Kočíčí pohroma

recenze

Catwoman: Zlodějka duší (2019) / MilenneWaver
Catwoman: Zlodějka duší

Selina Kyleová si své v Gothamu už vytrpěla dost. Přesto se ale vrací po několika letech zpátky, jako Holly Vanderheesová, mladá, krásná a bohatá milionářská dědička, která pod svou pečlivě zastřiženou manikúrou skrývá své pravé drápky Catwoman. Takže zatímco je Batman mimo město a je zastoupený pouze Batwingem, Selina má pré. Do Gothamu přišla s posláním. A je ochotná udělat cokoliv, aby se jí ho podařilo splnit.

Ikony DC je série, která určitě zaujme každého fanouška DC superhrdinů, ať už kvůli tomu, že se jedná o jejich oblíbené postavy, nebo proto, že tyhle knihy píšou oblíbení a známí autoři. Tentokrát tu na nás čeká Catwoman v podání Sarah J. Maas.

Selina aka Catwoman je přesně ten typ postavy, u kterého byste si přáli, aby mohl být hrdinou v každé knížce. Její povaha je dokonale vyvážená, umí být hravá, stejně jako vážná, umí ublížit, ale i ochraňovat. Do života si přinesla mnoho ran ze svého dětství, ale přesto to z ní neudělalo žádnou zahořklou slečinku. Naopak. Na Catwoman si okamžitě zamilujete její smysl pro humor a geniální hlášky. Abych pravdu řekla, na tom celá kniha stojí. Protože ani děj, ani vedlejší postavy nebo autorčino psaní, zkrátka nedokáží překonat tuto postavu.

Ale není jediná ze známých postav, které se tu ukáží. Dále je tu Batwing, Batmanův zástupce, kterému Catwoman při svém pobytu v Gothamu rozhodně neulehčuje život. Na jednu stranu mě celkem zamrzelo, že jeho identita je prakticky jasná už od samotného začátku, takže z něj není dvakrát tajuplná postava, ale i tak má cosi do sebe.
A mimo Batwinga tu svojí větší roli mají i Harley Quinn a Poison Ivy. A bylo vážně zajímavé vidět, jak jejich postavy autorka pojala ve svém stylu.

Děj Catwoman mi při zpětném ohlédnutí přijde trochu zbytečně zamotaný. Ze začátku nelze říct, proč přesně se Selina vrátila do Gothamu, pouze se sem tam objeví maličký náznak, jinak autorka dál čerpá z hry "na kočku a myši", kdy Selina prakticky demoluje Gotham. Ale o to více vás poté překvapí závěr knihy, kdy do sebe konečně jednotlivé dílky zapadnou a ukáže se, co celou tu dobu měla autorka v plánu. Sice je fakt, že v tomhle ohledu děj překvapí prakticky každého, ale osobně si myslím, že by vůbec neuškodilo, kdyby byl děj propracovanější a lépe promyšlený, aby se v knize objevil dříve.

Jestli jste si psaní Maasové zamilovali už v jejích předchozích sériích, s Catwoman nebudete mít absolutně žádný problém. Děj je svižný, jde vidět, že si autorka potrpí především na akci, takže výskyt nudných pasáží je minimální. A protože se jedná o Maasovou, asi nikoho nepřekvapí, že i v téhle "relativně krátké" knížce se jí podařilo najít místo pro kapku té romantické linky. Sice není nejoriginálnější ani překvapivá, ale tvoří takové malé bezvýznamné plus, bez kterého by se ale kniha klidně dokázala obejít.

Třetí díl Ikon DC musím prozatím ohodnotit jako nejlepší. Maas opět nezklamala a i když se tentokrát od svého oblíbeného fantasy přesunula do trošku jiného žánru, pořád se jí podařilo napsat dobrý, čtivý a akční příběh. A pokud nemáte zájem číst celou sérii jenom kvůli tomuhle dílu, vůbec to nevadí. Naštěstí nelze říct, že by na sebe jednotlivé díly nějak hodně navazovaly, takže Catwoman: Zlodějku duší můžete klidně číst i samostatně.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář