ideální oddychové letní čtení!

3,5/5*
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství FANTOM Print!

Komentáře (0)

Přidat komentář