Lze spasit svět za pomoci démonů?

recenze

Půlnoční fronta (2020) 4 z 5 / nikolthestrange
Půlnoční fronta

Hitlerova fascinace okultismem je známá věc. Jak by to ale vypadalo, kdyby byl vůdce schopen magii skutečně uplatnit na poli války?

V roce 1939 započalo nejtemnější období naší historie… Cade Martin se spolu s rodinou pokouší před nacistickou hrozbou uprchnout, leč jejich loď potkává osud horší než Titanic. Po útoku Leviatana se jako jediný přeživší probouzí kdesi v honosném sídle obklopen neznámými lidmi, kteří se mu posléze představují coby členové tajné organizace čarodějů povolaných pro boj proti zlu. Mladík zjišťuje, že na pozadí vojenských střetů Osy a Spojenců probíhá i jiný konflikt, skrytý očím civilistů! Hlavním nepřítelem vůbec není Třetí říše, nýbrž spolek karcistů v čele s Keinem, Führerovým váženým rádcem – a tím, kdo tahá za nitky, zatímco sleduje své vlastní zvrácené cíle. Oproti tomu Adair, odpůrce režimu a hlava Půlnoční fronty, nabízí Cadeovi vstup do jejich řad, plus (kromě zapovězených znalostí, tréninku či bezpečného útočiště) neodolatelnou možnost pomsty. A zlomený hoch pro odplatu udělá cokoliv… Třeba i upíše duši ďáblu.



Americkému spisovateli Davidu Alanu Mackovi vyšlo v ČR již několik knih z univerza Star Treku, nyní však smí pod praporem nakladatelství FANTOM Print dobývat srdce čtenářů i úvodním dílem připravované trilogie Temná umění s názvem Půlnoční fronta (2020), jež se nese na vlně alternativní historie s prvky fantasy.

Vyprávění se odehrává v er-formě minulého času, přičemž se střídají perspektivy hrstky významných postav – pokud se jich ovšem sejde v rámci jedné kapitoly více, nejsou tyto pasáže nijak odlišeny (v ideálním případě by byl text proložen nějakým oddělovačem nebo alespoň odenterován), což má za následek časté zmatení a vytržení z děje. Nicméně jde o zajímavý koncept díky zahrnutí úhlů pohledu jak protagonistů, tak antagonistů. Čísla kapitol jsou velmi pěkně graficky vyvedena a pro snazší orientaci se úseky knihy člení dle „aktuálního“ roku.

Autor se opírá o dobové reálie, a ač si je přetváří k obrazu svému, události líčí natolik autenticky, že by mu záviděl lecjaký konspirační teoretik. Zprvu se příběh tváří jako svižné urban-fantasy čerpající pouze z kulis Druhé světové, později však nahlíží i za oponu. Do ulic napadeného Sovětského svazu, kde záleží na každém obsazeném domě; do vyčerpávajícího výcviku vojína, kde by byl byť sebemenší náznak nadpřirozených sil nebezpečnou kompromitací. Nechybí naturalistické popisy a situace plné emocí, akce proložená intrikami a filozofickým hloubáním.

Magie, rovněž přezdívaná Umění, využívá jakési faustovské principy – aby člověk získal zvláštní dovednosti, potřebuje si porobit démona. Učiní tak pomocí smlouvy, jakmile během experimentu v kruhu naváže komunikaci s Peklem a zvolí si svého patrona. Jenže kouzla mají svoji cenu, takže se operátor za dočasnou moc uvazuje k věčnému posmrtnému zatracení. A ani zaživa není úplně v bezpečí… Stačí chvilka nepozornosti a zotročení sluhové se mohou proti svému pánu vzbouřit, navíc kontrola většího počtu démonů nositele fyzicky i psychicky oslabuje.

Bohužel navzdory skvělému world-buildingu a neotřelému magickému systému se titul pyšní i pár klišé. Hlavní hrdina je totiž vyvolený! Vše se naučí rychleji než ostatní a je z nich samozřejmě nejlepší. Neustále trousí rádoby vtipné hlášky a součást jeho výbavy tvoří plot armor obrněného tanku. Ostatní postavy naštěstí působí propracovaněji a fanoušky sociálního inženýrství jistě potěší i elementy homosexuality, etnických menšin a odvážných ženských hrdinek.

I přes mé výhrady vůči ústřednímu klaďasovi a delší rozsah, než na jaký jsem zvyklá, knihu hodnotím jako čtivou a zábavnou. Nejvíce se mi líbilo pojetí čarodějnictví, že nestačí jenom mávat hůlkou.

Titul bych vzhledem k hojnému výskytu násilí, užívání návykových látek a vulgarismů doporučila až od patnácti let, především drsnějším povahám – ale určitě nezáleží na tom, zda jste chlapec nebo dívka, či kolik si toho (ne)pamatujete z hodin dějepisu.

3,5/5*
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství FANTOM Print!

Komentáře (0)

Přidat komentář