Kdo s ohněm zachází…

recenze

Smrt místostarosty (2020) 3 z 5 / Carmen13
Smrt místostarosty

V novém díle detektivním příběhů vydaných v rámci edice Původní česká detektivka se opět setkáváme se Standou Berkou. Ten se po několikaleté pauze vrátil zpět k firmě (tj. k policii) a nyní přemýšlí nad tím, že by ji podruhé opustil a znovu se věnoval své velmi slibně rozjeté kariéře soukromého detektiva. Jenže jak se říká, člověk míní a Pánbůh mění. V tomto případě tím, že zmizí místostarosta brněnské městské části Bystrc Richard Nekvasil. Rozbíhá se vyšetřování, které má pro samotného Berku osobní nádech, a v jehož průběhu dochází ke změně právní kvalifikace. Z obyčejného pohřešování je rázem vražda….
S hlavní postavou se seznamujeme hned ve dvou rovinách – Standa je muž s nepopiratelných charismatem a citlivou duší s náklonností ke krásným ženám, podplukovník Berka je zase profesionál na svém místě, který pro spravedlnost nehodlá i náležitě riskovat.
Kniha je dělena do poměrně krátkých úseků, což napomáhá snadné orientaci, čtenář se neztrácí ani v ději ani osobách. Příběh plyne jakoby přirozeně, podle hesla každá akce vyvolá reakci. Žádné velké dějové převraty se nekonají, takže si může v poklidu vychutnat čtení, při kterém se v neposlední řadě dozví i množství zajímavých informací, jakým způsobem vlastně funguje vnitřní organizace naší policie.
Jak autor sám uvádí, tento, již třináctý, případ, přičemž případy Standy Berky poznáme v dané edici poměrně snadno, neboť téměř všechny začínají na slovo „smrt“ (pokud na něj přímo nezačínají, aspoň ho obsahují), vychází ze skutečné události, reálného případu, který brněnská mordparta opravdu vyšetřovala. Z pochopitelných důvodů je ale příběh poněkud upraven a pozměněn, což mu ovšem vůbec neubírá na atraktivnosti, kterou díky svému reálnému základu má.
Kniha je zajímavá i z hlediska jazyka a stylu. Valná část je psána ich formou, to jest přímo z pohledu podplukovníka Berky. Čtenářům se tak lépe chápou vyšetřovatelovy myšlenkové pochody či nálady, které během své práce, ale i soukromého života, prožívá a zažívá. V textu se setkáváme i s poněkud němé častými slovy, například mě osobně poněkud překvapilo slovese „děl“ ve smyslu řekl.
Sečteno podtrženo, Smrt místostarosty bude ideální parťák na nadcházející dovolenou. Lehké, ale zároveň napínavé čtení, při kterém si decentně zacvičí i malé šedé buňky, jak s oblibou říká jeden slavný belgický detektiv. Co víc si na dlouhé letní večery přát?

Komentáře (0)

Přidat komentář