Když se přání (ne)plní

recenze

Když se přání neplní (2021) 4 z 5 / neubam02
Když se přání neplní

„Už jsem toho kolem sebe tolik slyšela, viděla nebo četla, že se prostě chvilkami bojím.”

Kniha vypráví životní příběh Terezy, ženy ve středním věku, které zemřel manžel Evžen.

Je vidět, že autorka to s jazykem umí. Využívá řadu všemožných přídavných jmen a krásná přirovnání. Kniha se čte zcela sama. Stránky ubíhají neuvěřitelně rychle.

Kniha je rozdělena do tří částí. První se odehrává v roce 2010 a 2011, druhá je minulost z let 1987-1994 a třetí rokem 2012 navazuje na část první.

V první části se dočítáme o trpkém Terezině životě, jejím neštěstí a neshodami se synem. Tereza se ve svém nitru hodně pere a nejvíce ji asi trápí otázka, zda já dobrá matka. Žije společně se svým synem Sebastiánem, avšak soužití není úplně pohádkové.

Terezu jsem si jako hlavní postavu velice zamilovala. Je to sympatická ženská se srdcem ze zlata, která pracuje jako kadeřnice, a navíc dobrovolně dochází pomáhat na onkologii. I přesto že Tereza má řadu přátel, kočku a psa, si připadá hodně opuštěná a sama. Nejlepší kamarádkou od dětství je pro ni Adéla, dále je tu Jana ze zumby a Jiřka od vedle.

Ve druhé části již příběh není úplně veselý. Postupně se probíráme dlouhou cestou, kterou musela Tereza s Evženem ujít ke svému vytouženému dítěti.
Knihu Když se přání (ne)plní by si podle mě měla přečíst každá žena, které se nedaří otěhotnět, protože tato kniha by pro ni mohla být světlem a vírou, že jednou to vyjde.

V poslední třetí části už se zabýváme šťastnějším tématem a to láskou. Seznámíme se s novými postavami jako je sympaťák Vítek, jeho dcera Alžběta, její kolegyně Brigita s přítelem Jindřichem a nesmíme zapomenout na vyšinutého Patrika.

Avšak kniha má jedno mínus. Poslední třetinu čekáme, že se konečně nějak rozplete to, co se tam děje. Stránky ubývaly a já si neustále říkala, že teď už to musí přijít. Bohužel nepřišlo. Autorka může napsat kapitolu o tom, jak Tereza dostala od sousedky nové oblečení, ale kapitolu o tom nejdůležitějším nenapíše? Pokud nebude mít kniha pokračování dalším dílem, tak je kniha nedotažena.

Když se přání (ne)plní doporučuji ženám všeho věku. Zabývá se jak lehkými, tak vážnými tématy. Dlouho se mi nestalo, že by mě jedna kniha dokázala tolikrát rozesmát a zároveň i několikrát rozbrečet.

Komentáře (0)

Přidat komentář