Poctivý vikinský příběh (dějově paralelní se hrou)

recenze

Geirmundova sága (2021) 4 z 5 / nikolthestrange
Geirmundova sága

Geirmund má coby druhorozený syn severského krále Hjörra jen omezené možnosti… A pokud nehodlá strávit celý život ve stínu staršího bratra Hamunda či si neplánuje získat trůn násilím, zbývá mu jediné – vyrazit do světa, najít svůj osud jinde. Příležitost spatřuje v příchodu dánského jarla Guthruma lákajícího na invazi do Anglie, otci se však Geirmundovo rozhodnutí nelíbí a nesvěří mu ani vlastní loď ani družinu. Přesto se mladý princ nevzdává… S hořkostí v srdci opouští chladné rodné síně a za doprovodu pár věrných přátel nabízí Guthrumovi alespoň hrstku mečů. Má to ovšem háček: Geirmund ještě nikdy nikoho nezabil. Dokáže to, až přijde TA chvíle?

Připravte se na strhující dobrodružství, epické bitvy, souboj loajality a morálky, střety víry i mocenské intriky.



Kniha spadá pod frančízu Assassin's Creed, jež se zaměřuje primárně na historicko-akční hry (vyvíjené studiem Ubisoft) a jejich příběhy jsou natolik silné, že se jim dostalo i románové podoby. U nás se překladu chopilo nakladatelství FANTOM Print! – a čtenář, který se v tomto směru tolik neorientuje, může být z přehršle AC titulů „vedle jak ta jedle“. Pokud vás Geirmundova sága zaujala, ale bojíte se, že jí nepochopíte bez předchozího hraní nebo znalosti ostatních děl: není důvod. Ve skutečnosti je v tomto případě značka pouhou nálepkou…

Děj neobsahuje přítomnou linku (žádný Animus), vypráví čistě o Gerimundovi. Události se odvíjí paralelně s Valhallou (tzn. ve stejné době) a zatímco Gerimund se ve hře nevyskytuje, její ústřední postava Eivor si v knize střihne nějaké to cameo. K tomu přidejte narážku na tajemný řád – a to je asi tak všechno, co knihu se hrou pojí.

Rovněž musím upozornit, že označení „sága“ je zde užito v pravém slova smyslu (příběh s tematikou dávné skandinávské historie) a nikoliv v moderním pojetí à la knižní série. Geirmundova sága je samostatný román!

Knihu napsal Matthew J. Kirby, který je také autorem Young Adult trilogie Poslední potomci pojednávající o nové generaci asasínů. Upřímně, četla jsem první díl a strašně mi to nesedlo, dost z toho čpěla social-justice politika Ubisoftu (stejně jako z komixů od Anthonyho Del Cola a posléze Alexe Paknadela).

Ani Geirmundova sága nebyla ušetřena, kupříkladu aplikací etnické rozmanitosti… Viking s tmavou kůží přesto do příběhu zapadá, snad promyšleným původem (jeho otec si při nájezdech našel exotickou partnerku), nebo faktem, že v onom období rasismus vznikal, i když se sešli příslušníci dvou sousedících klanů. Geirmund čelí častým urážkám a své přízvisko Hel-hide (pekelná kůže) nenávidí, nakonec se ho však naučí přijmout a u ostatních jím namísto posměchu vzbuzuje respekt. Dokonce má prý být opravdovou historickou postavou (to se mi však nepodařilo dohledat).

Za největší klady považuji poutavý sloh (er-forma minulého času z Geirmundovy perspektivy), popisy navozující atmosféru i vystihující surovost války a v neposlední řadě dynamický, uvěřitelný děj. Ze čtení může bohužel vytrhávat velký počet poznámek pod čarou kvůli cizím pojmům (některé přišly vhod, spousta jich ale jen odkryla jiný název pro město/zemi), také se pravděpodobně dostaví orientační chaos (chybí mapa) a zmatek ve vedlejších postavách (ještě když mají podobná jména, u kterých navíc pořádně nevíte, jak je vyslovit).

Vyloženě originální příběh není: něco předvídáte, ale i tak dovede překvapit a celkově si ho nepochybně užijete. Některé charaktery včetně protagonisty projdou zajímavým psychologickým vývojem a v díle se též řeší společenská témata (kromě zmiňovaného rasismu i třebas konflikt pohanství a křesťanství, otázky vlastenectví či morální dilemata). Romantiku s erotikou tu nehledejte, zato se vám dostane napjatých vztahových dramat v rámci rodiny nebo armádního oddílu. Milovníci severské mytologie se mohou těšit na využití mnoha jejích aspektů (viz reference na norny, valkýry, ostatní říše jako Helheim, Niflheim, Múspellheim a spol.) a fanoušci seriálu Vikingové se setkají s potomky Ragnara Lothbroka.

Asasíni sice tentokrát zůstali u ledu, ale vzato kolem a kolem, Geirmundova sága je solidní historickou fantasy, která se skvěle hodí (nejen) na ukrácení dlouhých zimních večerů – ať už jste hru hráli, máte teprve v plánu si ji zahrát anebo jste prostě dostali chuť na kousek se severskými motivy.

(pozn. recenzentky: ano, opravdu se správně píše vikinský, nikoliv vikingský)


4,5/5*
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství FANTOM Print!

Komentáře (0)

Přidat komentář