Kód růže

recenze

Kód růže (2022) 5 z 5 / lada.ladislav
Kód růže

Americká autorka Kate Quinn se zapsala do srdcí mnoha čtenářů svými příběhy Alicina síť či Lovkyně. I já jsem si zmíněná vyprávění užil. A tak vás jistě nepřekvapí, že jsem se s chutí pustil i do autorčina nového historického románu Kód růže.

Hned na úvod prozradím, že kniha má šest set padesát stran. Mé srdce nad počtem stran zaplesalo nadšením, protože zastávám názor, že čím více, tím lépe. Mám rád rozsáhlé příběhy, které jsou tvořeny mnoha zápletkami. A i když si vždy říkám, že si je budu šetřit, abych neměl za tři dny celou knihu přečtenou, obvykle se mi to nepodaří a já šest set stran zhltnu jako malinu. Ano, i nyní jde o tento případ! Co tím chci říct? Nenechte se případně odradit vyšším počtem stran, protože román je čtivý a budete mít problém se od něj odtrhnout!

Autorka ve svém nejnovějším příběhu vychází ze skutečných událostí. Přesně takové knihy preferuji, takže bylo jasné, že mě kniha pohltí. Možná by se mohlo zdát, že jde o čtení určené jen pro ženy. Můžete se těšit na silné ženské hrdinky. Kate Quinn totiž vypráví příběh o dívkách (potažmo ženách), které před sebou měly hned několik důležitých úkolů. Některé z žen jsou odlišné jako den a noc, přesto se jejich cesty střídavě propojují a rozcházejí. Můžete také sledovat postavení žen v tehdejší společnosti – všichni jistě tušíte, že to tehdy skutečně neměly jednoduché. Mě však čtení bavilo, takže si troufnu tvrdit, že i muži, kteří mají rádi válečné romány, si přijdou na své. Zejména v závěru však budou muset zkousnout i nějakou tu romantiku. Mě lákalo především prostředí kryptografického pracoviště v zámečku Bletchley Park. Ano, šifry – to je moje. V tomto směru jde o velice zajímavé čtení. Jinak je děj zasazen do období druhé světové války, kdy se Británie připravovala k boji s nacistickým Německem.

S čistým svědomím mohu doporučit jakoukoli z výše zmíněných knih. Pokud máte rádi válečné romány, určitě vás autorčiny příběhy osloví a vy si je užijete stejně jako já. A navíc se dozvíte i pár nových informací z historie.

Komentáře (0)

Přidat komentář