Lze spasit svět za pomoci démonů?
recenze
Půlnoční fronta (2020)

Hitlerova fascinace okultismem je známá věc. Jak by to ale vypadalo, kdyby byl vůdce schopen magii skutečně uplatnit na poli války?
V roce 1939 započalo nejtemnější období naší historie… Cade Martin se spolu s rodinou pokouší před nacistickou hrozbou uprchnout, leč jejich loď potkává osud horší než Titanic. Po útoku Leviatana se jako jediný přeživší probouzí kdesi v honosném sídle obklopen neznámými lidmi, kteří se mu posléze představují coby členové tajné organizace čarodějů povolaných pro boj proti zlu. Mladík zjišťuje, že na pozadí vojenských střetů Osy a Spojenců probíhá i jiný konflikt, skrytý očím civilistů! Hlavním nepřítelem vůbec není Třetí říše, nýbrž spolek karcistů v čele s Keinem, Führerovým váženým rádcem – a tím, kdo tahá za nitky, zatímco sleduje své vlastní zvrácené cíle. Oproti tomu Adair, odpůrce režimu a hlava Půlnoční fronty, nabízí Cadeovi vstup do jejich řad, plus (kromě zapovězených znalostí, tréninku či bezpečného útočiště) neodolatelnou možnost pomsty. A zlomený hoch pro odplatu udělá cokoliv… Třeba i upíše duši ďáblu.
Americkému spisovateli Davidu Alanu Mackovi vyšlo v ČR již několik knih z univerza Star Treku, nyní však smí pod praporem nakladatelství FANTOM Print dobývat srdce čtenářů i úvodním dílem připravované trilogie Temná umění s názvem Půlnoční fronta (2020), jež se nese na vlně alternativní historie s prvky fantasy.
Vyprávění se odehrává v er-formě minulého času, přičemž se střídají perspektivy hrstky významných postav – pokud se jich ovšem sejde v rámci jedné kapitoly více, nejsou tyto pasáže nijak odlišeny (v ideálním případě by byl text proložen nějakým oddělovačem nebo alespoň odenterován), což má za následek časté zmatení a vytržení z děje. Nicméně jde o zajímavý koncept díky zahrnutí úhlů pohledu jak protagonistů, tak antagonistů. Čísla kapitol jsou velmi pěkně graficky vyvedena a pro snazší orientaci se úseky knihy člení dle „aktuálního“ roku.
Autor se opírá o dobové reálie, a ač si je přetváří k obrazu svému, události líčí natolik autenticky, že by mu záviděl lecjaký konspirační teoretik. Zprvu se příběh tváří jako svižné urban-fantasy čerpající pouze z kulis Druhé světové, později však nahlíží i za oponu. Do ulic napadeného Sovětského svazu, kde záleží na každém obsazeném domě; do vyčerpávajícího výcviku vojína, kde by byl byť sebemenší náznak nadpřirozených sil nebezpečnou kompromitací. Nechybí naturalistické popisy a situace plné emocí, akce proložená intrikami a filozofickým hloubáním.
Magie, rovněž přezdívaná Umění, využívá jakési faustovské principy – aby člověk získal zvláštní dovednosti, potřebuje si porobit démona. Učiní tak pomocí smlouvy, jakmile během experimentu v kruhu naváže komunikaci s Peklem a zvolí si svého patrona. Jenže kouzla mají svoji cenu, takže se operátor za dočasnou moc uvazuje k věčnému posmrtnému zatracení. A ani zaživa není úplně v bezpečí… Stačí chvilka nepozornosti a zotročení sluhové se mohou proti svému pánu vzbouřit, navíc kontrola většího počtu démonů nositele fyzicky i psychicky oslabuje.
Bohužel navzdory skvělému world-buildingu a neotřelému magickému systému se titul pyšní i pár klišé. Hlavní hrdina je totiž vyvolený! Vše se naučí rychleji než ostatní a je z nich samozřejmě nejlepší. Neustále trousí rádoby vtipné hlášky a součást jeho výbavy tvoří plot armor obrněného tanku. Ostatní postavy naštěstí působí propracovaněji a fanoušky sociálního inženýrství jistě potěší i elementy homosexuality, etnických menšin a odvážných ženských hrdinek.
I přes mé výhrady vůči ústřednímu klaďasovi a delší rozsah, než na jaký jsem zvyklá, knihu hodnotím jako čtivou a zábavnou. Nejvíce se mi líbilo pojetí čarodějnictví, že nestačí jenom mávat hůlkou.
Titul bych vzhledem k hojnému výskytu násilí, užívání návykových látek a vulgarismů doporučila až od patnácti let, především drsnějším povahám – ale určitě nezáleží na tom, zda jste chlapec nebo dívka, či kolik si toho (ne)pamatujete z hodin dějepisu.
3,5/5*
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství FANTOM Print!
Komentáře (0)

nikol0783 také napsala